Yücel Çakmaklı, Anadolu İnsanının Maneviyatını Filmlerinde Yaşattı" - Son Dakika
Kültür Sanat

Yücel Çakmaklı, Anadolu İnsanının Maneviyatını Filmlerinde Yaşattı"

Hayatı boyunca milli ve manevi değerleri sinemaya aktarma çabasıyla öne çıkan yapımcı, yönetmen ve senarist Yücel Çakmaklı'yı vefatının 8. yılında sinema dünyasından isimler değerlendirdi.

23.08.2017 11:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AYŞE BÜŞRA ERKEÇ - Hayatı boyunca milli ve manevi değerleri sinemaya aktarma çabasıyla öne çıkan yapımcı, yönetmen ve senarist Yücel Çakmaklı'yı vefatının 8. yılında sinema dünyasından isimler değerlendirdi.

Yönetmen Mesut Uçakan, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, Çakmaklı'nın Türk sineması için bir dönüm noktası olduğunu dile getirdi.

Usta yönetmenin 1970'lerde çektiği "Birleşen Yollar" filmiyle sinemada öze dönüş hareketini başlattığının altını çizen Uçakan, "Daha sonra Oğlum Osman, Kızım Ayşe, Küçük Ağa, 4. Murat, Bir Adam Yaratmak, Osmancık ve Minyeli Abdullah gibi verdiği çok cesur eserlerle, iktidara yürüyen zihniyeti yoğuran ana damarlardan biri oldu. Yücel Çakmaklı, öz kültür ve inancına dayalı yeni bir medeniyeti kurmaya talip bir sinemacı kuşağının gelişine kapı araladı." diye konuştu.

Uçakan, Çakmaklı'dan önce Türk sinemasında, halkına yabancı, batılılaşma hareketine paralel ve halkın inancıyla alay eden filmlerin yapıldığına dikkati çekti.

Bu tür filmlerin halk üzerindeki tahribatının büyük olduğuna vurgu yapan Uçakan şöyle devam etti:

"Nitekim, bugün çoğu ateist, deist ya da bilmem ne 'ist' bir nesil ortaya çıktıysa bu filmlerin payını unutmamak gerekir. Bugün içine düştüğümüz yozlaşmanın, çürümenin geldiği nokta ortada. Çakmaklı, sinemada bu akışa direnen ilk ses, ilk başkaldırı, ilk cesur çıkıştır. Onun önemi sadece buradan da gelmez. O böyle bir çıkışı, o dönemler 'sinema haramdır' diyen bir çevre içinde yapmıştır. Bunun ne demek olduğunu, onun açtığı kapıdan girmiş bir sinemacı olarak, daha cesur söylemlerle kendi yerli sinemamıza doğru yürürken, ne acılara, horlanmalara, dışlanmalara maruz bıraktığını bizzat yaşadık, gördük."

Mesut Uçakan, Çakmaklı'nın vefatının ardından hastane masraflarının da dönemin başbakanı tarafından ödendiğine işaret ederek, "Ne yazık ki içinden çıktığı camia, bugünkü ekonomik gücüne rağmen hala sinemanın önemini yeteri kadar anlayabilmiş değil ve hala bu işin edebiyatındalar. Bugün nasip olursa bu değerli ağabeyimizi Zincirlikuyu'da, kabri başında bir grup sinemacı dostumuzla anacağız. Bu vesile ile Yücel Çakmaklı'ya, dinine, vatanına hizmet aşkıyla eserler veren, vefat etmiş bütün sinemacı dostlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun." ifadelerini kullandı.

"Çakmaklı, Anadolu sinemasının kurucusuydu"

Yapımcı Nazif Tunç, usta ismin "milletin yönetmeni" olduğunu söyleyerek, "Çakmaklı, Anadolu sinemasının kurucusuydu. Öncü bir isimden bahsediyoruz. Sinemadaki yerli ve milli duyuştan, sağına, soluna bakmadan Anadolu insanının imanını ve maneviyatını filmlerinde yaşatmayı amaç edinmiş bir sinema mücahidinden bahsediyoruz." dedi.

Çakmaklı'nın eserlerinde temiz ve mümin Anadolu Müslümanı'nın 70 yıl sonra perdede tekrar görüldüğünü aktaran Tunç, "Bir ümit adamı gibi aydınlık, pırıl pırıl yansıdı perdeye. Tevazu ve derviş meşrep mizacı, sahneleri ve karakterleriyle silikleştirilmiş, sindirilmiş, itibarsızlaştırılmış, korkutulmuş Anadolu Müslümanının kendisini bulmasına ümit oldu. Anadolu Müslümanına sesini tekrar buldurdu. İrfan kaynağı gönlünü sevdirdi. Ulu tarihini, manevi zenginliklerini keşfettirdi. Sinemayı inançlı insanlara sevdirdi. O halktan gelmiştir, milletin içindendir." değerlendirmesinde bulundu.

Tunç, Çakmaklı'nın Anadolu Müslümanı'nın yaşayışından, duygularından, iman yurdundan filmler yaptığını, aradan geçen yıllara rağmen Küçük Ağa, Osmancık, Birleşen Yollar, Kurdoğlu, Kanayan Yara Bosna, Aliş ile Zeynep, Denizin Kanı, Garip Kuş ve Ben Doğarken Ölmüşüm filmlerinin ana sütü gibi temiz olduğunu vurguladı.

Yücel Çakmaklı'nın filmlerinin sonsuza dek unutulmayacağını sözlerine ekleyen Tunç, şöyle devam etti:

"Bugün kökü iman ve irfanda olan Anadolu sinemasından bahsediyorsak, bunu Yücel Çakmaklı'ya borçluyuz. 15 Temmuz'da İstiklal Marşı ruhuyla darbecilere, işgalcilere göğsünü siper eden, boyun eğmeyen serdengeçtilerin, Anadolu Müslümanları'nın nereden beslendiklerine, aydınlandıklarına hayret edenlere şaşarım. Onlar, milletin yönetmeni Yücel Çakmaklı'nın çocuklarıdır. 15 Temmuz'un şehit ve gazileri Çakmaklı'nın maneviyat ve iman yayan filmlerini seyrederek çocukluk ve gençlik geçirmişlerdir. Bütün bunlar için teşekkürler sana Yücel Çakmaklı. Üstadın bugün ölümünün 8. senesi. Sana rahmet olsun milletin yönetmeni, Anadolu sinemasının öncüsü. Ruhun şad olsun."

"Yücel Çakmaklı'yı yaşatmak, dünyada var olabilme hikayemizin bir parçasıdır"

Yönetmen İsmail Güneş, usta ismin halka sinemayı sevdirdiğini ifade ederek, "Rahmetli Yücel Çakmaklı'nın sinemamıza kattığı en önemli durum, hayatı boyunca hiç sinema görmemiş insanları, anlattığı yerli hikayelerle salonlara çekmesidir. Yetiştikleri ortam itibariyle sinema sanatına tavırlı kitleleri bu sanatla tanıştırmış, sevdirmiş ve onları akın akın sinema salonlarına çekerek bilmedikleri bir sanat dalıyla barıştırmıştır. Bu gerçek bile onu kalıcı kılmak için yeterlidir. Rahmetle anıyorum." diye konuştu.

Yönetmen Ensar Altay, sinemayla uğraşan herkesin Çakmaklı'yı dikkatlice okuması gerektiğini aktararak, "Bence Yücel Çakmaklı'yı yaşatmak, dünyada var olabilme ve söz söyleyebilme hikayemizin bir parçasıdır. Birleşen Yollar ile kendi şartları göz önüne alındığı zaman devrim niteliğinde çıkış yapan biridir. Hem sinema diline hakimiyeti hem de bütün damarlarına kadar yerli ve milli olması, onu sinemamız açısından bir öncüye, yol açıcıya, devrimciye dönüştürüyor." dedi.

Yücel Çakmaklı'nın eserlerinin niteliği göz önüne alındığında yüksek derecede sanat ve sinema algısına sahip olduğunun rahatlıkla göründüğünün altını çizen Altay, "Örneğin 'Küçük Ağa' dizisi hem sinemamız hem de televizyonculuk açısından bir devrimdir. Kieslowski'nin Dekalog'u Avrupa sineması için ne ifade ediyorsa, bence Küçük Ağa da Türk sineması için onu ifade ediyor. Şiirsel bir varoluş, kendini bulma hikayesi. Hakeza, 'Çok Sesli Bir Ölüm' filmi de Türk sineması için eşine az rastlanır bir sanat ve ruh macerasını sahici bir duyuşla anlatır. Umarım Yücel Çakmaklı'nın milli sinema adıyla açtığı gelenek ve gelecek perspektifini daha iyi anlayıp yolumuza kendimiz olarak devam edebiliriz. O, ufkuyla bizi aydınlattı, yattığı yer nur olsun." ifadelerine yer verdi.

"Toplumumuzun geçirdiği sosyolojik evreyi iyi tahlil etti"

Sinema eleştirmeni İhsan Kabil, Çakmaklı'nın "milli sinema" akımıyla Türk sinemasında çığır açtığını, eserlerinde manevi değerleri sahici bir şekilde işlediğini ve bu değerlerin ortaya koyduğu hissiyatı kendi hayatında da yaşayan bir yönetmen olduğunu dile getirdi.

Çakmaklı'nın filmleriyle ulusal sinema yaklaşımını bir üst seviyeye taşıdığını kaydeden Kabil, "Toplumumuzun geçirdiği sosyolojik evreyi iyi tahlil ederek, geçmişle hesaplaşmasını medeniyet anlayışıyla bezeyerek olgun bir şekilde çizmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Kabil, Yücel Çakmaklı'nın sinemaya ilk olarak teorik bakımdan yaklaştığına işaret ederek, şunları aktardı:

"(Çakmaklı) Sinema yazarlığı yapmış, sinemanın gerçek manada yerlilik meselesine eğilme ihtiyacı duymuştur. Milli sinema anlayışıyla yaptığı filmlerden sonra TRT'ye girmiş ve aynı zihniyette ve sinema dili anlamında televizyon filmi ve dizisi alanında daha estetik eserler vermiştir. Sonrasında tekrar filmler çeken Çakmaklı, halkın kültürel değerlerini yakalamasını ve nabzını tutmasını bilmiş, filmleriyle geniş seyirci kitlelerinin ilgisini çekmiştir. Yaptığı film ve dizilerle ardından gelen yönetmenler için geleneğin sürekliliği anlamında elle tutulur bir istikamet çizmiştir. Allah rahmet eylesin, ruhu şad olsun."

Yapımcı Ahmet Edebali de Çakmaklı'nın sinemanın önde gelen yönetmenlerinden biri olmasının yanında yapımcı olarak da çok başarılı işlere imza attığını söyledi.

Çakmaklı'nın kurucusu olduğu milli sinema akımının takipçisinin çok olduğunun altını çizen Edebali, "Hepimize yol gösterici oldu. Dini ve milli değerlere sahip olmasına rağmen filmlerinde ve dizilerinde ünlü isimleri oynatabildi. Pek çok olmazı olur yaptı. İmkansız görünenleri başardı. Yeri zor doldurulacak bir ağabeyimizdi. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun." ifadelerini kullandı.

Sinema yazarı Suat Köçer ise asistanlıkla başlayıp ustalığa giden yolda, Yücel Çakmaklı'yı yalnızca yönetmen olarak tanımlamanın büyük haksızlık olacağını belirterek, "Zira Yücel Çakmaklı, yaşadığı dönemin hakim sanat anlayışına bağlı kalmayarak, ideallerini sinemada yaşatma konusunda büyük mücadeleler vermiş bir dava adamıdır. Filmlerinde biçimsel açıdan Yeşilçam kodlarına sıkı sıkıya bağlı kalırken, hikayelerinde aşkın bir alemin izini sürmüş, toplumsal yozlaşmayı ve bu yozlaşmanın yol açtığı yıkımları cesur bir biçimde sinemaya taşımıştır. Bu bağlamda öncü olmanın zorluklarını tatmış, bu zorlukları tek başına göğüslemeyi de bilmiştir." dedi.

Usta yönetmen Yücel Çakmaklı, 23 Ağustos 2009'da hayata veda etmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Yücel Çakmaklı, Anadolu İnsanının Maneviyatını Filmlerinde Yaşattı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır Müzesi'nde Hacivat ve Karagöz gösterisi düzenlendi
    17:48 Diyarbakır Müzesi'nde Hacivat ve Karagöz gösterisi düzenlendi

    Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan Arkeoloji Müzesi'nde, öğrencilere yönelik Hacivat ve Karagöz gölge oyunu gösterisi düzenlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen etkinlikte, çocuklara tarihi sevdirmek, müze sevgisini aşılamak ve Müzekart'ı tanıtmak amaçlandı. Gösteriye katılan öğrenciler, gölge oyunu hakkında bilgilendirildi ve oyun sonrası evlerine şarkılarla dönerek etkinliği değerlendirdi. Etkinlik, 22 Nisan'a kadar devam edecek.

  • İzmir'de düzenlenen resim sergisiyle öğrenciler zararlı alışkanlıklara karşı bilinçlendirildi
    17:22 İzmir'de düzenlenen resim sergisiyle öğrenciler zararlı alışkanlıklara karşı bilinçlendirildi

    İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yeşilay İzmir Şubesi'nin düzenlediği "Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek" isimli resim sergisi, açıldı.

  • Erol Küçükyalçın'ın Anma Konseri Cem Karaca Kültür Merkezi'nde Yapıldı
    17:10 Erol Küçükyalçın'ın Anma Konseri Cem Karaca Kültür Merkezi'nde Yapıldı

    2018 yılında hayatını kaybeden Türk Musikisi'nin önemli isimlerinden Erol Küçükyalçın için anma konseri düzenlendi. İstanbul Türk Musikisi Sevenler Derneği Başkanı Nilüfer Fenerci Yargıcı, konuşmasında hocanın adını yaşatmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Konserde Küçükyalçın'ın en sevdiği Türk Musikisi şarkıları seslendirildi ve izleyiciler de şarkılara eşlik etti. Erol Küçükyalçın, TRT radyolarında bantları denetimden geçen nadir sanatçılardan biriydi ve 40 yıl boyunca İstanbul Türk Musikisi Sevenler Derneği'nin hocası ve şefi olarak görev yapmıştı.

  • Gelibolu'daki Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezar restorasyonu revize projeyle devam edecek
    17:10 Gelibolu'daki Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezar restorasyonu revize projeyle devam edecek

    Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde bulunan Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezarının restorasyon çalışmaları revize projeyle sürdürülecek. Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, restorasyonun yüzde 50'sinin tamamlandığı ve Çanakkale Müze Müdürlüğü tarafından revize restorasyon projesinin istendiği belirtildi. Ayrıca, türbeyle ilgili gelen şikayetler üzerine gerekli tedbirlerin alınması için yükleniciden talepte bulunuldu.

  • Ege, İstanbul'u farklı gözlerle anlatan klibi hakkında konuştu
    17:09 Ege, İstanbul'u farklı gözlerle anlatan klibi hakkında konuştu

    Ege, çekilen görüntülerden sonra İstanbul'u daha önce hiç böyle görmediğimizi söyledi. Ayrıca, oyuncuların şarkı söylemesi konusunda da açıklamalarda bulundu ve bu durumun mesleki etikle bağdaşmadığını ve haksız rekabete neden olduğunu belirtti.

  • İzmir Kitap Fuarı Çocuk Edebiyatı Temasıyla Başladı
    17:04 İzmir Kitap Fuarı Çocuk Edebiyatı Temasıyla Başladı

    İzmir Kitap Fuarı, çocuk edebiyatı temasıyla kapılarını açtı. Fuarda 800 yazar, gazeteci ve çizerin katılacağı etkinlikler düzenlenecek. Fuarın onur konuğu yazar Ahmet Ümit, çocuklara masal anlatmanın ve kitap okumanın önemini vurguladı. Fuar, 28 Nisan'a kadar sürecek ve çocuklar için özel etkinliklere ev sahipliği yapacak.

  • Esenler Belediyesi, Dünya Amatör Radyocular Günü'nde Vatandaşlara Unutulmaz Bir Deneyim Yaşattı
    16:58 Esenler Belediyesi, Dünya Amatör Radyocular Günü'nde Vatandaşlara Unutulmaz Bir Deneyim Yaşattı

    Esenler Belediyesi, 18 Nisan Dünya Amatör Radyocular Günü'nde radyoculuğa ilgi duyan vatandaşlara unutulmaz bir deneyim yaşattı. Vatandaşların mikrofon başına geçtiği programa ilgi yoğun oldu.

  • Türk yayınevi Çin edebiyatına ilgiyi artırıyor
    16:39 Türk yayınevi Çin edebiyatına ilgiyi artırıyor

    Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından düzenlenen 'Edebiyatta Çeviri ve Karşılıklı Öğrenme' konulu seminer, Türkiye ve Çin'den yazar ve şairleri bir araya getirdi. Seminer, Türklerin Çin edebiyatına olan ilgisini ortaya koyarken, Türk yayıncıların Çin'deki etkinliklere katılımı iki ülke arasındaki bağları güçlendirdi. Kırmızı Kedi Yayınevi, Çin'de ofisi bulunan ilk Türk yayınevi olma özelliğini taşıyor ve Çin edebiyatından daha fazla yazarı Türkiye'ye kazandırmayı hedefliyor.

  • Niğde'nin Yeşilburç Köyünde Helva Kavurma Festivali Düzenlendi
    16:33 Niğde'nin Yeşilburç Köyünde Helva Kavurma Festivali Düzenlendi

    Niğde'nin Yeşilburç köyünde geleneksel Helva Kavurma Festivali düzenlendi. Festivalde Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi ve kavrulan helvalar katılımcılara dağıtıldı. Vali Cahit Çelik, festivalde yaptığı konuşmada köyün turizm potansiyelini geliştirmek için adımlar atacaklarını belirtti. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ise köyün Niğde için büyük bir değer olduğunu vurgulayarak, bu değerleri yaşatmanın önemine dikkat çekti.

  • Afyonkarahisar Zafer Müzesi Restorasyonu Tamamlanıyor
    16:07 Afyonkarahisar Zafer Müzesi Restorasyonu Tamamlanıyor

    Afyonkarahisar Valiliği, Kurtuluş Savaşı döneminde kullanılan Zafer Müzesi'nin restorasyon çalışmalarının sona geldiğini ve projeye 7 milyon 130 bin 487 TL bütçe ayrıldığını duyurdu. Restorasyon sürecinde zarar veren betonarme kolon ve kirişlerin kaldırıldığı belirtilen açıklamada, müzenin yaz aylarında ziyarete açılması planlandığı ve orijinal mimari yapısına kavuşacağı ifade edildi.

  • Edirne Valiliği Semazen Grubu Üç Şerefeli Cami'de Sema Gösterisi Yaptı
    15:31 Edirne Valiliği Semazen Grubu Üç Şerefeli Cami'de Sema Gösterisi Yaptı

    Edirne'de lise öğrencilerinden oluşan Edirne Valiliği Semazen Grubu, Turizm Haftası kapsamında Üç Şerefeli Cami avlusunda sema gösterisi gerçekleştirdi. Gösteriyi cami cemaati izledi. Grup daha önce Bulgaristan ve Yunanistan'da da gösteri yapmıştı.

  • Gaziosmanpaşa Belediyesi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı Kutluyor
    15:13 Gaziosmanpaşa Belediyesi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı Kutluyor

    Gaziosmanpaşa Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı birbirinden renkli etkinliklerle festival havasında kutlamaya hazırlanıyor. Konserler, atölye etkinlikleri ve kortej yürüyüşü gibi etkinliklerle coşku doruğa çıkacak.


Advertisement