Yumurta Kabuğu, Çay Posası ve Kahve Telvesinden Gübreye - Son Dakika
Ekonomi

Yumurta Kabuğu, Çay Posası ve Kahve Telvesinden Gübreye

Erdek'teki solucan gübresi üretim tesisinde, solucanlara ilçedeki iş yerlerinden toplanan yumurta kabuğu, çay posası ve kahve telvesi gibi atıklar verilerek kaliteli gübre üretiliyor.

07.01.2019 11:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AHMET PESEN - Erdek'teki solucan gübresi üretim tesisinde, solucanlara ilçedeki iş yerlerinden toplanan yumurta kabuğu, çay posası ve kahve telvesi gibi atıklar verilerek kaliteli gübre üretiliyor.

Erdek Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünün organik tarımın yaygınlaştırılmasına yönelik projesi kapsamında planlanan solucan gübresi üretim tesisi, Çeltikçi Mahallesi'nde 25 Ağustos 2017'de 100 bin solucanla faaliyete başladı.

Genelde büyükbaş hayvan atıklarının verildiği solucanlardan alınan gübrelerin daha organik olması için araştırma yürüten belediye ekipleri, üniversitelerle yaptığı iş birliklerinde talaş, boyasız kağıt, yumurta kabuğu, kahve telvesi, çay posası ve sebze meyve atıklarının karıştırılması halinde kaliteli gübre elde edileceğini tespit etti.

Bunun üzerine ilçedeki otel, restoran ve kafe gibi iş yerlerinin söz konusu atıkları belediye ekiplerince toplanarak üretim tesislerine getirilmeye başlandı.

Burada, hazırlanan mamalara karıştırılan atıkları tüketen solucanların gübreleri, benzerlerine oranla kalsiyum ve karbon açısından daha zengin görüldü.

100 bin solucandan 3 milyona ulaşıldı

Erdek Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Kamil Çağlar Ergin, topraktaki organik madde miktarını zenginleştirmek ve organik tarımı yaygınlaştırmak amacıyla yola çıktıklarını söyledi.

Ergin, meyve ve sebzelerdeki eski tatları yakalamak için yaptıkları araştırmalarda solucan gübresinin önemini fark ettiklerini dile getirerek, "Solucan gübresi sadece toprağı organik anlamda zenginleştirmekle kalmıyor aynı zamanda ürüne tadını da güzelleştiriyor." dedi.

İşe ilk başladıklarında 100 bin olan solucan sayısının 3 milyona ulaştığını vurgulayan Ergin, şunları kaydetti:

"Aylık ortalama 3 ton solucan gübresi elde ediyoruz. Bu gübreleri şimdilik belediyenin park ve bahçelerinde kullanıyoruz ama asıl amacımız bunu zeytincilikte kullanmak. Erdek, zeytin üretimi açısından önemli bir yer. O yüzden biz bunu zeytinde nasıl kullanırız diye bir araştırma yaptık. Yaptığımız araştırmalar neticesinde solucan gübresinin belirli aralıklarla düzenli şekilde zeytin ağacına verildiğinde meyve verimini artırdığını ve yaklaşık 15 gün erken hasat yaptırdığını tespit ettik. Kendi sebze bahçemizde de bunu denedik ve farkı gördük."

Talaş, yumurta kabuğu, kağıt yiyorlar

Ergin organik atıkları restoran, otel ve kafe gibi işletmelerden periyodik olarak topladıklarını anlatarak, şöyle devam etti:

"Hazırladığımız mamaya talaş ve boyasız olmak şartıyla mukavva ve karton atıkları kattığımız zaman gübre karbon açısından daha zengin oluyor. Öğütülmüş yumurta kabuğu kattığımız zaman kalsiyum açısından zenginleşiyor. Çay posası ve kahve telvesi ise üremeyi tetikliyor. Ayrıca bu solucanlar sıfır dereceye kadar yaşıyorlar ancak biz tesisin sıcaklığını 19-20 derecede tutuyoruz. Bu sayede solucanların üremeleri ve gübre oluşturmaları daha hızlanıyor."

Projenin örnek olmasını dilediklerini belirten Ergin, "Etrafta çöpe gidecek organik maddeleri toplayıp solucanlara mama olarak veriyoruz ve doğaya dönüştürmüş oluyoruz. Üreticilerimiz bunu rahatlıkla üretebilir ve kendi tarlalarında kullanabilir. Böylelikle topraklardaki organik madde miktarı da artmış olur." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Yumurta Kabuğu, Çay Posası ve Kahve Telvesinden Gübreye - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Afyonkarahisar Belediye Başkanı Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarına Katıldı
    16:15 Afyonkarahisar Belediye Başkanı Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarına Katıldı

    Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, kentte düzenlenen Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarına katıldı. Başkan Köksal, fuarın şehir ekonomisine can suyu olmasını temenni etti.

  • Trabzon'da 'Alo 199' Çağrı Merkezi Kapatılma Kararına Tepki
    16:11 Trabzon'da 'Alo 199' Çağrı Merkezi Kapatılma Kararına Tepki

    Trabzon'da Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri bünyesinde faaliyet gösteren 'Alo 199' çağrı merkezinin kapatılma kararı, çalışanlar tarafından protesto edildi. Çalışanlar, kararın Trabzon'un ekonomisine zarar vereceğini ve 350 kişinin işsiz kalacağını belirterek tepki gösterdi.

  • MÜSİAD, Türkiye'nin Gücü Ödülleri'ni 9 Mayıs'ta verecek
    16:06 MÜSİAD, Türkiye'nin Gücü Ödülleri'ni 9 Mayıs'ta verecek

    Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), bu yıl "Türkiye Ekonomi Basını Ödülleri" ve "Bilim ve Teknoloji Ödülleri"ni tek çatı altında birleştirerek "Türkiye'nin Gücü Ödülleri" adıyla 9 Mayıs'ta Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenecek törenle verecek.

  • Ticaret Bakanlığı, restoran ve kafelerde fiyat etiketi denetimi yaptı
    16:03 Ticaret Bakanlığı, restoran ve kafelerde fiyat etiketi denetimi yaptı

    Ticaret Bakanlığı ekipleri, 81 ilde restoran ve kafelerde, tarife ve fiyat listelerinin görünür şekilde işletmenin önüne ve masaların üzerine konulması uygulamasına ilişkin denetim yaptı. Denetimlerde, fiyat tarifelerinin, iş yerlerinin giriş kapısının önüne ve masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde konulup konulmadığı incelendi. Denetimler sonucunda birçok işletmeye idari para cezası uygulandı.

  • Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri yol kontrolleri gerçekleştirdi
    16:01 Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri yol kontrolleri gerçekleştirdi

    Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli ve İlçe jandarma ekipleri tarafından hayvan hareketleri ve hayvansal ürünlerin denetimleri çerçevesinde yol kontrolleri gerçekleştirildi.

  • İnebolu'da çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı
    15:50 İnebolu'da çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı

    Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı. İlçede rekor sayıda fide dağıtımı gerçekleştirildi. Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, dağıtım programında yaptığı konuşmada, geçen seneye göre 2,5 kat daha fazla fide dağıtıldığını belirtti. İnebolu'nun en fazla seraya sahip ilçe olduğunu vurgulayan Baycar, seracılığın yoğun olduğu köylerde göç olmadığını ve bu sayede köy nüfuslarının azalmadığını ifade etti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hülya Karaaslan ise TAKE Projesi kapsamında üçüncü kez fide dağıtımı yapıldığını ve 100 bin fidyenin yetersiz olduğunu söyledi.

  • Manisalılara kartlı sayaçtan mekanik sayaca geçiş için adımlar
    15:49 Manisalılara kartlı sayaçtan mekanik sayaca geçiş için adımlar

    Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, zorunlu kartlı sayaç uygulamasının kaldırılması kararının ardından mekanik sayaca geçmek isteyen Manisalıların uygulaması gereken adımları açıkladı.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu
    15:39 Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu

    Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, İslahiye ilçesinde yapımı devam eden iş yerlerini incelemek üzere İslahiye Kaymakamı Mehmet Soylu ve Belediye Başkanı Kemal Vural ile birlikte Küçük Sanayi Sitesi'ne ziyarette bulundu. Daha sonra ise Yeşilyurt Mahallesi'ndeki Yeşil Endüstri Bölgesi ilan edilen Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.


Advertisement