Yumurta topuk ayakkabılara ilgi arttı - Son Dakika
Güncel

Yumurta topuk ayakkabılara ilgi arttı

Yumurta topuk ayakkabılara ilgi arttı

SAMSUN'un Çarşamba ilçesinin meşhur yumurta topuk ayakkabısı, değişen moda ve fabrikasyon ayakkabılara meydan okuyor.

10.10.2019 10:57  Güncelleme: 10:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SAMSUN'un Çarşamba ilçesinin meşhur yumurta topuk ayakkabısı, değişen moda ve fabrikasyon ayakkabılara meydan okuyor. Bu ayakkabıyı giyene özgüven geldiğini belirten ustalar, topuğunun 4 santimetre olması nedeniyle kısa boylu erkekler tarafından da tercih edildiğini söylüyor.

Samsun'un Çarşamba ilçesinde, burun ve topuk kısmının yumurtaya benzemesinden dolayı 'yumurta topuk' olarak anılan meşhur ayakabılar, değişen moda ve fabrikasyon ayakkabılara meydan okuyor. Topuk yüksekliği 4 santimetre olan ayakkabıyı, bu özelliği nedeniyle kısa boylu erkekler de tercih ediyor. Yaklaşık 20 ayakkabı ustasının bulunduğu ilçede el işçiliği ile üretilen ayakkabılar, çifti 120 ile 200 TL arasında değişen fiyatlarda satışa sunuluyor.

'ÜNLÜLER GİYERDİ'Çarşamba Kunduracılar Odası Başkanı Osman Aydın, ilçede ayda ortalama 300 çift ayakkabı üretildiğini söyleyerek "Yumurta topuk ayakkabı çok özel bir ayakkabı. Tek parça ve tamamen deriden, el işçiliğiyle yapılıyor. En önemli özelliği ökçesinin yüksek olması. Özelikle geçmişte Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur, Yıldıray Çınar, Ozan Arif de bu ayakkabıyı giyerdi. Çarşamba ilçemizde yumurta topuk ayakkabı, takım elbise, 8 köşe kasket ve köstekli saat bir zamanlar erkekler için çok tercih edilen giyim şekliydi" dedi. KISA BOYLU ERKEKLER DE TERCİH EDİYOR 'Türkiye'nin dört bir yanına kargo ile yumurta topuk ayakkabı gönderdiklerini dile getiren Aydın, "Bu ayakkabı üretimini usta sayımızın azalmasına rağmen yaşatmaya çalışıyoruz. Sektör sanayileştikçe el yapımı ayakkabılar biraz daha azalıyor. İlk defa giyenler bu ayakkabıya hemen alışamayabilir ama alıştıktan sonra da diğer ayakkabıları giyemiyorlar. Bu ayakkabıyı giyene bir özgüven veriyor, yürüyüşünü de görünüşünü de değiştiriyor. Topuğundan dolayı rağbet görüyor. Ökçe boyu 4 santimetre civarında olduğu için kısa boylular da tercih ediyor. Bu ayakkabıyı giyen kolay kolay vazgeçemez" diye konuştu.'BİR ÇİFT 2 SAATTE YAPILIYOR'36 yıllık ayakkabı ustası 2 çocuk babası Ömer Ünyeli (48), yumurta topuk ayakkabı üretiminin oldukça zahmetli olduğunu söyleyerek "Piyasada son kalan yumurta topuk ayakkabı ustalarından bir tanesi benim. Ayakkabı üretimini önceden toptan satışa göre yapıyorduk. Toptan satış olayı bittikten sonra ustalar da azaldı. Bu ayakkabıyı yapmak zor. Yaklaşık 100 yıllık mazisi olan bir ayakkabı. İyi bir usta dört dörtlük hatasız bir çift yumurta topuk ayakkabıyı yaklaşık 2 saatte yapabilir" dedi.'TEK PARÇA DERİDEN YAPILIYOR'

50 yıllık ayakkabı ustası Fahrettin Tığnaztepe (70) de Yumurta topuk ayakkabının tek parça deriden yapılması nedeniyle çok rahat olduğunu arka kısmına basılarak terlik gibi de kullanıldığını söyledi. Tığnaztepe, çırak bulamadıkları için bu ayakkabıyı üreten usta sayısının çok az kaldığını dile getirdi.


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yumurta topuk ayakkabılara ilgi arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi
    07:09 Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi

    Valve, yıllardır merakla beklenen Counter-Strike 2'yi Eylül 2023'te piyasaya sürdü. Ancak oyuncular, hile kullanımının hala yaygın olduğunu ve Valve'ın bu sorunu çözemediğini belirtiyor. Counter-Strike 2'nin Anti-Hile sistemine rağmen duvar arkasını görme ve otomatik nişan alma gibi hilelerin hala sıkça kullanıldığı söyleniyor. Valve'ın bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu.

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti
    03:25 Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti

    Uludere ilçesinde meydana gelen kazada, Ferhat Bilen'in kullandığı hafif ticari araç dereye düştü. İtfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarılan Abdulkerim Babat, Melek Soylu, Haşim Babat ve Sevim Demircioğlu hayatını kaybetti. Sevim Demircioğlu ise tedavi altına alındı.


Advertisement