Yunanistan'da Altın Şafak Partisi, Makedonya Anlaşması Sonrası Orduyu Göreve Çağırdı - Son Dakika
Dünya
BBC

Yunanistan'da Altın Şafak Partisi, Makedonya Anlaşması Sonrası Orduyu Göreve Çağırdı

Yunanistan\'da Altın Şafak Partisi, Makedonya Anlaşması Sonrası Orduyu Göreve Çağırdı

Aşırı sağcı partinin milletvekili Konstantinos Barbaroussis, hükümetin Makedonya Cumhuriyeti ile vardığı anlaşmanın "vatan hainliğine eş" olduğunu iddia ederek sorumluları tutuklaması için orduya çağrıda bulundu.

15.06.2018 16:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunanistan aşırı sağcı Altın Şafak partisinden milletvekili Konstantinos Barbaroussis, hükümetin Makedonya Cumhuriyeti ile vardığı anlaşmanın vatan hainliği ile eş anlamlı olduğunu iddia etti.

Konstantinos Barbaroussis, Yunan silahlı kuvvetlerini, Başbakan Aleksis Çipras ile Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas ve Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'u tutuklaması için göreve davet etti.

Barbaroussis'in parlamentodaki bu sözleri üzerine ayağa kalkan diğer parti milletvekilleri Altın Şafak milletvekilleriyle söz dalaşına girdiler.

Makedonya'nın adının "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değiştirilmesi için Atina ile Üsküp arasında hafta başında anlaşmaya varılmıştı.

Yunanistan'da Altın Şafak Partisi, Makedonya Anlaşması Sonrası Orduyu Göreve Çağırdı

Kürsüden men

Parlamento Başkanı Nikos Voutsis, Barbaroussis'in bu sözlerini, "demokrasiye karşı askeri darbe çağrısı" olduğu gerekçesiyle, ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi'nin (YDP) Makedonya konusunda sunduğu gensoru oturumu süresinde Altın Şafak milletvekillerini kürsüden men etti.

Savunma Bakanı Panos Kammenos ise Barbaroussis'in bu sözlerinin "vatan hainliğine eş" ve Yunan silahlı kuvvelerine karşı bir hakaret oluşturduğunu söyleyerek Altın Şafak milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını istedi.

Gensoru oylaması

Başbakan Aleksis Çipras'ın Makedonya Cumhuriyeti Başbakanı Zoran Zaev ile vardığı ön anlaşmada, bu cumhuriyete coğrafi bir tanımlama getirilerek "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti"adı verilmesine karar verilmişti.

Ancak ana muhalefet partisi YDP, Makedonya vatandaşlarına "Makedon milleti" ve konuştukları dile "Makedon dili" ünvanlarının verilmesine şiddetle karşı çıkarak hükümet aleyhine gensoru önergesi verdi.

Makedonya'nın antik Helen kültürünün mirası olduğu gerekçesiyle bu unvanların kimseye verilemeyeceğini iddia eden YDP'nin gensoru önergesi Cumartesi günü parlamentoda oylanacak.

Bu tepkilere karşın, Başbakan Çipras ile Başbakan Zaev'in Pazar günü bir araya gelerek ön anlaşmayı imzalaması bekleniyor.

Yunan parlamentosu önünde toplanan milliyetçi göstericiler ise Yunan hükümetinin Makedonya'nın adı ile ilgili yaptığı uzlaşmayı protesto etti.

Parlamento binası önünde toplanan bazı göstericiler, güvenlik güçleriyle zaman zaman çatışmaya girdi.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Yunanistan'da Altın Şafak Partisi, Makedonya Anlaşması Sonrası Orduyu Göreve Çağırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

BBC

Advertisement