Yunanistan'da Eski Başbakanlardan Papandreu Parti Kurdu - Son Dakika
Güncel

Yunanistan'da Eski Başbakanlardan Papandreu Parti Kurdu

Yunanistan'da 25 Ocak'ta yapılacak erken genel seçimler öncesi, eski başbakanlardan Yorgo Papandreu parti kurduğunu açıkladı.

03.01.2015 20:35  Güncelleme: 20:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunanistan'da 25 Ocak'ta yapılacak erken genel seçimler öncesi, eski başbakanlardan Yorgo Papandreu parti kurduğunu açıkladı.

Başkent Atina'daki Benaki Müzesi'nin konferans salonunda düzenlediği toplantıda, partinin kurucu üyelerini, amblem ve ismini basına tanıtan Papandreu, kurucu genel başkanlığını üstlendiği partinin adının "Demokrat Sosyalist Hareket (Kinima Dimokraton Sosyaliston)" olduğunu bildirdi.

Partinin amblemi, kırmızı zemin üzerinde bir nar olarak belirlendi. Papandreu tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, "Demokrat Sosyalist Hareket"in kişisel bir karar olmadığını, genel arzu üzerine kurulduğunu belirterek, partinin hedefinin vatandaşın şahsiyetini koruyan kurumlara, insan onuruna, aydınlanma değerlerine hizmet etmek olduğunu söyledi.

Papandreu, "Biz sıfırdan değil, yeni baştan başlıyoruz ve bizim için baş, bizleri birleştiren değerler, İnsanlığın gelenekleri, insanın özgürlüğe olan inancı, ırkçılığı dışlamak ve bundan korunmaktır" dedi.

Konuşmasında, koalisyon hükümetleri tarafından uygulanan sert kemer sıkma politikalarını eleştiren Papandreu, Yunanistan'ın, kişisel siyasi faturalardan çekinmeden ülkenin çıkarını ön plana koyan yöneticilere ihtiyacının bulunduğunu kaydetti.

Papandreu, Yunan siyasi sisteminde reformlardan, özellikle devletin yapısının değiştirilmesinden yana olduğunu ifade ederek, "Birlikte Yunanistan'ı değiştirebiliriz. İktidarı bir ganimet olarak görenlere karşı cephe oluşturmalıyız. Bizler sağın takipçileri olamayız" dedi.

Geçmişte hatalar yapmış olabileceğini, ancak ne yaptıysa ülkenin iyiliği için yaptığını anlatan Papandreu, "Bizi anlamak istemeyenler bölücülükten söz ediyor. Bu bölünme değil bir kurtuluş. Ben susup, kendi işimi ayarlayabilirdim. Ancak, bir kez daha zor olanı seçtim. Kaçmadım ve ülkeyle kumar oynamadım" diye konuştu.

Demokrat Sosyalist Hareket'in kurucu üyeleri arasında, Papandreu'nun eski partisi Panhelenik Sosyalis Hareket'ten (PASOK) ayrılan Filippos Peçalnikos, Simeon Kedikoğlu, Nikos Sifunakis, Hristos Aydonis, Mihalis Karhimakis, Marilena Koppa ve Papandreu'nun küçük kardeşi Nikos Papandreu yer aldı.

Bu arada, Papandreu'nun parti kurma kararını tepkiyle karşılayan PASOK lideri Evangelos Venizelos yaptığı açıklamada, Papandreu'yu bölücülükle suçlayarak, partisinin "Yunanistan'ın milli stratejisinin milli emanetçisi" olduğunu söyledi.

Diğer yandan Yunan medyası, Demokrat Sosyalist Hareket partisinin kuruluşuyla ilgili haberlerinde, erken seçimlerin favorisi olarak gösterilen Radikal Sol İttifak (SYRIZA) ve merkez sol kesimden oy almayı hedefleyen Papandreu'nun, 25 Ocak'ta Meclis'e girmeyi başaracağı ve yeni bir koalisyon hükümetinde kilit rol oynayabileceği yorumuna yer verdi. - Atina

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yunanistan'da Eski Başbakanlardan Papandreu Parti Kurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement