Yunanistan'da Hayat Felç - Son Dakika
Dünya

Yunanistan'da Hayat Felç

Yunanistan\'da Hayat Felç

Kamu ve Özel Sektör Çalışanlarının Başlattığı Grev Ülkede Yaşamı Durma Noktasına Getirdi.

05.05.2010 14:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunanistan'da hükümetin bütçe açığının daraltılması yolunda yaptığı ekonomik reformlar çerçevesinde bütçe kısıtlamalarına gidilmesini protesto etmek amacıyla kamu ve özel sektör çalışanlarının başlattığı grev ülkede yaşamı durma noktasına getirdi.

Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu'nun (ADEDY) dün başlattığı 48 saatlik greve bugün Yunanistan İşçi Sendikaları Federasyonu'nun 24 saatlik grevle katılmasıyla birlikte, devlet daireleri, kamu hizmetleri ve okullar kapalı kaldı, hava ve demiryolu ulaşımı tıkandı.

Hava sahasının kapatılmasıyla iç ve dış istikametlere yapılması programlı onlarca sefer iptal edildi, gemilerin limanlardan ayrılmaması yüzünden anakara ile adalar arasındaki bağlantı koptu.

Tüm toplu taşıma araçları çalışanlarının mesai boyunca yalnızca 6 saat çalışacaklarını açıklamalarıyla, trafik durma noktasına geldi.

Metro, troleybüs, tramvay, banliyo trenleri ve otobüsler 10.00 - 16.00 saatleri arasında, aynı saatlerde yapılacak protesto gösterilerine göstericileri taşıma kararı aldılar.

Büyük bölümü kent merkezlerinde bulunan çoğu işyeri ise kepenklerini açmadı.

Medya çalışanları ile teknisyenlerin greve katılmalarıyla, televizyonlarda haber bültenleri yayınlanmazken, haber ağırlıklı internet siteleri sayfalarını yenilemedi.

Yazılı basın çalışanlarının da grevde yer almalarıyla yarın gazete bayilerinin raflarının boş kalacağı öğrenildi.

Öte yandan, başta başkent Atina ile Selanik kentleri olmak üzere çok sayıda kent merkezinde protesto gösterileri düzenlendi.

Sabah saatlerinde başlayan ve geniş çaplı güvenlik önlemleri altında yapılan gösterilerin gün boyunca sürmesi bekleniyor.

MERKEL FEDERAL MECLİS'TEN DESTEK İSTEDİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'a yapılacak yardım için Federal Meclis'ten (Bundestag) destek istedi.

Merkel, Federal Meclis'te yaptığı hükümet açıklamasında, Yunanistan'a yapılacak milyarlarca avroluk yardımı savunarak, Avrupa'nın ve Almanya'nın geleceğinin bu yardım paketine bağlı olduğunu söyledi.

Yardımların Almanya ve Avrupa için büyük önem taşıdığını ve ülkesinin Yunanistan'a, içinde bulunduğu zor durum nedeni ile yardım ettiğini belirten Merkel, "Verilecek kredi için, vergi ödeyenler, yani biz hepimiz kefiliz" dedi.

Yunanistan'a yardımı geciktirdiği yönündeki eleştirilere de cevap veren Merkel, AB'nin bir yol ayrımında bulunduğunu, hızlı bir şekilde yardım edenin değil, AB sözleşmeleri ve ulusal yasalara riayet edenin iyi bir Avrupalı olduğunu söyledi.

Yunanistan için hazırlanan yardım paketi konusunda Federal Meclis (Bundestag) ve Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi (Bundesrat) Cuma günü oylama yapacak.

Yardım paketinin kabul edilmesi durumunda, avro kullanan ülkelerin Yunanistan'a vereceği toplam 80 milyar avroluk kredinin 22,4 milyar avroluk kısmını Almanya üstlenecek.

İSTANBUL-ATİNA SEFERLERİ DURDURULDU

Öte yandan, grev nedeniyle, İstanbul-Atina ve Atina-İstanbul uçak seferleri karşılıklı olarak iptal edildi.

Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu'nun (ADEDY) dün başlattığı 48 saatlik greve bugün Yunanistan İşçi Sendikaları Federasyonu'nun 24 saatlik grevle katılmasıyla birlikte, Yunanistan hava sahası iç ve dış uçuşlara kapatıldı.

Bu nedenle, Türk Hava Yolları (THY) ile Olympic Havayolları'nın İstanbul-Atina ve Atina-İstanbul seferleri bugün karşılıklı olarak iptal edildi.

Bu arada, İzlanda'daki yanardağ patlaması nedeniyle İstanbul- Dublin uçuşları da karşılıklı olarak durduruldu.

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya Yunanistan'da Hayat Felç - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement