Yunus Emre Vakfının Yapısı Değişiyor - Son Dakika
Politika

Yunus Emre Vakfının Yapısı Değişiyor

Yunus Emre Vakfının Yapısı Değişiyor

Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay başkanlığında, Yunus Emre Vakfı Kanunu'nda değişiklik yapan kanun tasarısını görüşmek üzere toplandı.

07.06.2017 13:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay başkanlığında, Yunus Emre Vakfı Kanunu'nda değişiklik yapan kanun tasarısını görüşmek üzere toplandı.

Toplantının başlangıcında Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, tasarı hakkında bilgi verdi.

Tasarının çok sade hazırlandığını ifade eden Avcı, Yunus Emre Vakfının işleyişini daha etkin kılmaya yönelik bir düzenleme yaptıklarını belirtti.

Daha önce Dışişleri Bakanının vakfın mütevelli heyeti başkanı olduğuna işaret eden Avcı, mütevelli heyetinde Maliye, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm bakanlarının, Başbakan Yardımcısının da yer aldığını anımsattı. Avcı, bu kadar çok bakanı bir araya getiren vakfın mütevelli heyetinin, pratikte işlemeyeceğini, toplantıların da büyük eksikliklerle ve seyrek yapılabildiğini anlattı.

Avcı, tasarılarıyla vakfın mütevelli heyetinin kolay toplanabilen, kolay karar alabilen bir yapıya kavuşturulmasını amaçladıklarının altını çizdi. Avcı, mütevelli heyetinde bakanlar yerine müsteşar yardımcılarının bulunacağını, mütevelli heyeti başkanının da Dışişleri Bakanı yerine Kültür ve Turizm Bakanı olacağını bildirdi. Avcı, buna paralel olarak da Yönetim Kurulu yapısını yeniden düzenlediklerini dile getirdi.

-Telif hakları

Gelecek günlerde çok daha kapsamlı, telif haklarını düzenleyen bir kanun tasarısıyla komisyona geleceklerini belirten Avcı, "Telif konusu, Türkiye'de yıllardan beri özellikle sanat çevrelerinde, sanatın bütün şubelerinde maalesef üreticilerin haklarını alamadığı bir ortam söz konusu. Bütün bunları bir yola koymak, sanatın bütün alanlarında üreticilerin, hem kendileri hem varislerinin haklarını korumak üzere bir çalışma yaptık." diye konuştu.

Bakan Avcı, bununla ilgili son bir yıl içinde 17 çalıştay düzenlediklerini, ilgili bütün paydaşlar, sanatçıların oluşturduğu meslek kuruluşlarıyla birlikte çalıştıklarını anlattı. Nabi Avcı, "Telif hakları meselesi üreticiler ile tüketiciler arasında dengeyi sağlamak için netameli bir konu. Tüketici bedava olmasını, üretici yaptığı çalışmaların yüksek olmasını ister. Bunu dengelemek dünyada da sorun. Bu çalıştaylarda güzel sonuçlar aldık. İnternet sitemiz üzerinden, kamuoyundan bununla ilgili yaklaşık 800 görüş, eleştiri, öneri geldi. Onları da derleyip toparladıktan sonra, gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra inşallah huzurunuza getireceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

-"Vakfa haksızlık edilmemeli"

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Yunus Emre'nin bu tasarı karşısında kemiklerinin sızlayacağını, Yunus Emre'nin de buna karşı çıkacağını ileri sürdü.

Tasarının, "daha dar kadro içinde tümüyle bizim yöneteceğiz bir yapı olsun" anlayışında olduğunu öne süren Balbay, "Enstitüye Yunus Emre adı vermeyin, Recep Tayyip Erdoğan deyin biz de bilelim. Vakfın içinde Halil İnalcık gibi birisini görelim. Türkiye'de herkesin kabul edebileceği iki bilim insanı koyun." görüşünü savundu.

AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, Cumhurbaşkanı'nı halkın seçtiğinin unutulduğunu, Cumhurbaşkanı'nın atayacağı kişilerin de ülkenin yararına çalışacağı kişiler olacağını belirtti. Usta, cumhurbaşkanın seçeceği, atayacağı kişilerin çalışmayacağına yönelik bir saplantının bulunduğunu söyledi.

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, "Halkın Cumhurbaşkanı değil, bir partinin genel başkanı. Siz bizim genel başkanımızı eleştiriyorsanız biz de hayli hayli eleştiririz." dedi.

Yunus Emre Vakfının 10 yılda ne ürettiğini soran İrgil, vakfın, Türkiye devletinin değil AK Parti iktidarının vakfı olduğunu ileri sürdü.

MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, vakfın siyasetten arındırılmış bir yapıda olması gerektiğini dile getirdi.

AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen, Yunus Emre Vakfının ismini kendisinin teklif ettiğini anlatarak, vakfın Yunus Emre üzerinde araştırma yapan bir akademi olmadığına dikkati çekti.

Türkiye'de pek az kurumun, 10 yıl içinde bu kadar başarılı olduğunu dile getiren İsen, vakfın binlerce öğrenciye Türkçe öğrettiğini, dil öğretiminin ötesinde çok amaçlı salonlarıyla sergiler, film haftaları düzenlendiğini, Türkiye'den konuşmacıların Türk kültürünü tanıttığını söyledi. İsen, bu kuruma haksızlık edilmemesini istedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem, vakfın daha verimliliği açısından tasarının önemine işaret ederek, her konuyu cumhurbaşkanına bağlamak gibi bir hastalığın bulunduğunu vurguladı.

CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, "Yakında okul aile birliklerini de AK Parti Genel Başkanı atar diye bir teklif getirirsiniz. " ifadesini kullandı.

Tasarının görüşmeleri devam ediyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Yunus Emre Vakfının Yapısı Değişiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement