Yurt Dışından Getirilen Cep Telefonu Harçlarının Arttırılmasının 3 Nedeni - Son Dakika
Güncel

Yurt Dışından Getirilen Cep Telefonu Harçlarının Arttırılmasının 3 Nedeni

Yurt dışından getirilen cep telefonu maktu harç tutarı 3 kata yakın artarak 170 TL'den 500 TL'ye çıkarıldı. Bu artışın telefon çeteleriyle mücadele, vergi kaybını önleme ve telefon sektöründen gelen talep doğrultusunda yapıldığı ortaya çıktı.

09.11.2018 17:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığının, "Yolcu Beraberinde Getirilen Telefon Kullanım Harcı Tutarının Yeniden Belirlenmesine Dair Karar" Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre, harç 170 TL'den 500 TL'ye yükseltildi. Bu artışın üç nedeni olduğu ortaya çıktı:

- Telefon çeteleriyle mücadele

- Vergi kaybını önleme

- Telefon sektöründen gelen talep

TELEFON ÇETELERİYLE MÜCADELE

Son dönemde ortaya çıkan bazı çeteler yurt dışına çıkan kişilerin bilgilerine ulaşarak yüksek ücretle akıllı cep telefonu getirmeye başladı. Çeteler illegal başka yollarla da cep telefonu getirmeye başladı. Piyasaya sunulan bu telefonların fiyatları vergisiz satıldığı için düşük oluyor, bu da pazarda dengeyi sarsıyordu. Bu adımla yurt dışından getirilen telefonlardaki fiyat avantajı ortadan kaldırıldı.

Yurt Dışından Getirilen Cep Telefonu Harçlarının Arttırılmasının 3 Nedeni

VERGİ KAYBI

Yolcu beraberinde getirilen telefonlar Türkiye'de resmi olarak alışverişe konu olmadığı için devletin vergi kaybına yol açıyor. Bu tutar çok yüksek olmasa da kaybın önüne geçilmesi hedeflendi.

CEP TELEFONU SEKTÖRÜNDEN GELEN TALEP

2017'de yurt dışından 800 bin cihaz geldi ve bu rakam son yıllarda giderek artıyor. Bu yıl artan döviz kurları nedeniyle iç piyasada telefon fiyatları çok yükseldi. Bu durum satışları etkiledi ve sektör daraldı.

İşletmeler yurt dışından yolcu beraberinde gelen ve piyasaya sunulan telefonlarla da fiyat yönünden rekabet edemedi. Maktu harçlar 3 kat arttı. Abonenin iç piyasaya dönüşü hedeflendi.

Yurt Dışından Getirilen Cep Telefonu Harçlarının Arttırılmasının 3 Nedeni

Son Dakika Güncel Yurt Dışından Getirilen Cep Telefonu Harçlarının Arttırılmasının 3 Nedeni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement