Yurt İçi Piyasalar Büyüme Verisine Odaklandı - Son Dakika
Ekonomi

Yurt İçi Piyasalar Büyüme Verisine Odaklandı

Küresel piyasalar yeni haftada Avrupa ve İngiltere merkez bankalarının toplantılarına odaklanırken, yurt içinde bugün açıklanacak büyüme ve perşembe günkü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı takip edilecek.

10.09.2018 09:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Küresel piyasalar yeni haftada Avrupa ve İngiltere merkez bankalarının toplantılarına odaklanırken, yurt içinde bugün açıklanacak büyüme ve perşembe günkü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı takip edilecek.

Küresel piyasalarda geçen hafta karışık bir seyir izlenirken, bu hafta çarşamba günü gerçekleştirilecek Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) toplantıları gündemin odağında yer alıyor. Hafta genelinde ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin konuşmaları ve yoğun veri akışının da piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması beklenirken, yurt içinde bugünkü 2. çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) ve perşembe günü gerçekleştirilecek TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı takip edilecek.

ABD'de geçen haftanın son işlem gününde açıklanan tarım dışı istihdam ve ortalama saatlik kazançlar verilerinin beklentileri aşması sonrasında dolar endeksi yükselirken, pay piyasalarında negatif bir seyir izlendi. Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,31, S&P 500 endeksi yüzde 0,22 ve Nasdaq endeksi de yüzde 0,25 değer kaybetti. Analistler, bu hafta ABD'de Fed'in Bej Kitap Raporu, enflasyon ve sanayi üretimi verilerinin takip edileceğini kaydetti.

Avrupa tarafında, cuma günü açıklanan 2'nci çeyrek büyüme verisinin yüzde 2,1 ile beklentilerin altında kalmasına karşın avrodaki değer kaybından destek bulan pay piyasalarında sakin bir seyir izlendi. Avro/dolar paritesi cuma günü yüzde 0,6 değer kaybetmesinin ardından bugün 1,1550 seviyelerinde dengelendi. Cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,04, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,16 değer kazandı, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,56 düşüş kaydetti.

Bugün Çin ve Japonya'da açıklanan veriler sonrasında Asya piyasalarında karışık bir seyir izleniyor. Japonya'da 2'nci çeyrek GSYH yıllık bazda yüzde 3 ile 2016'nın ilk çeyreğinden bu yana en hızlı büyümesini gerçekleştirirken, Çin'de ağustos ayı enflasyonu yüzde 2,3 ile tahminleri aştı. Verilerin ardından kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 değer kazanırken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,8 geriledi.

Yurt içinde, geçen haftanın son işlem gününde döviz kurlarındaki düşüş eğilimi dikkati çekerken, BIST 100 endeksi de yüzde 0,55 değer kazanarak haftayı 93.274 puandan tamamladı. Cuma günü yüzde 2,56 azalışla 6,4103'ten kapanan dolar/TL bugün bankalararası piyasanın açılışında 6,4640 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugünkü büyüme ve TCMB beklenti anketinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağına değinerek, perşembe günkü TCMB'nin faiz kararına kadar döviz kurlarındaki düşüş eğiliminin sürebileceğini ifade etti. Teknik açıdan dolar/TL'de 6,10 seviyelerinin gündeme gelebileceğini bildiren analistler, BIST 100 endeksinde ise 94.000 ve 95.000 seviyelerinin direnç, 92.000 puanın destek konumunda olduğunu söyledi.

AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistler, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) 2. çeyrekte yüzde 5,2 artmasını bekliyor. Ekonomistlerin 2018 yılı büyüme beklentilerinin ortalaması ise yüzde 3,5 olarak gerçekleşti. Türkiye ekonomisi, 2018'in ilk çeyreğinde yüzde 7,4 büyümüştü.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, 2. çeyrek GSYH

11.30 İngiltere, temmuz ayı sanayi üretimi

11.30 İngiltere, temmuz ayı GSYH

14.30 Türkiye, TCMB eylül ayı beklenti anketi

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Yurt İçi Piyasalar Büyüme Verisine Odaklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Emeklilere 8-12 bin liralık promosyon ödemesine özel bankalar da dahil oldu
    18:18 Emeklilere 8-12 bin liralık promosyon ödemesine özel bankalar da dahil oldu

    Emeklilere 8-12 bin liralık promosyon ödemesine özel bankalar da dahil oldu.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kocaeli'ye 24 milyar lira prim teşviki verdik
    18:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kocaeli'ye 24 milyar lira prim teşviki verdik

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli'de düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Kocaelili işverenlere 24 milyar lira tutarında prim teşviki verdiklerini ve ildeki aktif sigortalı sayısının 276 binden 786 bine çıktığını belirtti. Ayrıca, ulaştırma alanında yapılan yatırımları da anlatan Erdoğan, Kocaeli'nin yüksek hızlı tren merkezi haline getirildiğini ve birçok alanda hizmetlerin devam ettiğini söyledi.

  • Çorum Belediyesi, Metrobüs Projesini Hayata Geçirecek
    18:03 Çorum Belediyesi, Metrobüs Projesini Hayata Geçirecek

    Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, yeni dönemde toplu ulaşımda Çorum'a çağ atlatacak olan 'öetrobüs' projesini hayata geçireceklerini duyurdu. Başkan Aşgın, metrobüslerle şehrin ulaşımını kolaylaştıracaklarını belirtti.

  • Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı
    17:53 Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı

    Ruanda'nın başkenti Kigali'de toplu taşımacılığın yenilenmesini sağlayan Çin yapımı elektrikli otobüsler, çevre dostu ve konforlu sürüş deneyimi sağlayarak bölge halkının kalbini kazandı. Kenya merkezli BasiGo şirketi, Ruanda'da bu elektrikli otobüslerin popülerliğinin artmasıyla siparişlerde büyük artış yaşadı. Şirket, önümüzdeki 12 ay içinde 100 otobüs, iki yıl içinde ise 200 otobüs çıkarmayı hedefliyor.

  • Kocaeli'ye 21 yılda 305 milyar liralık yatırım
    17:48 Kocaeli'ye 21 yılda 305 milyar liralık yatırım

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kocaeli'ye yapılan yatırımları tek tek sıraladı. Son 21 yılda Kocaeli'ye 305 milyar liraya yakın yatırım yapıldı. Yatırımlar arasında eğitim, gençlik ve spor, sağlık, konut, kentsel dönüşüm, ulaşım, tarım, sanayi ve teknoloji gibi alanlar bulunuyor.

  • Bakan Bayraktar, Uşak'ta esnafı ziyaret etti
    17:46 Bakan Bayraktar, Uşak'ta esnafı ziyaret etti

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraklar, Uşak'ta esnafı ziyaret etti. Bakan Bayraktar, esnafın sıkıntılarını dinledi ve belediye başkanlarıyla buluşmak için Uşak Belediyesi'ne geçti.

  • Antalya, Yeni Toplu İş Yerleriyle Tanışacak
    17:45 Antalya, Yeni Toplu İş Yerleriyle Tanışacak

    Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hakan Tütüncü, Antalya'nın önümüzdeki dönemde yeni toplu iş yerleriyle tanışacağını söyledi. Tütüncü, esnaflarla yaptığı görüşmelerde, pek çok sektörün toplu iş yerleri içerisinde faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti. Antalya'nın ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Tütüncü, yeni sanayi siteleri, esnaf siteleri ve toplu iş yerlerinin önemine dikkat çekti. Tütüncü, Antalya'nın ekonomisine can veren, fırsatlar sunan bir belediye ile karşılaşacaklarını söyledi.

  • Çin'deki Boao bölgesi sıfıra yakın karbon hedefine ulaştı
    17:33 Çin'deki Boao bölgesi sıfıra yakın karbon hedefine ulaştı

    Çin'in Hainan eyaletinde bulunan Boao sıfıra yakın karbon örnek bölgesi, Boao Asya Forumu 2024 Yıllık Toplantısı öncesinde faaliyete geçti. Bölge, 8 farklı kategoride 18 proje tamamlayarak sıfıra yakın karbon aşamasına ulaşmış durumda.

  • BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş: 'Emeklinin parasını devlet vermez, vatandaş verir'
    17:31 BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş: 'Emeklinin parasını devlet vermez, vatandaş verir'

    Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş, Trabzon Beşikdüzü mitinginde yaptığı konuşmada, emeklilere para verilemediği söylemlerine karşılık olarak, emeklinin parasını devletin değil, vatandaşların verdiğini belirtti. Baş, toplumun zenginleşmesini ve refah içinde yaşamasını istediklerini vurguladı.


Advertisement