Yurt İçi Piyasalar Cari Açık Verisine Odaklandı - Son Dakika
Ekonomi

Yurt İçi Piyasalar Cari Açık Verisine Odaklandı

Küresel piyasalar bugün ABD'de açıklanacak sanayi üretimi verilerine odaklanırken, yurt içinde Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından gerileyen döviz kurlarının seyri ve cari işlemler dengesi takip edilecek.

14.09.2018 09:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Küresel piyasalar bugün ABD'de açıklanacak sanayi üretimi verilerine odaklanırken, yurt içinde Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından gerileyen döviz kurlarının seyri ve cari işlemler dengesi takip edilecek.

ABD'de dün açıklanan işsizlik başvurularının 49 yılın en düşük seviyesine işaret etmesi ve Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yıllık yüzde 2,7 ile beklentilerin hafif altında artması sonrasında pay piyasalarında pozitif bir seyir izlendi.

Dün bir konuşma yapan ABD Merkez Bankası (Fed) Atlanta Şubesi Başkanı Raphael Bostic halen tam istihdama ulaşılıp ulaşılmadığına dair bir miktar belirsizlik bulunduğunu belirterek, faiz artışları için "Aşırı ısınma riski de yoksa daha sabırlı olma ihtimalimiz var." ifadesini kullandı. Fed'in 26 Eylül'deki toplantısında politika faiz aralığın 25 baz puan artırması bekleniyor. New York borsasında bu gelişmelerle Dow Jones endeksi yüzde 0,57, S&P 500 endeksi yüzde 0,53 ve Nasdaq endeksi de yüzde 0,75 değer kazandı.

Avrupa tarafında dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası beklentiler doğrultusunda faizlerde değişikliğe gitmezken, ECB Başkanı Mario Draghi'nin açıklamaları sonrasında avro/dolar paritesinin yükseliş eğilimini sürdürdüğü görüldü.

ECB Başkanı Mario Draghi, 2017'deki güçlü büyüme performansının ardından son ekonomik göstergelerin, daha ılımlı olsa da Avro Bölgesi'nin devam eden geniş tabanlı büyümesini teyit ettiğini belirterek, "Artan korumacılık, gelişmekte olan piyasalardaki kırılganlıklar ve finansal piyasadaki oynaklıkla ilgili belirsizlikler son zamanlarda daha belirgin hale geldi. Türkiye ve Arjantin'in etkileri şimdiye kadar önemli boyutta değil ve bulaşıcılık riski sınırlı." şeklinde konuştu.

Bu gelişmelerle Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,19 değer kazanırken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,43 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,08 düşüş kaydetti. Avro/dolar paritesi ise dün yüzde 0,54 değer kazanarak yükselişini üst üste 4'üncü işlem gününe taşırken, bugün Asya piyasalarında yatay seyirle 1,1695 seviyesinden işlem görüyor.

Bugün Çin'de açıklanan sanayi üretimi ve perakende satışlar verisi önceki aya göre artış kaydederken, Japonya'da sanayi üretimi ise hafif geriledi. Verilerin ardından kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1, Çin'de Şanghay bileşik endeksi de yüzde 0,3 değer kazandı.

Yurt içinde, dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini piyasa beklentilerinin üzerinde, 625 baz puan artırarak yüzde 24'e çıkarmasının ardından döviz kurları gerilerken, BIST 100 endeksi banka pay piyasaları öncülüğünde yüzde 2,38 değer kazancıyla günü 94.419 puandan tamamladı. Dün yüzde 4,16 azalışla 6,0783'ten kapanan dolar/TL bugün bankalararası piyasanın açılışında 6,0640'tan işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde cari işlemler dengesi, yurt dışında ise ABD'de sanayi üretimi başta olmak üzere açıklanacak verilerin takip edileceğini kaydederek, cari açığın temmuzda 1,8 milyar dolar olacağını, buna paralel yıllık cari işlemler açığının da düşüş eğilimini sürdüreceğini ifade etti.

Cari işlemler açığı, haziranda 2 milyar 973 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmiş ve bunun sonucunda, 12 aylık cari işlemler açığı da 57 milyar 386 milyon dolara gerilemişti.

Teknik açıdan BIST endeksinde 95.000 ve 97.900 seviyelerinin direnç, 93.500 puanın destek konumuna geldiğini ifade eden analistler, dolar/TL de ise 6 seviyesinin aşağı yönlü geçilmesi durumunda düşüşün ivme kazanabileceğini söyledi.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, temmuz ayı cari işlemler dengesi

12.00 Avro Bölgesi, temmuz ayı dış ticaret dengesi

15.30 ABD, ağustos ayı perakende satışlar ve ithalat-ihracat fiyat endeksi

16.15 ABD, ağustos ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı

17.00 ABD, Michigan Üniversitesi, eylül ayı tüketici güven endeksi

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Yurt İçi Piyasalar Cari Açık Verisine Odaklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement