Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı'ndan Seydişehir'e Teknik Gezi - Son Dakika
Yerel

Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı'ndan Seydişehir'e Teknik Gezi

Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı tarafından, Seydişehir'de teknik gezi düzenlendi.

03.11.2013 12:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı tarafından, Seydişehir'de teknik gezi düzenlendi.

Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Güven Önal, bereberindeki heyetle, Mor Çukur ve Doğankuzu maden boksit rezerv ocaklarında incelemelerde bulundu.

Önal, gezi alanında yaptığı konuşmada, bir ülkedeki madencilik ve maden faaliyetlerinin, o ülkenin kalkınması için olmazsa olmazların en başında geldiğini söyledi.

Madenciliğin bulunduğu yerde, istihdam sağlayan bir sektörün de doğacağını ifade eden Önal, "Cari açığı kapatmak için madenleri işleyip üretmek, KDV sağlamaktan geçer. Bakır, kurşun, çinko, alüminyum, kobalt ve nikelin ithalatına yıllık 10 milyar dolar ödüyoruz. Bir de demir çelik ürünleri ve hurda ithalatı var. Bunlar da 15-17 milyar dolar arasında tutuyor" diye konuştu.

"Kömürden akaryakıt üretebiliriz. Türkiye'nin 7 bölgesinde bulunan kömür kaynakları, akaryakıt üretimine de yeterli. Gerekli yatırımları yaparsak belki petrolün yüzde 75'ini kendi kaynaklarımızdan üretebiliriz" diyen Önal, şunları kaydetti:

"Bizim görevimiz, kendi kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanarak dışarıya olan bağımlılığımızı azaltmak. Enerjiye bağımlılığımız yüzde 70'i geçmiştir. Bu çok tehlikeli bir orandır. Yerli kaynaklara dönerek enerjinin büyük kısmını üretmeye çalışmak en büyük hedefimiz olmalıdır. Türkiye nedense araştırmayı pek sevmiyor. Araştırmaya ayrılan paylar, bugün diğer ükelerle karşılaştırıldığında, acınacak durumda. Madenciliğe yapılan yatırım zayıf durumdadır."

Seydişehir Alüminyum Fabrikası Maden Açık İşletme Müdürü Mustafa Adır ise 1962'de Maden Teknik Arama (MTA) tarafından Seydişehir'de alüminyum boksit rezervlerinin tespit edildiğini, 1967'de yapılan bir andlaşmayla da alüminyum tesislerinin kurulmasına karar verildiğini söyledi.

Mortaş bölgesinde 1971 yılında açık işletme yoluyla çıkarılan madenle, birincil alüminyum üretiminin gerçekleştiğini anlatan Adır, "Seydişehir'deki 7 ocakta toplam 30 milyon aliminyum boksit rezervi var" dedi.

Geziye, Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Aruz Gülnur Eken, Ayşe Koc, Ece Şahin ve Perihan Çakıroğlu katıldı. - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı'ndan Seydişehir'e Teknik Gezi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement