Yurt Yangınından Etkilendi, Geliştirdiği Proje Türkiye Birincisi Oldu - Son Dakika
Yaşam

Yurt Yangınından Etkilendi, Geliştirdiği Proje Türkiye Birincisi Oldu

Amasya’da pansiyonda kalan lise öğrencisi Muhammed Can Kaya, binalarda yangın anında yangın merdiveni kapısının otomatik olarak açıldığı bir sistem tasarladı.

26.04.2017 11:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amasya'da pansiyonda kalan lise öğrencisi Muhammed Can Kaya, binalarda yangın anında yangın merdiveni kapısının otomatik olarak açıldığı bir sistem tasarladı.

'Hayata Açılan Kapı' adını verdiği sistemle Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının düzenlediği verimlilik konulu proje yarışmasına katılan Amasya Macit Zeren Fen Lisesi 11. sınıf öğrencisi Kaya'nın projesi Türkiye birincisi seçildi.

Adana Aladağ'da 11 kız öğrenci ile bir eğitmenin hayatını kaybettiği yurt yangınından çok etkilenip kendisinin de pansiyonda kaldığı için çok korktuğu yangındaki ihmalleri gözlemledikten sonra projesini arkadaşı Çağatay Kağan Taşdemir ve danışman öğretmeni Ferhat Demir'in desteğiyle hayata geçiren Havzalı bir çiftçi ailenin çocuğu olan Kaya, "Yangın merdivenine giden kapıların içine yerleştireceğimiz bir düzenekle yangın sensörünün alevi algılamasıyla kapıdaki motoru uyararak kapının kilidinin açılmasını sağlayacağız" dedi.

Gaz sızıntılarına karşıda duyarlı olan sistemin elektriklerin kesilme durumuna karşın batarya desteğiyle de çalışabileceğine vurgulayan 16 yaşındaki Kaya, prototipinin geliştirilmesi durumunda yangın anında itfaiyeye bildiriminde sağlanabileceğini söyledi.

Amasya Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mürsel Kuloğlu da bakanlığın düzenleyeceği programda ödülünü alacak öğrenciyi kutladı.

Yurt Yangınından Etkilendi, Geliştirdiği Proje Türkiye Birincisi Oldu
Kaynak: DailyMotion.com

Son Dakika Yaşam Yurt Yangınından Etkilendi, Geliştirdiği Proje Türkiye Birincisi Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement