Yurtta Kar Yağışı Etkisini Sürdürüyor - Son Dakika
Genel

Yurtta Kar Yağışı Etkisini Sürdürüyor

Yurtta kar yağışı etkisini sürdürüyorTRABZON - Doğu Anadolu'yu Doğu Karadeniz'e bağlayan Zigana Dağı Geçidi'nde dün öğle saatlerinde sonra etkili olmaya başlayan kar yağışının ardından bölgede kar kalınlığı 10 santimetreye ulaştı.

22.11.2017 13:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yurtta kar yağışı etkisini sürdürüyor

TRABZON - Doğu Anadolu'yu Doğu Karadeniz'e bağlayan Zigana Dağı Geçidi'nde dün öğle saatlerinde sonra etkili olmaya başlayan kar yağışının ardından bölgede kar kalınlığı 10 santimetreye ulaştı.

Gümüşhane'nin Torul ilçesi sınırlarında yer alan Zigana Dağı Geçidi'nde dün öğle saatlerinde sonra başlayan kar yağışı Gümüşhane- Trabzon karayolunda etkili oluyor. Bin 702 metre uzunluğundaki Zigana Tüneli'nin Trabzon çıkışında daha etkili olan karın kalınlığı, tarihi yol üzerindeki iki bin 50 metre rakımlı eski Zigana Geçidi'nde ise 10 santimetreyi buldu. Karayolları ekipleri tarafından kar yağışının başladığı saatlerden itibaren bölgede tuzlama ve temizleme çalışması gerçekleştirilirken, yetkililer yola düşebilecek kaya ve toprak parçalarına karşı sürücüleri uyardı.

Zigana Tüneli girişinde işletmecilik yapan Adnan Aydın, karın 15 santimetreyi bulduğunu belirterek, "Yılın ilk karı yağdı. Bu yoldan geçen sürücülerin dikkatli olmasını istiyoruz. Kazasız belasız gitmelerini arzu ediyoruz. Kış turizmi açısında iyi olur. Dün öğleden sonra kar yağışı yoğun bir şekilde başlamıştı sonra biraz azaldı" dedi.

TRABZON - Türkiye'nin ve Doğu Karadeniz'in en önemli turizm merkezlerinden biri olan Trabzon'un Çaykara lçesindeki Uzungöl, kar yağışı ile birlikte beyaza büründü.

Dün akşamdan bu yana bölgede etkili olmaya başlayan soğuk ve yağışlı hava iç kesimlerde yerini kar yağışına bıraktı. Uzungöl'e çıkanlar kar sürprizi ile karşılaşırken, beyaz örtüyle kaplanan yörede eşsiz bir manzara oluştu.

BURSA - Kış sezonu açılışının 16 Aralık'ta yapılacağı açıklanan Uludağ'da, erken gelen kar yağışı işletmecilerin yüzünü güldürdü. Hazırlıkların tüm hızıyla sürdüğü zirvede, işletmeler de sezonu daha erken bir tarihte açmayı planlıyor.

Kış turizminin gözde mekanlarından olan Uludağ'da, erken gelen kar yağışı ile birlikte karayollarından otellere, belediyelerden pist çalışanlarına kadar herkes sezonu erken açtı. İş makineleri ve kar küreme araçları yollardaki karı kaldırmak için uğraş verirken, tuzlama çalışmaları ise aralıksız olarak devam ediyor. Kayak pistlerindeki karın ise düzleme çalışmaları makineler tarafından sağlanırken, otellerin içerisinde ise hummalı çalışmalar da göze çarpıyor. Kar yağışının erken gelmesiyle otel açılışlarının da erkene aldığını ifade eden BOF Otel İşletme Müdürü Ozan Yuvacı, "Rezervasyonlar şu anda hızlı bir şekilde ilerliyor. Kar yağışının hafta sonuna kadar aralıklarla yağması bekleniyor. Hazırlıklarımız devam ediyor ama biz 16 Aralık öncesi sezonu açmak için hazırız. 1 Aralık itibariyle müşterilerimize hizmet verebiliriz. Bütün otellerinde bu tarihte hazır olacağını düşünüyorum" dedi.

Kış turizminin Uludağ'da ilk önce iç pazar yoğunluğu ile geçeceğini belirten Yuvacı, "Şu anda yaptığımız rezervasyonlar da bunu gösteriyor. Daha sonra Orta Doğu ve Rusya ile devam eder. Ancak Orta Doğu pazarında artış var. Kış sezonunun sonuna kadar günü birlikçilerle birlikte 1 milyon kişiyi Uludağ'da ağırlamayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, dün gece saatlerinde de aralıklarla yağışın sürdüğü, kar kalınlığının ise 50 santimetreyi geçtiği öğrenildi.

KARABÜK - Tarihi evleri ile ünlü Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, kar yağışıyla tarihi konaklar beyaza büründü.

Kent genelinde dünden bu yana devam eden kar yağışı tarihi konaklarıyla ünlü, her mevsim binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Safranbolu ilçesinde de etkili oldu. Yer yer 20 ile 30 santimetre arasında kar kalınlığının bulunduğu Bağlar bölgesinde tarihi konaklar kar yağışı sonrası ayrı bir güzelliğe büründü. Adeta gelinliğini giyen konaklar birbirinden eşsiz manzaralar oluşturdu. Kar keyfini bazı vatandaşlar ise kartopu oynayarak çıkardı.

Kar yağışı sonrası yiyecek bulmakta zorlanan bir sincap ise çıktığı ağaçta daldaki karları eşeleyerek yiyecek araması ise kameralara yansıdı.

ERZURUM - Erzurum'da dün geceden itibaren aralıksız yağan kar, Palandöken'den sonra kent merkezini de beyaza bürüdü. Kent merkezinde kar kalınlığı 30 santimetreye ulaştı.

Doğu Anadolu kar yağışına teslim oldu. Erzurum, Bingöl ve Bayburt yolları kapanma noktasına geldi. Karayolları ekipleri yoğun çalışmalar ile yolları ulaşıma açık tutmaya çalışırken kar yağışı da aralıklı olarak devam ediyor.

Kar kalınlığının 30 santimetreye ulaştığı Erzurum kent merkezinde Büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerinin karla mücadele ekipleri çalışmalarına başladı. Bazı işyeri sahipleri de sabahın erken saatlerinde dükkanlarının önünü temizledi. Çocuklar da sabahın erken saatlerinde karlı kaplı cadde ve sokaklarda yürüyerek okullarına gitmeye çalıştı. İşyerlerine özel araçları ile gidenler ise ilk olarak otomobillerinin üzerinde biriken karı temizledi. Yürümek zorunda olanlar ise, sıkıca giyinip dışarı çıktı. Kar örtüsünün Erzurum'a çok yakıştığını belirten kent sakinleri, "Karın birçok yararı var ancak sıkıntısı da çok" dedi.

Yetkiler, araçlarında kar lastikleri bulunmayan sürücülerin trafiğe çıkmamasını isterken yollarda oluşan buzlanma nedeniyle hasarlı trafik kazaları meydana geldi. Belediye ekipleri gelen ihbarlar üzerine belirtilen bölgelerde tuzlama çalışması yaptı.

Meteoroloji 12'nci Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bölgeyi etkisi altına alan soğuk ve yağışlı havanın yol açabileceği buzlanma ve don, ulaşımda aksama, görüş uzaklığında azalma, tipi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve olunması gerektiğini açıkladı. Gece saatlerinde en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında olmak üzere Erzurum ve Ağrı 9, Kars, Ardahan ve Erzincan'da 7, Iğdır 3 ve Muş'ta 2 derece olarak ölçüldü.

ELAZIĞ - Meteorolojinin önceden uyardığı kar yağışı Elazığ'da etkili oldu. Kent merkezinin belirli bölgeleri ile Hazar Dağı ve Harput mevsimin ilk kar yağışı ile beyaza büründü.

Türkiye genelinde bir çok ilde olduğu gibi Elazığ'a da mevsimin ilk karı yağdı. Sabaha karşı başlayan kar yağışı nedeniyle Sivrice'de bulunan Hazar Baba dağı, tarihi Harput Mahallesi ve kent merkezinin belirli yerleri beyaza büründü. Kentin batı kısmında bulunan mahallelerde kar yağışı etkili olurken, doğu kısmında da belirli aralıklarla etkisini gösterdi.

Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü Elazığ Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi tarafından yapılan açıklamada da,bölge genelinin parçalı ve çok bulutlu geçeceği Elazığ'da kar, Tunceli ve Bingöl'de ise karla karışık yağmur yağışı beklendiği aktarıldı.

Sıcaklıkların 2 ile 4 derece arasında azalacağının bildiren merkez, rüzgarın zaman zaman saatte 50 kilometre hızla kuvvetli esmesi beklendiği uyarısını yaptı.

Elazığ, Malatya, Adıyaman, Tunceli ve Bingöl'ün yüksek kesimlerinde sıcaklığın 0 derecenin altına düşebileceği de aktaran merkez," Hafif ve orta kuvvette zirai don, buzlanma olabileceğinden, yoldaki ve yola çıkmayı düşünen vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları önerilmektedir. Rüzgarın zaman zaman kuvvetli esmesi beklendiğinden, ağaç devrilmesi, çatı uçması gibi olaylara karşı tedbirli olunmalıdır" denildi.

MUŞ - Muş'ta etkili olmaya başlayan kar yağışı, hayatı olumsuz etkilemeye başladı.

Kar yağışı il merkezinde etkili olmaya başladı. İHA muhabirine telefonla bilgi veren İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, köy yollarının tamamının ulaşıma açık olduğunu söyledi. Ekiplerin hazır vaziyette beklediğini ifade eden Yentür, "Sabah saatlerinden itibaren kar yağışı etkili olmaya başladı. Şu an için köy yollarımızda herhangi bir olumsuz yok, tüm köy yollarımız ulaşıma açık durumda. Ekiplerimiz hazır bir vaziyette bekliyor" diye konuştu.

Karayolları 113. Şube Şefi Vekili Kutbettin Sayılgan ise, karayollarında herhangi bir olumsuzluk olmadığını söyledi. İş makinelerini hazır beklettiklerini dile getiren Taşkın, "Kapanması muhtemel yerlere ekiplerimizi yönlendirdik. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadık. Ekiplerimiz kapanması muhtemel yerlerde hazır bekletiliyor. Olası bir durumda hemen müdahale edip vatandaşımızın ulaşımının aksamasına izin vermeyeceğiz" dedi.

BİTLİS - Bitlis'te iki gündür aralıklarla devam eden yağmur, yerini kar yağışına bıraktı.

Sağanak ile birlikte hava sıcaklığının hissedilir derecede düştüğü şehirde, etkili olan kar ise kent merkezini beyaza bürüdü. Özellikle Rahva mevkiinde etkisini artıran karın fırtınaya dönüşmesi, sürücülere zor anlar yaşattı.

Meteorolojiden yapılan açıklamada, hava sıcaklığının 1 dereceye kadar düşeceğini ve kar yağışının da yerini sağanak yağışa bırakacağı bildirildi.

Bitlis Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ise, kar yağışının başladığı bugünlerde sürücülere hem kışlık lastik hem de zincir konusunda uyarılarda bulundu.

KARS - Kars'ta beklenen kar yağdı. Her yıl 30 Ekim'den sonra kent merkezine yağan kar, bu yıl gecikmeli olarak yere düştü.

Kars şehir merkezine saba doğru aralıklarla yağan kar, etrafı bir anda beyaza bürüdü. Sabah erken saatlerde işlerine gitmek üzere dışarı çıkan vatandaşlar ise kar sürpriziyle karşılaştı. Kent merkezine mevsimin ilk karının yağmasıyla birlikte vatandaşlar da kışın geldiğini belirtti.

Kar'ın Kars'ın yoganı olduğunu ifade eden vatandaşlar, 8 ayı kış olan kentte kışın başladığını kaydettiler.

Öte yandan kar yağışıyla birlikte hava sıcaklığı da kentte eksi 3 derece olarak ölçüldü. Kar yağışının aralıklarla devam edeceği bildirildi.

Yurtta Kar Yağışı Etkisini Sürdürüyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Yurtta Kar Yağışı Etkisini Sürdürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement