Yüz Naklini Gerçekleştiren Profesör Özkan: Bu Güzelliği Sağlayan Olumlu Hava Gitmesin - Son Dakika
Güncel

Yüz Naklini Gerçekleştiren Profesör Özkan: Bu Güzelliği Sağlayan Olumlu Hava Gitmesin

Yüz Naklini Gerçekleştiren Profesör Özkan: Bu Güzelliği Sağlayan Olumlu Hava Gitmesin

Türkiye'de ilk yüz nakli operasyonunu yapan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr.Ömer Özkan, yapılan bir ameliyatla olumlu bir hava yaratılıyorsa başka bir ameliyatla da olumsuz...

28.02.2012 17:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de ilk yüz nakli operasyonunu yapan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan, yapılan bir ameliyatla olumlu bir hava yaratılıyorsa başka bir ameliyatla da olumsuz bir hava yaratılmaması gerektiğini belirterek, "Bu güzelliği sağlayan olumlu hava gitmesin. Bizim vereceğimiz mesaj bu. Çok güzel bir hava gidiyor. Bu şanssızlık o aile için sadece. Ne olur, toplum olumsuz olmasın" dedi.

Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Anafartalar Toplantı Salonu'nda düzenlenen "Kırıkkale Üniversitesi 11'inci Uygulamalı Mikrocerrahi Kursu'na Türkiye'de ilk yüz nakli operasyonunu yapan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan ve Türk Rekonstrüktif Mikro Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ferit Demirkan konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Özkan, bir gazetecinin organ nakli ameliyatlarıyla ilgili sorusuna, organ nakillerinin Türkiye'de yapılıyor olmasının tesadüf olmadığını söyledi. Prof.Dr. Özkan, "Mutlaka olumsuz şeyler olacaktır. Bunları kendi içerimizde çözeriz. Tabii ki üzüntüler var, bunlar da kendi içinde haklı olabilirler ama bunları kendi içimizde mutlaka çözebiliriz" dedi.

Bir gazetecinin 'İlk nakilde olumlu bir gelişme yaşandı, ancak ikinci nakilde olumsuzluk oldu' sözlerine Prof.Dr. Özkan, "Kısacası tedirgin olacak hiçbir şey yok, bu insanların başına gelen bir şey. Ufacık bir iğne yapıyorsunuz ve alerji olup hayatınızı kaybedebiliyorsunuz. Ufak tefek veya büyük sorunlar vardır. Bunları kendi içimizde çözeriz tıbbi olarak. En önemlisi budur" diye konuştu.

OLUMLU HAVA GİTMESİN

Yapılan bir ameliyatla olumlu bir hava yaratılıyorsa başka bir ameliyatla da olumsuz bir hava yaratılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Özkan, "Bu güzelliği sağlayan olumlu hava gitmesin. Bizim vereceğimiz mesaj bu. Çok güzel bir hava gidiyor. Bu şanssızlık o aile için sadece. Ne olur, toplum olumsuz olmasın. Kesinlikle çok ümitliyiz ki oralardan kalktık buralara gönüllü olarak geliyoruz, insanlar daha iyi yetişsin diye. Mutlaka zaman her şeyin ilacı olacak. Olumsuz bakmamakta fayda var. İnsanlarımız çok iyi bakıyor, buna inanıyoruz" dedi.

Türk Rekonstrüktif Mikrocerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ferit Demirkan da Türkiye'de son zamanlarda yapılan nakillerin tesadüf olmadığını, Türkiye'de deneysel anlamda bu işle uğraşan insanlar olduğunu belirterek, "Bir alt kültür var mikrocerrahi konusunda. Bunların çoğu yurt dışında eğitim almış, orada araştırma yapmış, çeşitli faaliyetlerle bunları denemiş insanlar var" diye konuştu.

Bu ameliyetlerin Türkiye'de yapılmasının tesadüf olmadığını ve çok büyük bir başarı olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Demirkan sözlereni şöyle sürdürdü:

"Bunu yapıp üstelik de olumlu sonuçlandırmak büyük bir başarı. Mevcut ülke şartları içerisinde bunu devlet, SGK ve Sağlık Bakanlığı ile beraber bir çerçeveye oturtmak çok büyük bir başarı, ama sonuçta bu bir ekip işi. Hem ekip işi, hem de belli bir grubun bunu istiyor olması lazım. Bunun devam etmesini sağlayan, yeni insanların çıkmasını sağlayan bir sistem olması lazım. Buna sahibiz. Bu anlamda Türkiye, işler olumlu giderse kompozit doku naklinde çok önemli merkezlerden biri olabilir. Birtakım sorunlar yaşanmış olabilir ama sonuçta bunu yapmak isteyen büyük bir kitle var ülkemizde. Bunun için buraya gelip kurs almaya çalışan, sırada bekleyen bazı arkadaşlarımız var, önlerinde çok güzel örnekler var, Ömer gibi. Başarıyı tanımlayan, onun çıtasını koyan, bunu yapılabileceğini gösteren, ilk olmak çok zor ama daha sonra takip etmek daha kolay. Çünkü size yol gösteren birileri oluyor o zaman. Bu anlamda önümüzdeki dönemin daha parlak olacağını düşünüyorum. Mutlaka önemli olan işin olumlu tarafından bakmak ve elde edilen başarıyı önemsemek, ortaya çıkan sorunlardan da ders almak." - Kırıkkale

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yüz Naklini Gerçekleştiren Profesör Özkan: Bu Güzelliği Sağlayan Olumlu Hava Gitmesin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement