Yüzlerce Yıllık Amin Alayı Geleneği Manisa'da Yaşatılıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Yüzlerce Yıllık Amin Alayı Geleneği Manisa'da Yaşatılıyor

Yüzlerce yıllık Amin Alayı geleneği Manisa'da yaşatılıyor Yunusemre Belediyesi tarafından bu sene 3'üncüsü gerçekleştirilen Yunus Emre Günlerinde Amin Alayı töreni yapıldı Bu sene birinci sınıfa başlayan 180 minik ilahiler eşliğinde yürüyerek geleneği yaşattıMANİSA - Osmanlı döneminde...

17.10.2017 17:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yüzlerce yıllık Amin Alayı geleneği Manisa'da yaşatılıyor

Yunusemre Belediyesi tarafından bu sene 3'üncüsü gerçekleştirilen Yunus Emre Günlerinde Amin Alayı töreni yapıldı

Bu sene birinci sınıfa başlayan 180 minik ilahiler eşliğinde yürüyerek geleneği yaşattı

MANİSA - Osmanlı döneminde okula başlayan çocuklar için düzenlenen Amin Alayı töreni geleneği Manisa'nın Yunusemre ilçesinde yaşatılıyor. Yunusemre Belediyesi tarafından bu yıl 3'üncüsü gerçekleştirilen Yunus Emre Günlerinde gerçekleştirilen Amin Alayı töreninde bu sene birinci sınıfa başlayan 180 minik öğrenci ilahiler eşliğinde yürüyerek geleneği yaşattı.

Yunusemre Belediyesi tarafından bu yıl 3'üncüsü gerçekleştirilen Yunus Emre Günleri farklı etkinliklerle devam ediyor. Etkinlikler kapsamında Osmanlı döneminde okula başlayan çocukların duayla başlamaları için gerçekleştirilen Amin Alayı Töreni geleneğini yaşatmak için harekete geçen Yunusemre Belediyesi bu sene ikinci kez Amin Alayı töreni gerçekleştirdi. Halil Yurtseven ilkokulunda okuyan 180 birinci sınıf öğrencisinin katıldığı tören Manisa'nın manevi liderlerinden biri olan Ayn-ı Ali türbesi önünde gerçekleştirildi.

Amin Alayının çok önemli bir gelenek olduğunu vurgulayan ve bunu neredeyse yüz yıl sonra yeniden hayata geçiren Yunusemre Belediyesine teşekkür eden Katip Çelebi Üniversitesi Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ünal Şenel, "Bugün Manisa tarihi bir gün yaşıyor. Manisa tarihiyle yeniden buluşuyor. Ecdadımızın yüzyıllar önce başlatıp devam ettirdiği ve insanımızın ruh dünyasını şekillendiren çok önemli bir faaliyeti Manisa'da yeniden canlandırıyoruz. Yunusemre Belediyesi bu faaliyete öncülük ediyor. İnşallah ecdadımızın başlattığı bu Amin Alayı geleneği bu aradan sonra yeniden canlanacak ve yüzyıllarca devam edecektir. İnşallah Manisa'nın diğer okullarında, belediyelerinde de icra edilecektir. Türkiye'de, Balkanlar'da, Türk dünyasında ve İslam Aleminde çocuklarımızın okula başlama töreni böylesine görkemli ve manevi bir faaliyetle başlamış olacak. İnsanın hayatındaki önemli dönüm noktalarından birisi olan okula başlamanın ne kadar önemli olduğunu ve manevi bir hadise olduğunu bu gencecik dimağa hatırlatmak için böylesi bir gelenek oluşmuş. Her şeyden önce şehrin manevi büyüklerinin huzurunda toplanıp onun ruhaniyetinden faydalanarak, 'Bismillah' denilerek yeni bir hayata başlamayı o çocuk idrak ediyor. Yaptığı işin büyüklüğünü idrak ediyor ve insanlığa, milletine, devletine, dinine hizmet etme şuurunu edinmiş oluyor. Dua ile başlamış oluyor. Rabbi esir duası ile biraz sonra okuma yazmaya ilk adımını atmış olacak. İnşallah bu geleneği hep birlikte Yunusemre Belediyesinin öncülüğünde, Yunus Emre Günlerinde vesile edinerek, Amin Alaylarıyla, Yunus ilahileriyle birlikte devam ettireceğiz hayırlı olsun, mübarek olsun. Bu yıl ikincisini gerçekleştiriyoruz, önümüzdeki sene 3'üncüsünü yapınca artık gelenekselleşmiş olacak ve devam edecektir."

Yunusemre Belediye Başkanvekili Şule Uygur da, "Yunus Emre Günlerimizin 3'üncüsünü tertip ediyoruz. Dün etkinliklerimiz başladı ve bugün de çok anlamlı Amin Alayımızın ikincisini gerçekleştiriyoruz. Açıkçası çok farklı bir çalışma yapıyoruz. Manevi anlamda çok huzurluyuz. Çocuklarımıza da böyle bir geleneği yaşattığımız için, böyle bir geleneğe öncülük ettiğimiz için Yunusemre Belediyesi olarak gururluyuz." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Mehmet Demirci'nin yaptırdığı duanın ardından Halil Yurtseven İlkokulunda birinci sınıfa giden 180 öğrenci öğretmenleri ve zabıtaların eşliğinde Amin Alayını ilahiler söyleyerek gerçekleştirdi. Ayn-ı Ali Türbesi önünde başlayıp parkın etrafında devam eden yürüyüş ardından minikler Yunus Emre'nin ilahilerini seslendirdi.

Yüzlerce Yıllık Amin Alayı Geleneği Manisa\'da Yaşatılıyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat Yüzlerce Yıllık Amin Alayı Geleneği Manisa'da Yaşatılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi
    22:38 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Tuğba Yurt, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserde çok sayıda kişi şarkılara eşlik etti ve Yurt'un performansı büyük alkış aldı.

  • Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi
    21:54 Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, Kaymakamlık tarafından başlatılan proje kapsamında Kaleli Köyü ve Köşk mezrasında yaşayan çocuklar için sinema etkinliği düzenlendi. Ahmet Mücteba Albayrak Bilgi Evi'ne getirilen çocuklar, yeni açılan sinema salonunda film izledi. Etkinlikle çocukların kültür ve sanatla buluşması hedeflendi.

  • Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi
    21:47 Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi

    Bingöl'de kış turizminin gözde tesislerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, Cumhurbaşkanı kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi. Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, bu kararın Bingöl'ün cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacağını belirtti.

  • Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı
    21:19 Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ibadete açıldı. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, Van'ın imarı ve inşası konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti ve Van Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte Van'ın kültür, turizm ve ekonomisine büyük katkı sağlanacağını ifade etti.

  • Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu
    21:18 Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu

    Devlet sanatçısı Devrim Erbil'in 60. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen Inspirations adlı karma sergi, İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergide, Erbil'in daha önce sergilenmemiş eserlerinin yanı sıra farklı sanatçıların da eserleri yer alıyor. Erbil, sergiyle birlikte sanat hayatının 60. yılını geride bıraktığını belirterek, sanata ve sanatın içinde olmaya doyamadığını ifade etti. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.


Advertisement