Yüzyılın Anlaşması", "Gazze Anlaşması"Na Dönüştü - Son Dakika
Güncel

Yüzyılın Anlaşması", "Gazze Anlaşması"Na Dönüştü

Filistin yönetimi, ABD'nin Filistin meselesinin çözümü için planladığı "Yüzyılın Anlaşması"nın, Filistin tutumunu bölmek için "Gazze Anlaşması"na dönüştüğünü belirtti.

26.06.2018 17:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Filistin yönetimi, ABD'nin Filistin meselesinin çözümü için planladığı "Yüzyılın Anlaşması"nın, Filistin tutumunu bölmek için "Gazze Anlaşması"na dönüştüğünü belirtti.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin Filistin meselesinin çözümü için planladığı "Yüzyılın Anlaşması"nın, Filistin tutumunu bölme amacıyla "Gazze Anlaşması"na dönüştüğünü ifade etti.

Ebu Rudeyne buna karşın Filistin'in dik duruşu, ulusal değerlere bağlılığı, Arap ülkelerinin Kudüs meselesine karşı çıkan tutumu, Filistin davasını insani bir davaya dönüştürmeyi amaçlayan Gazze Anlaşması fikri üzerine kurulu Yüzyılın Anlaşması'nı başarısızlığa uğrattığını kaydetti.

Ebu Rudeyne, bazı şüpheli kesimlerin kötü amaçları, komploları neticesinde ABD yönetiminin, Kudüs ve mülteciler meselesini ortadan kaldırmaya çalışması, İran'la yapılan nükleer anlaşmayı iptal etmesinin Filistin, Arap ve tüm dünya tarafından karşı çıkılan Gazze Anlaşması'nın yolunu açtığını zannettiğini belirtti.

Tüm öneri, fikir ve vehimlerin Filistin ulusal kimliğini ortadan kaldırmayı, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devleti kurma yönündeki ulusal projeyi katletme amacı taşıdığını kaydeden Ebu Rudeyne, bunların ABD'nin açıklamalarındaki gibi barış sürecinde ilerleme amacı gütmediğini aktardı.

Ebu Rudeyne, bazı kesimlerin bu tür önerilerle işbirliği çabalarına karşı uyarıda bulunarak, Filistin ulusal kimliğine ve ulusal projesine dokunmayı amaçlayan şüpheli öneriler karşısında, Filistin kimliğini, toprağını ve Kudüs'ü korumak için cesurca ulusal tutum ve duruş sergilemek gerektiğini kaydetti.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri ve Filistin Başmüzakerecisi Saib Ureykat, Ortadoğu turuna çıkan ABD'li heyetin Gazze Şeridi için mali anlaşma yapmayı istediğini ifade ederek, "Şu anda, Filistinli mültecileri misafir eden ülkelere doğrudan yardım yaparak Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nı (UNRWA) ortadan kaldırmayı ve UNRWA'dan ayrı Gazze Şeridi için 'insani krizin çözümü' adı altında Gazze Şeridi için mali anlaşma yapmayı istiyorlar." ifadelerini kullanmıştı.

İsrail gazetesi "Hareetz"in geçen hafta İsrailli bazı kaynaklara dayandırdığı haberinde, ABD'li heyetin, Mısır'ın Kuzey Sina bölgesinde Gazze Şeridi'ne yardım hedefiyle kurulacak projelere yüz milyonlarca dolar yatırım yapmaları için bazı Arap ülkelerini ikna etmeye çalıştığı ifade edilmişti.

"??Yüzyılın Anlaşması" adı verilen planı görüşmek üzere geçen hafta Ortadoğu turuna çıkan ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner ve Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt, geçen hafta Ürdün, Suudi Arabistan, Mısır, Katar ve İsrail'i ziyaret etmiş ancak Filistinli yetkililerle herhangi bir görüşmeleri olmamıştı.

Trump'ın İsrail-Filistin meselesinin çözümü konusunda öne sürdüğü "Yüzyılın Anlaşması" olarak isimlendirilen girişimin, Filistin devletini kurmak için Sina topraklarının bir bölümünün alınmasını öngördüğü ileri sürülüyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yüzyılın Anlaşması', 'Gazze Anlaşması'Na Dönüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İçişleri Bakanı Yerlikaya: Seçimlerde Huzur ve Güven Sağlayacağız
    23:05 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Seçimlerde Huzur ve Güven Sağlayacağız

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, seçimlerin huzur ve güven ortamında yapılması görevinin İçişleri Bakanlığı'na ait olduğunu belirterek, 600 bin mesai arkadaşıyla seçim sürecinde bu huzuru ve güveni sağlayacaklarına inandıklarını söyledi. Yerlikaya ayrıca, terör örgütleri ve organize suç örgütleriyle mücadelede elde ettikleri başarıları vurgulayarak, devletin ve milletin iradesinden daha büyük bir güç olmadığını ifade etti.

  • AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, Seçmenleri Etkilemek İçin Yoğun Çalışma Yürütüyor
    23:02 AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, Seçmenleri Etkilemek İçin Yoğun Çalışma Yürütüyor

    AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, İl Başkanı Raşit Ocak liderliğinde gerçekleştirdiği çalışmalarla seçmenleri etkilemeye devam ediyor. Örgütlü bir şekilde yapılan bilgilendirme ziyaretlerinde sorular samimiyetle cevaplanırken, sıkıntı yaşanan alanlarda çözümler üretiliyor. Kadınlar ve gençlerin talepleri ise öncelikli olarak değerlendiriliyor.

  • İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Keçiören'de iftar programında konuştu Açıklaması
    22:55 İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Keçiören'de iftar programında konuştu Açıklaması

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ı eleştirerek, "O artık CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi olmuştur.

  • ABD Rusya'yı terör saldırısı konusunda uyardı
    22:53 ABD Rusya'yı terör saldırısı konusunda uyardı

    ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Rusya'yı 22 Mart'ta düzenlenen terör saldırısı hakkında uyardıklarını belirterek, 7 Mart günü saat 11.15'te Rus güvenlik birimlerine yazılı uyarıda bulunduklarını açıkladı.

  • Güney Afrika'da Otobüs Kazası: 45 Ölü, 1 Yaralı
    22:50 Güney Afrika'da Otobüs Kazası: 45 Ölü, 1 Yaralı

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün köprüden uçuruma düştüğü ve alev aldığı iddia ediliyor. Ulaştırma Bakanı, kaza bölgesinde kapsamlı bir soruşturma yapılacağını söyledi.

  • Akşener'den CHP'ye:
    22:49 Akşener'den CHP'ye: "Dünün Mağdurları, Bugünün Zorbaları Oldu"

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener CHP'ye yüklendi, "Bir zamanlar haksızlığa uğradıklarında yanına koştuğumuz dünün mağdurları, maalesef bugünün zorbaları oldular. Biz onlardan saygı bekledik, onlar bizi parya gördü" diye konuştu.


Advertisement