Zafer Günü: Avrupa 2'nci Dünya Savaşı'nın kıtada sona erişini sanal etkinliklerle kutluyor - Son Dakika
Dünya
BBC

Zafer Günü: Avrupa 2'nci Dünya Savaşı'nın kıtada sona erişini sanal etkinliklerle kutluyor

Zafer Günü: Avrupa 2\'nci Dünya Savaşı\'nın kıtada sona erişini sanal etkinliklerle kutluyor

Avrupa, Nazi Almanyası'nın yenilgiye uğratılmasının 75'inci yıldönümünü kapalı ve sanal Zafer Günü etkinlikleriyle kutluyor.

08.05.2020 13:46  Güncelleme: 13:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa, Nazi Almanyası'nın yenilgiye uğratılmasının 75'inci yıldönümünü kapalı ve sanal Zafer Günü etkinlikleriyle kutluyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle, kıtada savaşın sona ermesini simgeleyen gün dolayısıyla İngiltere, Fransa ve Almanya'da liderlerin katıldığı küçük çaplı anma törenlerinin yanında, kutlamaların büyük kısmı bu yıl internete taşındı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'deki NATO karargahının önünde çekilen bir videoyla kutlama mesajı yayımladı. Stoltenberg, Twitter'da yayımlanan mesajında "Avrupa'da silahlar susalı 75 yıl oldu. NATO, İkinci Dünya Savaşı'nın harabeleri üzerine kuruldu. Avrupa'yla Kuzey Amerika arasında güçlü bir bağ kurduk. Bugün 30 dost ve müttefikiz. Birlikte daha güçlüyüz" dedi.

ABD Savunma Bakanlığı, ABD'nin Almanya'daki üsleri ve Brüksel'deki kutlamalar sanal etkinliğe dönüştürüldü. NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Orgeneral Tod Wolters'ın bugün Belçika'da bir sanal çelenk bırakma törenine katılacağı belirtiliyor.

Kraliçe 2. Elizabeth konuşma yapacak

İngiltere'de 2. Dünya Savaşı'nda hayatını kaybedenleri anmak üzere yapılacak 2 dakikalık saygı duruşunun ardından İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth yerel saatle 21.00'de bir konuşma yapacak.

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Paris'te kapalı bir törenle meçhul asker anıtına çelenk bıraktı.





Almanya'da Başbakan Angela Merkel Savaş Anıtı'ndaki törene başkanlık edecek.

Eski Sovyetler Birliği ülkelerinde ise törenler yarın yapılacak.

8 Mayıs 1945'te dönemin İngiltere Başbakanı Winston Churchill, yerel saatle 15.00'te radyodan Avrupa'da savaşın sona erdiğini ilan etmişti.

Almanya bir gün önce teslim olduğunu açıklamıştı.

İkinci Dünya Savaşı, Japonya'nın teslim olmasıyla Ağustos 1945'te sona ermişti.

ABD, 6 Ağustos'ta Hiroşima'ya, 9 Ağustos'ta da Nagasaki'ye atom bombası atmıştı.

2. Dünya Savaşı'nda 25 milyondan fazlası Sovyet askeri ve sivil olmak üzere 50 milyondan fazla insan ölmüştü.

Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin, 75. yıl anma etkinlikleri kapsamında, Moskova'da Fransa ve Çin liderlerinin de katılacağı büyük bir askeri geçit töreni planlamıştı ancak tören koronavirüs salgını nedeniyle iptal edildi.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Zafer Günü: Avrupa 2'nci Dünya Savaşı'nın kıtada sona erişini sanal etkinliklerle kutluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'in Seferihisar ilçesinde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    12:25 İzmir'in Seferihisar ilçesinde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında Ege Denizi'nde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İzmir Valiliği tarafından herhangi bir olumsuz durum bildirilmediği belirtildi. Deprem, İzmir genelinde hissedildi. İzmir Valisi Süleyman Elban, ekiplerin teyakkuz halinde olduğunu ve saha tarama çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

  • Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı
    11:59 Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı

    Türk Kızılay öncülüğünde temin edilen gıda, bebek malzemeleri ve uyku tulumu gibi acil ihtiyaç ürünlerinin yüklendiği 9. İyilik Gemisi, Mısır'ın El-Ariş Limanı'na ulaştı. Gemiden indirilecek olan 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi, tır ve kamyonlarla Refah Sınır Kapısı'na taşınacak ve İsrail saldırıları altındaki Gazzelilere ulaştırılacak.

  • Saldırı sonrası kamera karşısına geçen Reisi ''İran, İsrail'e gücünü gösterdi'' demekle yetindi
    11:46 Saldırı sonrası kamera karşısına geçen Reisi "İran, İsrail'e gücünü gösterdi" demekle yetindi

    İsrail'in İran'a yönelik saldırısının ardından bugün kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Reisi'nin misilleme yapılıp yapılmayacağına dair bir açıklama yapması umulurken beklenen olmadı. Cuma namazı öncesinde açıklamalarda bulunan Reisi ''İran, İsrail'e gücünü gösterdi'' demekle yetindi.

  • Saldırıyı İran'daki casuslar mı yaptı? Uzay kurumu sözcüsünden bomba İHA iddiası
    11:21 Saldırıyı İran'daki casuslar mı yaptı? Uzay kurumu sözcüsünden bomba İHA iddiası

    İsrail'in İran'a yönelik 3 drone ile gerçekleştirdiği misilleme saldırısıyla ilgili ortaya atılan bir iddia büyük ses getirdi. İran Uzay Kurumu Sözcüsü Hüseyin Dalirian, İran'a yapılan saldırıda kullanılan İHA'ların kısa menzilli olduğunu belirterek, bu İHA'ların İran içerisinden havalanmış olabileceğini aktardı. Dalirian'ın açıklaması akıllara "Saldırıyı İran'daki casuslar mı yaptı?" sorusunu getirdi.

  • Ayvacık açıklarında Yunan unsurlarınca ölüme terk edilen 7'si çocuk 14 kaçak göçmen kurtarıldı
    11:12 Ayvacık açıklarında Yunan unsurlarınca ölüme terk edilen 7'si çocuk 14 kaçak göçmen kurtarıldı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Yunan Sahil Güvenlik ekiplerince Türk karasularına geri itilen 7'si çocuk toplam 14 kaçak göçmen Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarıldı. Kaçak göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık ilçesindeki Yabancıları Geri Gönderme Merkezi'ne teslim edildi.

  • İzmir'de kargo firmasına operasyon: 120 bin 800 sentetik ecza ele geçirildi
    11:04 İzmir'de kargo firmasına operasyon: 120 bin 800 sentetik ecza ele geçirildi

    İzmir'in Bornova ilçesinde bir kargo firmasına düzenlenen operasyonda 120 bin 800 sentetik ecza ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı. Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kente kargo aracılığıyla uyuşturucu getirileceği bilgisine üzerine çalışma başlattı. Bornova ilçesindeki bir kargo firmasını takibe alan ekipler, belirtilen iş yerinde önlem aldı. Bir şüphelinin otomobille gelip sentetik eczaların bulunduğu koliyi alması üzerine polis, zanlıyı yakaladı. Kolilerde 120 bin 800 sentetik ecza ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelinin polisteki işlemleri sürüyor.

BBC

Advertisement