Zaman Gazetesi Eski Yönetici ve Yazarları Hakkındaki Davada Mütalaa - Son Dakika
Güncel

Zaman Gazetesi Eski Yönetici ve Yazarları Hakkındaki Davada Mütalaa

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) yayın organı olduğu gerekçesiyle kayyuma devredildikten sonra kapatılan Zaman gazetesinin eski yönetici ve yazarlarının yargılandığı 17'si tutuklu 31 sanıklı davada, Cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasında, aralarında...

05.04.2018 16:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) yayın organı olduğu gerekçesiyle kayyuma devredildikten sonra kapatılan Zaman gazetesinin eski yönetici ve yazarlarının yargılandığı 17'si tutuklu 31 sanıklı davada, Cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasında, aralarında Ali Bulaç, Mümtazer Türköne ve Şahin Alpay'ın da aralarında bulunduğu 9 sanığın "Anayasa'yı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan duruşmada, Cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasını yaklaşık 2 saatte okudu.

Savcı tutuklu sanıklar Ali Bulaç, Mümtazer Türköne, İbrahim Karayeğen, Mehmet Özdemir, Mustafa Ünal, Ahmet Turan Alkan ile tutuksuz sanıklar Şahin Alpay, İhsan Duran Dağ ve Orhan Kemal Cengiz'in "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olma suçundan" 7 yıl 6 aydan 15'er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

22 sanığa "darbe girişimi" suçlarından beraat talebi

Tutuklu sanıklar Ahmet Metin Sekizkardeş, Alaattin Güner, Cuma Kaya, Faruk Akkan, Hakan Taşdelen, Hüseyin Turan, Murat Avcıoğlu, Sedat Yetişkin, Şeref Yılmaz, Zafer Özsoy, Adil Gülçek ile tutuksuz sanıklar Hüseyin Belli, İsmail Küçük, Onur Kutlu, Yüksel Durgut, Ahmet İrem, Ali Hüseyinçelebi, Süleyman Sargın, Osman Nuri Arslan, Osman Nuri Öztürk'ün "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan, tutuksuz sanıklar Lalezer Sarıibrahimoğlu, Nuriye Ural "örgüte üye olmamakla birlikte yardım etmek" suçundan ayrı ayrı 7 yıl 6 aydan 15'er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.

Mütalaada, iddianamede "anayasal düzeni, TBMM ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye tes¸ebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet istenen 22 sanığın bu suçlardan beraati talep edildi.

Savcılık tutuklu 17 sanığın bu hallerinin devamı yönünde karar verilmesini istedi.

Mütalaada, sanıkların eylemlerine de yer verildi.

"Ali Bulaç Gülen'in emirleri doğrultusunda yazılar yazmıştır"

Sanık Ali Bulaç'ın kapatılan Zaman gazetesinde yazarlık yaptığı, FETÖ'nün üst düzey yöneticileriyle irtibat halinde olduğu, Bank Asya hesabında 2014 yılından sonra önemli miktarda artış olduğu aktarılan mütalaada, Bulaç'a ait ele geçirilen dijital materyallerde örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in sohbet görüntülerinin olduğu belirtildi.

Sanık Bulaç'ın Gülen'e sadık kaldığı ve Gülen'i emirleri doğrultusunda yazılar yazdığı anlatılan mütalaada "Ali Bulaç darbeyi meşru gösterme arayışı içine girmiştir. Fetullahçı çizgide yazılar yazmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Mütalaada sanıklardan İbrahim Karayeğen'in de örgütün gizli haberleşme ağı olan ByLock'a 2 bin 21 defa giriş yaptığı, darbeden sonra kaçarken havalimanında yakalandığı ve üzerinde yapılan aramada da 1 dolar ele geçirildiği kaydedildi. Sanık Karayeğen'in örgüte yönelik soruşturmaları eleştirdiği ve örgüt elebaşısı Gülen'e bağlılığını sık sık dile getirdiğine mütalaada yer verildi.

"Türköne Gülen'e sadık kalmıştır"

Kapatılan Zaman gazetesi yazarlarından Mümtazer Türköne'nin yazılarını mütalaasında okuyan savcı, sanık Türköne'nin takipsizlik kararı verilen 17-25 Aralık soruşturmalarının tekrar açılması ve kapatanların da yargılanması gerektiğine yazısında yer verdiğini vurguladı.

Mütalaada Türköne için "Yazdığı yazılarda otokrasiye vurgu yapmıştır. Yurtta Sulh Konseyi'nin TRT'de okuttuğu bildiride de ülkenin otokrasi ile yönetilen bir ülke haline getirildiği cümlesi kullanılmıştır. Yazılarında Fetullahçı yapının sözcülüğüne soyunmuştur. Yurtta Sulh Konseyi bildirisi ile yazıları arasında benzerlik olduğu, örgüt üyesi olmadığını savunsa da yazıları ve yorumlarıyla Fetullahçı perspektifinde baktığı, yazılarında hükümetin ve anayasal sistemin cebir ile değiştirilebileceğini söyleyerek darbeye zemin hazırladığı anlaşılmıştır. Örgüt elebaşısı Fetullah Gülen'e Türköne sadık kalmıştır. Sadakatinden ödün vermemiştir. Kendisine verilen görevi yerine getirmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Tutuksuz sanık Alpay'ın da Zaman gazetesi yazarı olduğu belirilen mütalaada, Alpay'ın örgüte yakınlığıyla bilinen kanalların Digitürk'ten çıkarılmasının ardından faks çekerek aboneliğini sonlandırdığı belirtildi.

Alpay'ın "Zaman gazetesi özgür basının kalesidir." beyanı

Sanık Alpay'ın yazılarında "paralel devlet yapılanması" kelimesinin safsata olduğunu belirttiği kaydedilen mütalaada, Alpay'ın örgüt yöneticileri Ekrem Dumanlı, Hidayet Karaca ile örgütün yaptığı kumpaslarda görev alan bazı emniyet mensupları hakkında yürütülen soruşturmaları "ciddiyetsiz soruşturmalar" olarak gördüğü aktarıldı.

Alpay'ın "Zaman gazetesi özgür basının kalesidir." şeklinde beyanı olduğu belirtilen mütalaada, sanık Alpay'ın katıldığı bir televizyon programında da "Yav hangi terör, ne olmuş ne şiddet uygulanmış... Fetullah Gülen ile şiddetin ne alakası var. Ulan siz kimleri kandırabilirsiniz? Fetullah Gülen dünyanın en barışçıl din adamı, İslam dünyasında en barışçıl din adamı. Siz kim oluyorsunuz ya!.. Fetullah Gülen'e terörist diyecek, kim oluyorsunuz siz? ya utanın..." ifadelerini kullandığı kaydedildi.

Şahin Alpay'ın örgütsel tavırlarından vazgeçmediği, ülkede yaşanan olaylara Fetullahçı perspektifle baktığı aktarılan mütalaada, Alpay'ın toplumu muhtemel darbe girişimine hazırladığı, yazılarında darbenin nesnel koşullarının oluştuğunu iddia ettiğine yer verildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Zaman Gazetesi Eski Yönetici ve Yazarları Hakkındaki Davada Mütalaa - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı: Çin'e yatırım yapmak geleceğe yatırım yapmaktır
    13:03 Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı: Çin'e yatırım yapmak geleceğe yatırım yapmaktır

    Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı Zhao Leji, Çin'in süper büyüklükteki pazarının muazzam potansiyelini açığa çıkarmaya devam edecek olmasından dolayı Çin'e yatırım yapmanın geleceğe yatırım yapmak anlamına geldiğini kaydetti. Zhao, Boao Asya Forumu 2024 Yıllık Toplantısı açılış töreninde yaptığı konuşmada, Çin'in birçok ülke için önemli bir yatırım kaynağı ve en önemli yatırım destinasyonlarından biri olduğunu belirtti. Ayrıca, tüm ülkeleri Çin'in kalkınma sürecinden yararlanmaya ve işbirliği içinde dünya modernleşmesini gerçekleştirmeye davet etti.

  • Çin, yüksek kaliteli kalkınma ile küresel ekonomik toparlanmaya ivme kazandırıyor
    13:03 Çin, yüksek kaliteli kalkınma ile küresel ekonomik toparlanmaya ivme kazandırıyor

    Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı Zhao Leji, Çin'in yüksek kaliteli kalkınma sayesinde tüm alanlarda Çin'e özgü modernleşmeyi ilerlettiğini ve bunun küresel ekonomik toparlanmaya güçlü bir ivme kazandıracağını belirtti. Ayrıca, bu durumun başta komşu Asya ülkeleri olmak üzere tüm ülkelerin kalkınması için daha fazla fırsat sağlayacağını ifade etti. Zhao, Çin ekonomisinin 2023'te yüzde 5,2 büyüdüğünü ve 2024 için büyüme hedefinin yaklaşık yüzde 5 seviyesinde olduğunu açıkladı.

  • Ali Babacan Erzurum'u ziyaret etti
    13:02 Ali Babacan Erzurum'u ziyaret etti

    Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, seçim çalışmaları kapsamında Erzurum'u ziyaret etti. Babacan, partisinin il başkanı ve partililer tarafından karşılandı. Kent merkezini gezen Babacan, vatandaşları selamladı ve partisinin belediye başkan adaylarına destek istedi. Konuşmasında, yerel seçimlerle ilgili çalışmalarını 2 yıl önce açıkladıklarını ve belediyecilikle ilgili etik kurallar bildirgesi yayınladıklarını belirtti. Babacan, partisinin belediye başkan adaylarını tanıtarak seçim çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.

  • Adıyaman'da İşçi Merdivenlerden Yuvarlandı, Yaralandı
    13:02 Adıyaman'da İşçi Merdivenlerden Yuvarlandı, Yaralandı

    Adıyaman'ın Karapınar Mahallesi Organize Sanayi Bölgesinde bir fabrikada çalışan A.T., merdivenlerde dengesini kaybederek yaralandı. Yaralı işçi, sağlık ekipleri tarafından Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Eskişehir'de Hava Durumu: Parçalı Bulutlu ve Hafif Sağanak Yağış
    13:01 Eskişehir'de Hava Durumu: Parçalı Bulutlu ve Hafif Sağanak Yağış

    Meteoroloji 3. Bölge Müdürlüğü hava raporuna göre, Eskişehir geneliyle doğu kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu akşam saatlerinde yerel olmak üzere hafif sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyrederken rüzgarın güney ve güneybatı yönlerinden hafif, zaman zaman orta kuvvette esecek.

  • Avcılar'da gece kulübüne silahlı saldırı: 4 şüpheli tutuklandı
    13:01 Avcılar'da gece kulübüne silahlı saldırı: 4 şüpheli tutuklandı

    Avcılar'da bir kişinin hayatını kaybettiği gece kulübüne yönelik silahlı saldırı sonrası gözaltına alınan 5 şüpheliden 4'ünün tutuklanmasına karar verildi. İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, saldırıya ilişkin çalışma yürüttü ve kimliği belirlenen 5 şüpheli Esenyurt ve Avcılar'da gözaltına alındı. Şüphelilerden 4'ü tutuklanırken, bir zanlı ise serbest bırakıldı. Saldırı anı ise güvenlik kameraları tarafından kaydedildi.

  • Abant Gölü Milli Parkı'ndaki Yaban Hayatı Müzesi 10 Yılda 5 Milyon 760 Kişi Tarafından Ziyaret Edildi
    13:01 Abant Gölü Milli Parkı'ndaki Yaban Hayatı Müzesi 10 Yılda 5 Milyon 760 Kişi Tarafından Ziyaret Edildi

    Bolu'da çeşitli nedenlerle ölen yaban hayvanlarının tahnit işleminden geçirildikten sonra sergilendiği Abant Gölü Milli Parkı'ndaki müzeyi, 10 yılda 5 milyon 760 kişi ziyaret etti. Müzede, ayı, kurt, tilki, karaca, gelincik, atmaca gibi 21 türe ait tahnit edilmiş 33 hayvan sergileniyor. Müze, ziyaretçilere yaban hayvanları hakkında bilgi vererek doğa sevgisi ve hayvan koruma bilincini aşılamayı amaçlıyor.

  • İzmir Seferihisar'da İsmail Yetişkin'in düzenlediği seçim mitingi büyük ilgi gördü
    13:00 İzmir Seferihisar'da İsmail Yetişkin'in düzenlediği seçim mitingi büyük ilgi gördü

    Seferihisar'da CHP'li Belediye Başkanı ve Başkan Adayı İsmail Yetişkin'in düzenlediği ilk seçim mitingi binlerce kişi tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı.


Advertisement