Zamanın Öğütemediği Değirmen - Son Dakika
Güncel

Zamanın Öğütemediği Değirmen

Zamanın Öğütemediği Değirmen

Bursa’nın İznik ilçesinde, gücünü buz gibi kar sularından alan asırlık değirmen, zamanın acımasız çarklarına direnerek, iştah açan mis kokulu köy ekmekleri için tam yüz yıldır buğday öğütmeye devam ediyor.

14.04.2015 11:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'nın İznik ilçesinde, gücünü buz gibi kar sularından alan asırlık değirmen, zamanın acımasız çarklarına direnerek, iştah açan mis kokulu köy ekmekleri için tam yüz yıldır buğday öğütmeye devam ediyor.

Bursa bölgesinde ayakta kalan tek su değirmeni İznik'te. İznik'in dağ köyü Kırıntı'da bulunan yüz yıllık su değirmeni yıllara meydan okumaya devam ediyor. Elle yontulmuş kavi ağaçlardan yapılan otantik değirmen buram buram tarih kokuyor.

Mahmut Acar'ın işlettiği değirmen bugün hala hizmet veriyor. Değirmeni Batum'un Acara bölgesinden 1893 yılında göç eden dedelerinin kurduğunu söyleyen Acar, "Tam beş köyün mısır, arpa ve buğdayını öğütüyoruz. İlk zamanlar yörede sayısı üç olan değirmenlerden sadece biz kaldık. Diğerleri iş yokluğundan kapandı. Şimdi her biri zamana yenik düşüp harabeye dönmüş durumda" dedi.

Dere yatağı üzerine kurulu olan su değirmeni kışın tam kapasite çalışıyor. Yazın ise gölette biriken su ile buğday öğütüyor. Fotoğraf tutkunlarının vazgeçilmez mekanı olan tarihi değirmen hemen hemen her gün çarkını gelen ziyaretçilere döndürüyor. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Zamanın Öğütemediği Değirmen - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement