Zengin Beşik'in Fakir Türklerine Ramazan Yardımı - Son Dakika
Yaşam

Zengin Beşik'in Fakir Türklerine Ramazan Yardımı

Zengin Beşik\'in Fakir Türklerine Ramazan Yardımı

Moğolistan’ın Bayan Olgi şehrinde soğuk, rüzgar, toz ve yoklukla mücadele eden Müslüman Kazak Türkleri, 8 bin kilometre uzaktaki Türkiye’den hayırsever kardeşlerinin gönderdiği yardım paketleri ile Ramazan bereketi yaşadı.

21.05.2018 09:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Moğolistan'ın Bayan Olgi şehrinde soğuk, rüzgar, toz ve yoklukla mücadele eden Müslüman Kazak Türkleri, 8 bin kilometre uzaktaki Türkiye'den hayırsever kardeşlerinin gönderdiği yardım paketleri ile Ramazan bereketi yaşadı.

105 bin nüfusu ile Moğolistan'ın ikinci büyük şehri konumunda bulunan, Türkçe'de karşılığı Zengin Beşik anlamına gelen Bayan Olgi şehrinde yaşayan muhtaç Müslümanların yüzü, Ramazan ayında Türkiye'den gelen yardım paketleriyle güldü. Yüzde 97'si Müslüman Kazaklardan oluşan Bayan Olgi'de İHH İnsani Yardım Vakfı'nın partner kuruluşu olarak faaliyet gösteren Yardım Köprüsü Vakfı aracılığıyla 333 yardıma muhtaç aileye çeşitli temel yiyecek maddelerinden oluşan yardım paketleri dağıtıldı. Vakıf görevlileri tarafından yerinde tek tek tespit edilen muhtaç yetim, öksüz, hasta ve yardıma muhtaç ailelerin bir bölümü kendilerine verilen kartlarla vakıf merkezine gelerek yardımlarını alırken, daha kötü durumda olanların paketleri de Türkiye'den gelen gönüllülerin de katılımıyla evlerine kadar götürülerek teslim edildi.

Zumra Ana çocukları ve torunları için sırada

Yardım paketini almak için sırada bekleyenlerden 73 yaşındaki Zumra Canbırbay, 7 kişilik bir aile olduklarını ve evde kimsenin çalışmadığını, emekli maaşıyla Kazakistan'da bir çocuklarının eğitim gördüğünü, eşinin de 1 yıldır yatalak hasta olduğunu belirterek, "Gönderen hayırseverlerden Allah razı olsun. Bu Ramazan'da bizleri mutlu ettiler" dedi.

Okuyan 2 kardeşine çadırda annelik yapıyor

Olgi'de, babasının çobanlık yaptığı ailenin bahçesindeki bir çadırda kalan Elham kardeşlerin yardım paketi de, gönüllüler tarafından kendilerine adreslerinde teslim edildi. Annesi yatalak olan, babası bir ailenin yanında çobanlık yapan, 3 kardeşten 22 yaşındaki Canerke Elham, 7. sınıfta okuyan kardeşi Alibek, 5. sınıfta okuyan kardeşi Kencebek'e hem ablalık hem annelik yapıyor. Çadırda barınan, yiyecek ihtiyaçlarını vakıftan aldıkları destekle gideren Elham kardeşlerden Alibek ve Kencebek, her türlü zorluğa rağmen eğitimlerine devam ediyor.

Yardımsever Türklere gönülden teşekkür

Yardım Köprüsü Vakfı Başkanı Jardambek Tileubek, 2 yıl önce faaliyete başladıklarını, geçen yıl 120 muhtaç aileye bu sene de yetim ve hasta öncelikli 333 aileye yardım paketi ulaştırmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti. Desteklerinden ötürü Türkiye'deki hayırseverlere teşekkür eden Tileubek, Olgi'de yaşayan muhtaç Kazak Müslümanların temel gıda maddelerinin yanı sıra, ısınmak için kömüre ve temiz su ihtiyacı için de su kuyusuna ihtiyaç duyduklarını sözlerine ekledi.

Bayan Olgi'de yardım dağıtımına nezaret eden Moğolistan Ekip Koordinatörü Bünyamin Göl ve İHH Antalya Başkanı Mehmet Yıldırım, Müslüman Kazak kardeşlerin sıkıntılarını yerinden görüp, öncelikli ihtiyaçlarını tespit etti.

Besin kaynakları et ve undan ibaret

1800'lerin ortalarında Rus İmparatorluğu tarafından bu bölgeye sürülen Müslüman Kazak Türkleri, adeta çöl ortasında zorlu doğa koşulları ve yokluğa karşı hayatta kalma mücadelesi veriyor. 1713 rakımlı bölgede yaşayan halk, 8 ay eksi 40 dereceyi bulunan zorlu kış koşulları, 4 aylık yaz döneminde de durmadan esen rüzgar, toz ve bitmeyen yoklukla mücadele ediyor. İklim ve doğa koşulları yüzünden tarımsal faaliyetin olmadığı bölgede hayvancılıkla geçimlerini sağlamaya çalışan halkın başlıca besin maddesi ise et ve un. Yılın büyük bölümünü kış şartları altında geçiren halk, ekmek ve su kadar ısınmak için kömüre de ihtiyaç duyuyor. Bir ailenin kışlık ısınma ihtiyacını giderebilmesi için ortalama 6 ton kömür gerekiyor. Kömürün tonu ise 50 dolar. Maaş ortalaması 100-150 dolar aralığında olan ülkede yevmiye ile çalışanların günlükleri ise 2-3 dolar seviyesinde. Evlerinde sağlıklı içme suyu da bulunmayan fakir Kazaklar, en yakın kuyudan el arabaları ile içme suyu taşıyor. Bölge son iki senedir yeterli yağış almadığı için beslenecek ot bulamayan hayvanların da karton ve kağıtları bile yediği belirtiliyor.

Aileler, hayati ihtiyaçlarını karşılayabilmek için devletin çocuk başına verdiği aylık 9 dolara bel bağlamış durumda. Olgi'de marketlerde en çok satılan ürün un, çay, tuz. 3,8 milyon insan, 70 milyon hayvan nüfusunun yaşadığı ülkede kasaplık müessesi yok. Halkın başlıca gelir kaynağı ise kilosu 40 doları bulan keçi yünü. - ULAN BATUR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Zengin Beşik'in Fakir Türklerine Ramazan Yardımı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement