Zeytin Dalından Sofraya Yolculuk - Son Dakika
Ekonomi

Zeytin Dalından Sofraya Yolculuk

Zeytin Dalından Sofraya Yolculuk

Kilis’te zeytin hasadı bu yıl rekoltenin düşük olması nedeniyle erken başladı.

12.11.2017 12:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kilis'te zeytin hasadı bu yıl rekoltenin düşük olması nedeniyle erken başladı.

Kilis'te zeytin hasadının başlamasıyla birlikte yorucu ve zahmetli bir çalışmanın ardından tarladan toplanan zeytin, çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra yağa dönüştürülüyor. Güneydoğu'nun önemli zeytin üretim merkezleri arasında gösterilen Kilis'te, hasat dönemi tarlada yoğun bir dönem geçiriliyor. Zeytin taneleri sırıkla vurularak dalından düşürüldükten sonra zeytinler çuvallara doldurulup traktörlerle zeytinyağı üretimi yapılan tesislere götürüyor. Birçok aşamadan sonra adeta altın rengine dönüşen zeytinyağı, makineden tenekelere konularak satışa hazır hale getiriliyor. Meşakkatli bir çalışmanın ardından tenekelere süzülen zeytinyağı sofralara ulaştırılıyor. Zeytin yağının kilosu bu yıl 16-18 TL arasında değişen fiyatlarla alıcı buluyor.

Zeytin üreticisi Ahmet Özaslan, bu yıl roketle azlığı nedeniyle zeytini erken topladıklarını ifade ederek, "Zeytin eskisi kadar yok. Zeytin emek gerektiren bir iş, bir yıl boyunca çalışıyorsunuz bir ekmek kazanmak için. Eskiden zeytin çok olurdu. Aylarca zeytin toplamamız sürerdi. Mecburen erken topluyoruz. Çünkü hırsızlık oluyor. Ağaçlardan zeytin tanelerini topluyorlar" dedi.

İbrahim Özaslan ise zeytinin yeteri kadar olmadığı ve hırsızlık olayları nedeniyle erken toplamaya başladıklarını ifade ederek, "Bu yıl istenilen zeytin yok. Hırsızlık olayları da olduğu için mecburen erkenden topluyoruz" şeklinde konuştu.

Zeytinyağı fabrikası sahibi Ökkeş Yarımağa ise zeytin hasadının başladığını ifade ederek, "Kuraklık nedeniyle zeytin çok az, bu yıl istediğimiz işi beklemiyoruz. Ama mecburen fabrikayı çalıştırıyoruz. Zeytinin olmadığından dolayı erken hasada başlandı. Biz fabrikada yüzde 7 ile çalışıyoruz. 100 kilo zeytinyağı çıkandan 7 kilo zeytinyağı alıyoruz. Bundan başka herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Tüm masrafları biz karşılıyoruz" diye konuştu. - KİLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Zeytin Dalından Sofraya Yolculuk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement