Zeytinburnu Olaylarına Norveç Benzetmesi - Son Dakika
Güncel

Zeytinburnu Olaylarına Norveç Benzetmesi

Zeytinburnu Olaylarına Norveç Benzetmesi

Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) desteklediği İstanbul Bağımsız Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Zeytinburnu'nda yaşanan olayları Norveç'teki saldırılara benzetti.

27.07.2011 20:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) desteklediği İstanbul Bağımsız Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Zeytinburnu'nda yaşanan olayları Norveç'teki saldırılara benzetti. Önder, "Bu tür faşizm ve linç histerisi en başta bir iklim meselesidir. Çok uzağa gitmeye gerek yok. Diğerini yok sayan, tahammül edemeyen, yanında istemeyen zihniyetin daha 3 gün önce Norveç'te neler yaptığını gördük. Çünkü faşizmin aklı yoktur vicdanı yoktur" dedi. Batman Bağımsız Milletvekili Bengi Yıldız da Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "Kimse küçük akıllarıyla bu ülkeyi bölmeye gidemez" sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Eğer çok akıllıysa 10 yıldır yönettiği ülkesini demokrasi ve hayat standartları açısından diğer Avrupa ülkeleri ile karşılaştırsın. Kendi aklını oraya saklasın" dedi.

Zeytinburnu'nda son günlerde yaşanan gerginlikle ilgili zarar gören esnafı ziyaret etmek için Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) desteklediği İstanbul Bağımsız milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Batman Bağımsız Milletvekili Bengi Yıldız, Mersin Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, BDP İstanbul İl Başkanı Hüseyin Barış bazı il yöneticileri ile birlikte Zeytinburnu BDP İlçe Başkanlığına geldi. Bağımsız vekiller ve yöneticiler buradan çıkışta basın mensuplarına yaşanan olaylarla ilgili açıklamalarda bulundu.

ÖNDER'DEN NORVEÇ BENZETMESİ

İstanbul Bağımsız Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, bu olaylardan çıkarılması gereken çok önemli bir ders bulunduğunu belirterek, "Bu tür faşizm ve linç histerisi en başta bir iklim meselesidir. Kim bunu körüklerse, kim kışkırtırsa bunun bedelini toplum, tüm insanlık öder. Çok uzağa gitmeye gerek yok. Diğerini yok sayan, tahammül edemeyen, yanında istemeyen zihniyetin daha üç gün önce Norveç'te neler yaptığını gördük. Çünkü faşizmin aklı, vicdanı yoktur. Faşizm rasyonel düşünmez davranmaz. Burada yapılan yer yer gerçekleştirilenlerin Norveç'te yapılandan bir farkı yoktur. Bugün oturup kendi köşesinden medyadan televizyonlar cayır cayır kışkırtanların nasıl bir zemin hazırladıklarını bir kez daha düşünmelere lazım " dedi.

CANA GELMESİN AMA CAMA DA GELMESİN

Olayların başladığı günden itibaren Zeytinburnu'nda olduğunu söyleyen Önder, "Burada olmadığımız zaman emniyette, valilikte meseleyi birinci elden tespit ediyoruz. Altı çizilmesi gereken iki şey var. Halkı galeyana gelmiş gibi gösteriyorlar. Böyle bir şey yok, organize olarak bir kısmı dışardan gelmiş çete bu işleri teşebbüse giriştiler yer yer de başarılı oldular. Bu iş çok üzücü boyutlara varmadıysa Zeytinburnu'ndaki insanların gösterdiği büyük duyarlılık ve özveri sayesindedir. Cana gelecekse cama gelsin, ama cama da gelmesin. Nokta atışı yapıyorlar. Kimse kimseyi kandırmasın. Bu ülkede devlet varsa bir gün önce internette 'Yarın şuradayız şu saatte. Şu manavın şu kasabın önündeyiz' diyip ertesi gün orayı tahrip ediyorsa. Bu örgütlü organize bir faaliyetin sonucudur. Emniyet bir iki gün yetersiz kalmıştır. Biz müdahale edince emniyet tedbirlerini almıştır" dedi.

KABADAYILIKLA OLACAK İŞ DEĞİLDİR

Herkesin başta devletin bu hadiseden çıkartacak çok önemli sonuçlar olduğunu ifade eden Önder, "Siz dilinizi tekleştirmeye kurarsanız, siz dilinizi ötekinin yok saymaya taleplerini yok saymaya kurarsanız, sokaktaki vatandaş da ötekini yok sayar. Böyle bir şey faşizmin iklimini hazırlar. Başka da bir şeye hizmet etmez. Kabadayılıkla olacak bir şey değildir. İnsanlıkla, verasetle, anlayışla, empatiyle üstesinden gelinecek bir şeydir. Bugün de 4 vekil arkadaş, blok yöneticilerimiz diğer siyasi partilerden yöneticiler buraya geldik. Hem hasar gören arkadaşlarımızı ziyaret edip geçmiş olsun demek, hem de halka bu vesile ile sükunet çağrısı yapmak duyarlılıklarından dolayı teşekkür etmek istedik. Hep burada duracağız. Bunu bütün milletvekillerinden bekliyoruz" dedi.

Önder, "Dün valiliğe gittiniz esnafın zararları karşılanacak mı" şeklindeki soruya , "Önce esnafın gördüğü zarar terör zararı, terör hasarı kapsamında değerlendirilmemiştir. Sayın valiye bununla ilgili bilgi verdik. Sayın Vali kaymakamlığına müracaat etmeleri gerektiğini söyledi. Biz de bunu esnafla paylaşacağız. Tabi burada kırılan 3 camın, maddi zararın buradaki gerginliğin yanında hiçbir önemi yok. 10 gün insanlar gece rahat başlarını yastığa koymadılar. Buna ne hakları var" dedi.

BAŞBAKAN AĞA BİZ DE ONAN MARABASI DEĞİLİZ

Başbakan Erdoğan'ın, "Kimse bu ülkenin bütünlüğü üzerinde herhangi bir operasyona giremez. Kimse küçük akıllarıyla bu ülkeyi bölmeye gidemez. Kimse ben vergi vermeyeceğim çalışmasına girmesin. Bu ülkenin batısındaki vergisini ödüyorsa doğusundaki de vergisini ödeyecek" şeklindeki sözlerinin sorulması üzerine, Batman Bağımsız Milletvekili Bengi Yıldız, "Sayın Başbakanın bu açıklamasında özellikle bize hakaret noktasında bir yaklaşımı var. Başbakan ağa değil, biz onun marabası değiliz. Bize hakaret edemez. Yüzde 50 oy almakla çok akıllı, BDP'lileri de az akıllı olarak nitelemesini yadırgıyoruz. Eğer çok akıllıysa 10 yıldır yönettiği ülkesini demokrasi ve hayat standartları açısından diğer Avrupa ülkeleri ile karşılaştırsın. Kendi aklını oraya saklasın. Ama şunu da belirteyim sayın Başbakan Lombroso gibi dünyaya bakıyor. Lombroso'nun da kim olduğunu kendisi ve AKP'liler araştırsın" yanıtını verdi.

90'LI YILLARA DÖNÜLECEĞİNİN SİNYALİNİ VERİYOR

İstanbul Bağımsız Milletvekili Sebahat Tuncel ise, "Gerçekten ilçe başkanımızın ne kadar büyük bir çaba içerisinde, il yönetimimizin ne kadar büyük bir çaba içerisinde olduğunu gördüm. Çünkü halkımız çok öfkeli. Şunu ifade ediyorlar; 'Biz burada onlarca yıldır yaşayan yurttaşlarız. Biz suçlu değiliz ama saldırıya uğrayanlar biz oluyoruz'. Kürt olmak ne zaman suç olma durumuna geldi. Bunu kabul edemiyoruz. Zeytinburnu herkesindir, Zeytinburnu Kürtlerindir, Türklerindir, Lazlarındır, Çerkezlerindir, göçmenlerindir, burada yaşayan halklarındır. Biz bunu doğru kuramazsak ne yazık ki burada yaşanan bu gelişmeleri de çok doğru okuyamamış oluruz. Gerçekten Zeytinburnu'nda yaşananların bütün Türkiye'ye örnek gösterilmesi gerekiyor. Diğer bir konu burada yaşananın temel sorunlarından birisi aslında çözülmemiş Kürt sorunu ve halen bu ülkeyi yönetenler Başbakan başta olmak üzere ne yazık ki barıştan, demokrasiden, insan haklarından yana tavır göstermek yerine yeniden 90'lı yıllara dönüleceğinin sinyalini veriyor. Oysa tam da buradakiler 90'lı yıllara çok yoğun yaşamış, 90'lı yıllarda zorunlu göçe maruz kalmış insanlar, yerini yurdunu terk etmek durumunda kalmış evi, köyü yakılmış. Orada savaş koşullarında duramamış ve gelmiş burada bir şekilde bir parça ekmek mücadelesi vermiş insanlar. Yani yeniden bir savaş 90'lı yıllara dönmek, çatışmayı derinleştirmek demek. Bunun da anlaşılması gerekiyor" dedi.

O PARLAMENTONUN NE ANLAMI VAR

Barışın mücadelesini verdiklerini söyleyen Tuncel, "Gelin bu ülkede barışı inşa edelim, demokrasiyi inşa edelim. Yeni Anayasayı çok kimlikli, çok kültürlü bir yapı üzerine kuralım, tek tek diyerek bu ülkede sorunlar çözülmüyor. Teklik aksine bu ülkede savaşın ve çatışmanın temel nedeni. Yeni Anayasada çok kimlikli, çok kültürlü yapıya uygun yeni bir adım atalım. Aksi takdirde bu tip sorunlar devam edecektir. Biz özellikle İstanbul vekillerinin İstanbul'a dair sorunlarda yan yana gelmesini ve bu sorunu bir etnik çatışmaya dönüşmesini engellemek için kardeşlik köprüsü kurmaya çağırıyoruz. Türkiye'deki bütün vekillere de şu çağrımız var: Siyaset sorun çözme yeridir, parlamentoda eğer bir savaşı sonlandıramıyorsak, barışı getiremeyeceksek, halkların kardeşliğini sağlayamayacaksak, emeğin özgürlüğünü sağlayamayacaksak, yoksulları savunmayacaksak, kadınların özgürlüğünü savunamayacaksak o parlamentonun ne anlamı var" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) desteklediği İstanbul Bağımsız milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Batman Bağımsız Milletvekili Bengi Yıldız, Bağımsız Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, BDP İstanbul İl Başkanı Hüseyin Barış bazı il yöneticiler ile olaylarda zarar gören esnafı ziyaret etti. - İstanbul/ Zeytinburnu

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Zeytinburnu Olaylarına Norveç Benzetmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement