Zeytinde Akademik Çalışma - Son Dakika
Yerel

Zeytinde Akademik Çalışma

Zeytinde Akademik Çalışma

-Bursa'nın Orhangazi ilçesinde iki örnek zeytin bahçesine feromon tuzak kuruldu.2 yıl sürecek projeyle zeytin zararlılarının güvenli ilaçlarla kontrolü hedefleniyor.

25.03.2013 15:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

-Bursa'nın Orhangazi ilçesinde iki örnek zeytin bahçesine feromon tuzak kuruldu. 2 yıl sürecek projeyle zeytin zararlılarının güvenli ilaçlarla kontrolü hedefleniyor.

Ziraat Mühendisi Gamze Mertoğlu'nun yüksek lisans tez çalışması Orhangazi'de zeytinciliğine katkı sağlayacak. Orhangazi Ziraat Odası ve Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nabi Alper Kumral'ın destek verdiği çalışma dahilinde Orhangazi'ye bağlı Ortaköy ve Keramet köylerindeki iki zeytin bahçesi izlemeye alındı. Zeytin bahçelerinde aralık ayı sonunda toprak ve yaprak tahlili yapılmıştı. Şimdi de zeytin güvesinin ilk ergin çıkışlarını tespit edip uygun ilaçlama döneminin belirlenmesi için feromon tuzaklar kuruldu.

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nabi Alper Kumral, Orhangazi'ye gelip zeytin bahçelerini gezdi. Arazilerde zararlıların mücadelesiyle ilgili bir tez çalışması yürüttüklerini söyleyen Kumral, Orhangazi bölgesindeki zeytin bahçeleri için doğru zirai mücadele yöntemlerinin tespit edileceğini söyledi.

Belirlenen zeytin bahçelerindeki izleme 2 yıl sürecek. Bu süreçte, toprak-yaprak analizi, gübreleme, sulama gibi yetiştiricilik işlemleri tekniğine uygun olarak yapılacak ve farklı ilaçlar denenecek. Böylece bölgede doğru ilaçlama yolları tespit edilecek.

Orhangazi Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Cevizlidere, ilçedeki 25 köyden en az 21'inde tek geçim kaynağının zeytin olduğunu, Orhangazi'de 2 milyona yakın zeytin ağacı olduğunu söyledi.

Oda bünyesinde görevli Ziraat Mühendisi Gamze Mertoğlu'nun tez çalışmasının Orhangazi için önemine işaret eden Cevizlidere, "Bir zeytin bahçesinin nasıl korunacağı, masulün hangi uygulamalarla daha ekonomik ve güvenli yetiştirileceğinin belirleneceği çalışmalarımız devam edecek" diye konuştu. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Zeytinde Akademik Çalışma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement