Zirve Yayınevi Davası Sanığı Askerlere Tazminat - Son Dakika
Güncel

Zirve Yayınevi Davası Sanığı Askerlere Tazminat

Anayasa Mahkemesi, Zirve Yayınevi'nde 3 kişinin bıçaklanarak öldürülmesi olayına ilişkin davanın sanıkları muvazzaf askerler Haydar Yeşil, Mehmet Çolak, Adil Akçay, Abdullah Atılgan ve Murat Göktürk'e "Tutukluluk sürelerinin makul olmadığı" gerekçesiyle manevi tazminat ödenmesi gerektiğine karar verdi.

31.03.2016 18:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anayasa Mahkemesi, Zirve Yayınevi'nde 3 kişinin bıçaklanarak öldürülmesi olayına ilişkin davanın sanıkları muvazzaf askerler Haydar Yeşil, Mehmet Çolak, Adil Akçay, Abdullah Atılgan ve Murat Göktürk'e "Tutukluluk sürelerinin makul olmadığı" gerekçesiyle manevi tazminat ödenmesi gerektiğine karar verdi.

Yüksek Mahkeme, sanıkların, "tutuklanmalarının hukuki olmadığı, tutukluluğun makul süreyi aştığı, yasak sorgu usulüyle ifade alındığı, iletişimin dinlenmesi, arama, el koyma ve inceleme kararlarının usulsüz ve hukuka aykırı olduğu, sadece müdahil taraf beyanlarının dinlendiği, sanık vekillerinin taleplerinin dinlenmediği, bilirkişi incelemesi taleplerinin reddedildiği, gizli tanık hakkında lehe olan bazı bilgilerin dava dosyasına geç ibraz edildiği" iddialarıyla 2013 yılında yaptığı bireysel başvuruyu sonuçlandırdı.

Anayasa Mahkemesinin kararında, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde süren yargılama nedeniyle bazı başvuru konularında kanun yollarının henüz tüketilmediği belirtildi.

Haydar Yeşil'in 3 yıl 10 ay, Abdullah Atılgan, Murat Göktürk ve Mehmet Çolak'ın 3 yıl 3 ay 3 gün, Adil Akçay'ın 2 yıl 11 ay 3 gün tutuklu kaldığı ve sanıkların değişik tarihlerdeki tahliye taleplerinin çeşitli gerekçelerle reddedildiği anımsatılan kararda, ilgili kanuna göre tutuklama nedenlerine ilişkin somut olguların varlığının ikna edici biçimde kanıtlanması gerektiği vurgulandı. Kararda, dava konusu olayda, tutukluluğun devamı kararlarında bu şekilde bir kanıt olmadığına dikkat çekildi.

İlk derece mahkemesinin, "Henüz koruma altına alınmamış delillerin bulunduğu, bunların tam olarak toplanmadığı ve sanıkların bunları ortadan kaldırabileceği" gerekçesiyle tutukluluğun devamına karar verdiği belirtilen kararda, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Ancak 8 yılı aşkın süredir devam eden davada, bu delillerin neler olduğu ve neden toplanamadığı belirtilmemiştir. Mahkeme ayrıca başvurucuların henüz toplanmamış deliller bakımından delillere etki etmek, dinlenecek müşteki, tanıklar bakımından tanık ve müştekileri yönlendirmek suretiyle yargılamanın işleyişine müdahale edebileceğini belirtmiştir. Ne var ki yargılamanın işleyişini engelleme tehlikesine soyut olarak dayanılmış, bu tehlikenin varlığı somut olarak desteklenmemiştir. Tüm bu açıklamalar doğrultusunda somut olaydaki tutukluluk halinin devamına ilişkin bu gerekçelerin ilgili ve yeterli olduğu söylenemez."

Sanıkların, "Tutukluluk süresinin makul olmadığı ve tahliye taleplerinin 'formül gerekçeler' ile reddedildiği" şikayetleriyle ilgili Anayasa'nın 19. maddesinin 7. fıkrasının ihlal edildiğine hükmeden Yüksek Mahkeme, maddi tazminat talebini, "Tespit edilen ihlal ile iddia edilen maddi zarar arasında illiyet bağı bulunmaması" nedeniyle reddetti.

Manevi tazminata hüküm verildi

Anayasa Mahkemesi, "Özel hayatın gizliliği hakkının ihlal edildiği" şikayetini, "Başvuru yollarının tüketilmemesi, "Din ve vicdan özgürlüğü hakkının ihlal edildiği" şikayetini "Dayanaktan yoksun olması", "Adil yargılama hakkının ihlal edildiği" şikayetini "Başvuru yollarının tüketilmemesi", "Tutukluluğun hukuki olmadığı" şikayetini ise "Dayanaktan yoksun olması" nedeniyle "kabul edilemez" buldu.

Sanıkların "Tutukluluk süresinin makul olmadığı"na ilişkin iddialarının ise "Kabul edilebilir" olduğuna hükmeden Yüksek Mahkeme, Haydar Yeşil'e 8 bin, Abdullah Atılgan, Murat Göktürk ve Mehmet Çolak'a 6 bin 600'er lira, Adil Akçay'a da 6 bin lira manevi tazminat ödenmesini oy birliğiyle kararlaştırdı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Zirve Yayınevi Davası Sanığı Askerlere Tazminat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu
    23:16 Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde ilkokul 4. sınıf öğrencisi Ayaz Yalçın ve iki arkadaşı dünden itibaren haber alınamıyor. Aile ve polis ekipleri kayıp çocukları bulmak için arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor
    23:13 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor

    Ordu'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen ana arı yetiştiriciliği kursuna 23 kişi katıldı. Vali Muammer Erol, kursu ziyaret ederek kursiyerlere başarılar diledi. Kurs sonunda sertifika verileceği belirtildi.


Advertisement