Zonguldak'taki Grizu Faciasına İlişkin Dava - Son Dakika
Güncel

Zonguldak'taki Grizu Faciasına İlişkin Dava

TTK maden ocağında 17 Mayıs 2010'da 30 kişinin ölümü, 11 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan grizu patlamasıyla ilgili 28 sanığın yargılanmasına devam edildi Duruşmada mütalaasını açıklayan savcılık, dönemin bazı TTK yöneticileri ile yüklenici firma temsilcilerinin 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

15.07.2014 15:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocağında 17 Mayıs 2010'da 30 madencinin hayatını kaybettiği, 11 kişinin yaralandığı grizu patlamasıyla ilgili 28 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıkların 4'ü ile bazı mağdur aileler ve avukatları katıldı.

Duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, TTK ve yüklenici firma  Yapı-Tek AŞ'nin, olayın meydana geldiği iş yerinde iş güvenliğinin sağlanması konusunda güvenli bir ortak denetim mekanizması kuramadıkları gerekçesiyle ortaklaşa sorumlu ve kusurlu olduğunu belirtti,

Mütalaada, dönemin TTK Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner, İş Güvenliği ve Eğitim Şube Müdür Vekili Murat Taşçı, Havalandırma ve Tozla Mücadele Başmühendisi Vedat Küçükbükücü ile İş Güvenliği Başmühendisi Ahmet Kaya Altınsoy'un yanı sıra Yapı-Tek firmasının yöneticisi Halim Köse, proje sorumlusu Kadir İpek ve iş güvenliği uzmanı Ertekin Sayın'ın, 30 kişinin ölümü, 11 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayda kusuru bulundukları kaydedildi.

Bu nedenle söz konusu sanıkların 3 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilen mütalaada, diğer 20 sanığın beraatine karar verilmesini istendi.

Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının mütalaaya karşı savunmalarını yapmaları amacıyla duruşmayı erteledi.

Olayda hayatını kaybeden işçilerden Adem Çengel'in ablası Fatma Elemen, duruşma sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, "Cezalar caydırıcı olmadığı sürece bizim gibi evlatlar, eşlerimiz ve kardeşlerimiz yine ölecek. Bir dahaki duruşmada iyi ceza çıkarsa Soma'da yaşamını yitiren 301 işçinin ölümü için emsal olur" dedi.

Olay

TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağının eksi 540 kodunda 17 Mayıs 2010'da meydana gelen grizu patlamasının ardından taşeron galeri açma işini yürüten firmanın 30 çalışanından haber alınamamıştı. TTK ekipleri, 20 Mayıs 2010'da kurtarma kafesine yaptıkları donanımla eksi 540 koduna inmeyi başarmış, 28 ceset yer üstüne çıkarılmıştı. İşçilerden Engin Düzcük ve Dursun Kartal'ın cesetlerine ise faciadan 8 ay sonra ulaşılmıştı. - Zonguldak

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Zonguldak'taki Grizu Faciasına İlişkin Dava - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement