Zonguldakfoto 43 Yıldır, Hiç Görmediği Babasının Mezarını Arıyor - Son Dakika
Güncel

Zonguldakfoto 43 Yıldır, Hiç Görmediği Babasının Mezarını Arıyor

Zonguldak'ın Kozlu Beldesi'nde oturan emekli banka memuru 63 yaşındaki Nazım Ertuğrul, kendisi dünyaya geldikten 2 gün sonra 1948'de gittiği askerde yaşamını yitiren babası Ahmet Ertuğrul'un mezarını arıyor.20 yaşından beri çeşitli kurumlara yazdığı onlarca dilekçeye rağmen sadece babasının ölüm tarihini öğrenebilen Nazım Ertuğrul, mahkemeye başvurma kararı aldı.

29.12.2011 11:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ın Kozlu Beldesi'nde oturan emekli banka memuru 63 yaşındaki Nazım Ertuğrul, kendisi dünyaya geldikten 2 gün sonra 1948'de gittiği askerde yaşamını yitiren babası Ahmet Ertuğrul'un mezarını arıyor. 20 yaşından beri çeşitli kurumlara yazdığı onlarca dilekçeye rağmen sadece babasının ölüm tarihini öğrenebilen Nazım Ertuğrul, mahkemeye başvurma kararı aldı.

O zamanki adı Ereğli Kömür İşletmeleri olan Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda bir süre maden işçisi olarak çalışan Ahmet Ertuğrul, oğlu Nazım henüz 2 günlükken 7 Mayıs 1948'de askere gitti. Çanakkale'nin Gelibolu İlçesi'ndeki 69'uncu Tümen Komutanlığı'nda vatani görevini yapan Ahmet Ertuğrul, yaklaşık 4.5 ay sonra bilinmeyen bir nedenle yaşamını yitirdi. Ahmet Ertuğrul'un ölümüyle ilgili o zamanki şartlarda aileye bilgi verilmezken, oğlunun askerden dönmemesi üzerine Gelibolu'daki birliğine giden Mehmet Ertuğrul, 'Başınız sağlosun' denilmesi üzerine üzüntüyle mezar yerini bile sormadan geri dönmüş.

ASKERE GİDERKEN ARAŞTIRMAYA BAŞLADI

Babasının ölümü üzerine annesi de henüz 2 yaşındayken başka birisiyle evlenen ve dedesi tarafından büyütülen Nazım Ertuğrul, 1968'de askere giderken babasının mezarını bulmaya ve ölümünü araştırmaya karar verdi. Zonguldak Askerlik Şubesi'nde askerlik işlemlerini yaptırırken aynı zamanda babasının ölümü ve mezar yeri hakkında da bilgi isteyen Nazım Ertuğrul, askerlik dönüşü de araştırmasını sürdürdü.

43 YILDA SADECE ÖLÜM TARİHİNİ ÖĞRENEBİLDİ

1996'da memur olarak çalıştığı bankadan emekli olan evli, 1 çocuk, 3 torun sahibi Nazım Ertuğrul, 43 yıl içinde Zonguldak Askerlik Şubesi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'na yazdığı onlarca dilekçe ile babasının 23 Eylül 1948'de Gelibolu Askeri Hastanesi'nde öldüğünü öğrenebildi. Nazım Ertuğrul'a, babasının ölüm nedeni ve mezar yeri hakkında ise bilgi verilemedi. Nazım Ertuğrul'un başvurusu üzerine son olarak geçen 22 Aralık'ta Gelibolu Askeri Hastanesi'nden gelen cevapta, hastane arşivinde son 15 yıla ait evrakın muhafaza edildiği, bu nedenle Ahmet Ertuğrul'a ait herhangi bir bilgi ve belgenin bulunamadığı belirtildi.

MAHKEMEYE BAŞVURACAK

1968'den bu yana yaptığı araştırmalara rağmen babasının ölümüyle ilgili bir bilgiye ve mezarına ulaşamayan Nazım Ertuğrul, avukat ile görüşerek mahkemeye başvurma kararı aldı. Babasının mezarının bulunmasını isterken gözyaşlarını tutamayan Nazım Ertuğrul, şunları söyledi

Ben doğduktan 2 gün sonra babam gitmiş. Şuanda babam hiç olmamış gibi hissediyorum. Babasız bir insan olmaz. Bu yüzden mezarını bulmaya mecburum. Bulsam da en azından giderim başına dua okurum. Zaten bu kadar yıl mezarını bulamayacağımı bilseydim o zaman askere gitmezdim. Bir oğlum var. Onu da askere gönüllü göndermedim. Bu duruma üzüldüğüm için gönderek istemedim. Verdiğim dilekçenin haddi hesabı yok. Genelkurmay'a kadar yazdım. Sayın Başbakanımıza sesleniyorum. Babamın mezarı bulunsun. Avukatla konuştum. Bulunmazsa mahkemeye başvuracağım. Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceğim.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Zonguldakfoto 43 Yıldır, Hiç Görmediği Babasının Mezarını Arıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement