Zor duruma düşen incir üreticisine devlet el uzattı - Son Dakika
Ekonomi

Zor duruma düşen incir üreticisine devlet el uzattı

Zor duruma düşen incir üreticisine devlet el uzattı

Son yılların en kaliteli incirinin yetiştirildiği Aydın'da düşen incir fiyatları nedeniyle zor duruma düşen incir üreticisinin imdadına devlet yetişti.

11.10.2019 16:27  Güncelleme: 16:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Son yılların en kaliteli incirinin yetiştirildiği Aydın'da düşen incir fiyatları nedeniyle zor duruma düşen incir üreticisinin imdadına devlet yetişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ile Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Aydın'da incir alımına başladı. Düzenlenen törenle TMO ile Tariş İncir Birliği arasında protokol imzalandı.

Son yılların en kaliteli ve verimli yılını yaşayan ve dünyanın incir üretim merkezi konumundaki Aydın'da fiyatların beklentilerin altında kalması üreticileri mağdur etmişti. Üreticilerin talepleri doğrultusunda harekete geçen AK Parti Aydın milletvekillerinin girişimleri ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevlendirmesi ve Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin talimatı ile TMO incir alımına başladı.

TMO ile Tariş arasında Tariş İncir Birliği'nin Germencik'teki tesislerinde düzenlenen protokol törenine AK Parti Aydın milletvekilleri Mustafa Savaş, Metin Yavuz, Rıza Posacı ve Bekir Kuvvet Erim, Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Yılmaz Bozkır, AK Parti Aydın İl Başkanı Ömer Özmen hazır bulundu. TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal ile Tariş İncir Birliği Başkanı Mustafa Bircan protokolü imzaladı.

"Aydın'ın yarısının geçimi incir ve pamuk"

Törende konuşmasına Barış Pınarı Harekatı'ndaki askerlere başarılar dileyerek başlayan Tariş İncir Birliği Başkanı Mustafa Bircan, Aydın'da incir üretiminin her geçen gün arttığını belirterek, ilde yaşayan insanların neredeyse yarısının incir ve pamuk üretimi ile geçindiğini söyleyerek TMO'nun alım yapmasının sevindirici olduğunu kaydetti. İncirin Aydın'ın ihracatına katkısının da yaklaşık 300 milyon dolar olduğunu belirten Bircan, "Son yılların en kaliteli inciri bu yıl yetişti. Ancak piyasada fiyatlar beklenenin altında kaldı. TMO'nun incir alması üreticiye ve Türkiye ekonomisine çok şey kazandıracaktır" diyerek, incir üreticisinin sorununa çare olan herkese teşekkür etti.

"Tüccar ve aracıdan kesinlikle alım yapılmayacak"

Yapılan protokol kapsamında Nazilli ve Germencik'te oluşturulan merkezlerde üreticilerin ürünlerinin alınacağı belirten Mustafa Bircan, "ÇKS kayıtlarına göre alım yapılacak. TMO'ya incir vermek isteyen üreticimiz ürün tesliminde mutlaka ÇKS belgesi, nüfus cüzdanı fotokopisi ve banka hesap numarasını ibraz edecek. Alımı yaptıktan sonra, en geç 10 gün içerisinde üreticinin hesabına parası yatacak" diyerek kesinlikle tüccar ve aracılardan incir alımı yapılmayacağını kaydetti.

"14 Ekim'de alımlara başlanacak"

Tariş aracılığı ile TMO'nun alımlarına 14 Ekim Pazartesi günü başlayacağını belirten TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal ise, "Kuru incirde fiyatların olması gereken belli bir rakamda muhafaza edilmesi, ülkemiz ve Aydın için önemlidir. Bu anlamda biz de çalışmalarımızı yaptık. Tariş incir konusunda çok deneyimli. Tariş, imkanlarını, fiziki mekanlarını, eksperlik hizmetlerini, malın muhafaza hizmetlerini bize kullandıracak. Biz de kaynak sağlayarak incir alım sürecini tamamlayacağız. Üreticinin elinde ürün kalmayana kadar alımlarımız da devam edecek" diye konuştu.

Günlerdir kuru incir üreticisinin sorununu çözmek için girişimlerde bulunan AK Parti Aydın milletvekilleri de incir üreticisine verdiği desteklerden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Bakan Pakdemirli'ye ve TMO Genel Müdürü Güldal'a teşekkür etti.

Kilogram fiyatı 18 TL'ye kadar satılabilecek

Fiyatlar hakkında da bilgi veren TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, fiyatlarla ilgili bir skala hazırlandığını, buna göre üreticilerin ürünlerini 18 TL'ye kadar satabileceklerini söyledi. Hazırlanan listeye göre incir TMO tarafından alınacak incir fiyatları şu şekilde açıklandı: A serisinde 0-100 rüfuz incirin kilogramdaki adedi 0-40 arası olan A1 kalitesi için 18 TL, 41-45 arası olan A2 kalitesi için 17 TL, 46-50 arası olan A3 kalitesi için 16,50 TL, 51-55 arası olan A4 kalitesi için 16 TL, 56-60 arası olan A5 kalitesi için 14,50 TL, 61-65 arası olan A6 kalitesi için 13 TL, 66-70 arası olan A7 kalitesi için 11 TL, 71-80 arası olan A8 kalitesi için 9,50 TL, 81-90 arası olan A9 kalitesi için 8 TL, 91-100 arası olan A10 kalitesi için 6 TL ve 101-130 arası olan A11 kalitesi için de 4 TL fiyat belirledi. B serisinde 0-100 rüfuz incirin kilogramdaki adedi 0-40 arası olan B1 kalitesi için 10,50 TL, 41-45 arası olan B2 kalitesi için 10 TL, 46-50 arası olan B3 kalitesi için 9,75 TL, 51-55 arası olan B4 kalitesi için 9,50 TL, 56-60 arası olan B5 kalitesi için 8,75 TL, 61-65 arası olan B6 kalitesi için 8 TL, 66-70 arası olan B7 kalitesi için 7 TL, 71-80 arası olan B8 kalitesi için 6,25 TL, 81-90 arası olan B9 kalitesi için 5,50 TL, 91-100 arası olan B10 kalitesi için 4,50 TL ve 101-130 arası olan B11 kalitesi için de 3,50 TL. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Zor duruma düşen incir üreticisine devlet el uzattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • IMF Raises Global Economic Growth Forecast for 2024
    20:52 IMF Raises Global Economic Growth Forecast for 2024

    Uluslararası Para Fonu (IMF), 2024 için küresel ekonomik büyüme tahminini Ocak ayındaki tahminine göre 0.1 puan artırarak %3.2 olarak revize etti. IMF'nin Nisan ayı Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, gelişmiş ekonomilerin bu yıl %1.7 büyümesi bekleniyor. Raporda, COVID-19 pandemisinin ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yanı sıra düşük üretkenlik, artan jeoekonomik parçalanma gibi faktörlerin büyümeyi olumsuz etkilediği belirtildi. IMF, 2024 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini ise son yılların en düşük seviyesi olan %3.1 olarak açıkladı. IMF, enflasyonun düşmesine rağmen faiz oranlarının arttığını ve yüksek borçlu gelişmekte olan ülkeler için borç dinamiklerinin daha az olumlu hale geldiğini belirterek ülkelerin mali tamponlarını yeniden oluşturmalarını önerdi.

  • Lokanta ve kafelerde KDV zammı iddialarına Bakan Şimşek'ten yalanlama
    20:40 Lokanta ve kafelerde KDV zammı iddialarına Bakan Şimşek'ten yalanlama

    Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, gıdadaki KDV istismarını önlemek için başlattığı çalışma, sosyal medyada ''Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam geldi'' şeklinde yorumlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada ''KDV oranlarında artış yapmadık! Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

  • Erzurum'da 626 yatırım projesi için 98 milyar lira bütçe ayrıldı
    20:13 Erzurum'da 626 yatırım projesi için 98 milyar lira bütçe ayrıldı

    Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, kentte 626 yatırım projesi için toplam 98 milyar 971 milyon 148 bin 240 lira bütçe ayrıldığını bildirdi. Çiftçi, yapılan toplantıda kurum müdürlerine yatırımlar hakkında bilgi verdi ve projelerin gerçekleşme oranını açıkladı.

  • Fethiye'de Tarım ve Turizm Fuarı Açıldı
    19:59 Fethiye'de Tarım ve Turizm Fuarı Açıldı

    Muğla'nın Fethiye ilçesinde düzenlenen 12. Fethiye Tarım, Hayvancılık, Seracılık, Gıda İhtisas ve 13. Fethiye Turistik İşletmeler, Villa Ekipmanları ve Dekorasyon Fuarı başladı. Fuarda 100 firma yer aldı. Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, ilçenin tarım ve turizm potansiyelinin yüksek olduğunu belirterek, fuarın üretici ve tüketiciyi bir araya getirmenin önemine vurgu yaptı. Fuarlar, 19 Nisan'da sona erecek.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyon yılın ikinci yarısından itibaren düşüşe geçecek
    19:59 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyon yılın ikinci yarısından itibaren düşüşe geçecek

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, enflasyonla mücadeleye yönelik mesajlar vererek, yıllık enflasyonun senenin ikinci yarısından itibaren düşüşe geçeceğini söyledi. Ayrıca, enflasyonun ücretli kesimlerde yol açtığı sıkıntıları bildiklerini ve popülist adımlardan uzak duracaklarını belirtti.

  • Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz ve yönetim kurulu üyelerini ağırladı
    19:56 Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz ve yönetim kurulu üyelerini ağırladı

    Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz ve yönetim kurulu üyelerini ağırladı. Ziyarette, Manisa'nın potansiyeli ve işbirliği konuları ele alındı.

  • Selendi'de Tütün Fideleri Toprakla Buluştu
    19:51 Selendi'de Tütün Fideleri Toprakla Buluştu

    Manisa'nın Selendi ilçesinde tütün ekimi yeniden artış gösteriyor. Selendili çiftçiler, tütün fidelerini toprakla buluşturarak yoğun bir sezon geçiriyor. Tütün dikimleri yıl sonuna kadar sürecek ve üreticiler yüksek fiyatlar bekliyor.

  • Tesla, Yeni Ev Enerji Depolama Sistemi Powerwall 3'ü Tanıtacak
    19:09 Tesla, Yeni Ev Enerji Depolama Sistemi Powerwall 3'ü Tanıtacak

    Tesla'nın yeni ev enerji depolama sistemi Powerwall 3, önemli yeniliklerle birlikte geliyor. 11,5 KW gücünde sürekli bir güç çıkışına sahip olan cihaz, önceki modellere göre %130 daha fazla enerji sağlıyor. Ayrıca güneş panelleriyle tam entegre çalışabiliyor. Powerwall 3'ün fiyatı 9300 dolar olarak belirlenirken, invertersiz modelin daha uygun fiyatlı olacağı söyleniyor. Yeni nesil lityum demir fosfat pillere sahip olan cihaz, uzun bir kullanım ömrü sunuyor.

  • 2024'te Türkiye'deki İç Anadolu Bölgesi'nde Kuraklık Tehlikesi
    19:04 2024'te Türkiye'deki İç Anadolu Bölgesi'nde Kuraklık Tehlikesi

    Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, Eskişehir'de yaşanan kuraklık tehlikesine dikkat çekerek, 2024 senesinin Türkiye'deki İç Anadolu Bölgesi'ndeki üreticiler için çok sıkıntılı olacağını belirtti. Çelikoğlu, yetersiz yağışlar nedeniyle üreticilerin tedirgin olduğunu ve bu durumun tüketiciye de fiyat anlamında sıkıntı yaratacağını ifade etti.

  • Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin Borcu 17 Milyar TL
    18:57 Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin Borcu 17 Milyar TL

    Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, göreve başladığı ilk gün maaş ödemesinde zorlandıklarını ve kredi çekerek maaş ödemesi yaptıklarını açıkladı. Belediyenin toplam borcu ise 17 milyar 80 milyon 45 bin 700 TL olarak belirlendi.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapmayı Planlıyor
    18:55 İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapmayı Planlıyor

    İzmir Büyükşehir Belediyesi yeni dönem ilk meclis toplantısında, 0.4 metreküplük su ve atık su bedellerinde yüzde 25 indirim yapılması önergesi, değerlendirilmek üzere Plan ve Bütçe komisyonu ile Esnaf Komisyonuna sevk edildi.


Advertisement