Zorluklar üst üste gelse de dik durun - Son Dakika
Magazin

Zorluklar üst üste gelse de dik durun

Zorluklar üst üste gelse de dik durun

Evimizin 'uygunsuz' koşullarında mesai yapmak, sadece ekranlar aracılığıyla sosyalleşebilmek, yanlış oturma pozisyonu, hareketsizlik, güneşsizlik... Salgınla beraber bunlar da hayatımıza girdi.

08.05.2020 08:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Evimizin 'uygunsuz' koşullarında mesai yapmak, sadece ekranlar aracılığıyla sosyalleşebilmek, yanlış oturma  pozisyonu, hareketsizlik, güneşsizlik... Salgınla beraber bunlar da hayatımıza girdi. Bu problemlerin uzun vadede yaratabileceği olumsuzluklara karşı önlem almak şart. Uyku disiplinimizi nasıl koruyabileceğimizi, sürekli sabuna ve çeşitli kimyasallara maruz kalan cildimizi nasıl besleyebileceğimizi, gün içinde elimizden düşmeyen telefonların omurga sağlığımızı olumsuz etkilememesi için yapmamız gerekenleri uzmanlara sorduk.

CİLDİNİZİ KORUMAK İÇİN

Dengeli bir diyet uygulayın ve korunarak güneşlenin

Zorluklar üst üste gelse de dik durun

Dermatoloji uzmanı Dr. Deniz Akkaya Liv Hospital Ulus

? Her su teması sonrası uygun bir nemlendirici krem kullanmak cildin bariyerini güçlendirir. Sebze ve meyvelerle birlikte probiyotik ve prebiyotikleri içeren dengeli bir diyet sağlığımızı destekler.

Zorluklar üst üste gelse de dik durun

? D vitamininin sentezi deriden UV-B ışınlarının emilmesiyle gerçekleşir. Ancak uzun süreler, korunmasız olarak güneş altında kalmaktan kaçının.  Sadece yüz ve kolların açıkta kaldığı giysilerle balkonunuzda 10-15 dakika süreyle güneşlenebilirsiniz.

? D vitamini açısından zengin yağlı balıklar tüketin, D vitamini desteği alın.

KALİTELİ BİR UYKU İÇİN

Elektronik cihazlarla aranıza mesafe koyun

Zorluklar üst üste gelse de dik durun

Uzman psikolog Ezgi Dokuzlu Anadolu Sağlık Merkezi

? Kaygımız uyku düzenimizi etkiliyor. Özellikle vaka sayılarının akşam saatlerinde açıklanması ve sonrasındaki tartışma programlarını takip etmek stresimizi geç saatlere kadar taşıyabiliyor.

? Her gün aynı saatte olmayabilir ama belirli bir saat aralığında uyumaya ve uyanmaya özen gösterin.

Zorluklar üst üste gelse de dik durun

? Uykudan üç saat önce yemek yemeyi ve kafein tüketimini sınırlandırmak, ekranlardan uzaklaşmak, ortamı havalandırmak, hatta elektronik aletlerle aranıza mesafe koymak kaliteli uyku için gerekli.

OMURGA SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN

Bel boşluğunuzu yastıkla destekleyin ve omuzlarınızı gevşetin

Zorluklar üst üste gelse de dik durun

Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı, spor hekimi

Prof. Tolga Aydoğ/ Acıbadem Sağlık Merkezi

? Mutlaka masanızda çalışın. Tüm ihtiyaçlarınızı masanıza yerleştirin. Masanız, çalışırken kullanacağınız malzemeleri yerleştirebileceğiniz kadar büyük olmalı. Telefon, kalemler, dosyalar, hesap makinesi...

Zorluklar üst üste gelse de dik durun

? Sandalyeniz ideal yükseklikte olsun. Oturağı yükselip alçalabilen, kolları çıkabilen, arkası yatabilen özelliklere sahip olmalı. Ayaklarınız şekilde yere değebilmeli, dizlerinizle kalçanız aynı yükseklikte olmalı.

? Bel boşluğunuzu destekleyin. Eğer sandalyenize temas etmiyorsa bel boşluğunuza küçük bir yastık koyun.

? Dirseklerinizi fazla bükmeyin. Önkolunuzun yere paralel kalmasına ve ellerinizin yukarı doğru çok açılanmamasına dikkat edin. Ayrıca omuzlarınız gevşek halde olmalı.

? Bilgisayarınızın ekranı çok aşağıda olmasın. Monitörü gözünüzden 50-75 santim uzakta olacak şekilde yerleştirin. Dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız dizinizin üzerine koyarak çalışmayın; ya ek bir destekle yükseltin. Ek klavye veya ekran da kullanabilirsiniz.

Küçük ve hafif cep telefonu kullanmalısınız

? Her saat başı mola şart! Molalarda ayağa kalkıp dolaşın.

? Uzun süre cep telefonu kullanımının boyun ve kollarda ağrı, ellerde uyuşma ve kötü postüre neden olduğu biliniyor. Cep telefonu ebadının büyümesi kol, boyun ve sırt kaslarında daha büyük yüke neden olurken küçülmesiyse boynun daha çok öne bükülmesine neden olur.

? Küçük, hafif cep telefonu tercih etmek, mesajlaşırken iki el birden kullanmak, koltukta otururken sırtınızı yaslamak ve her iki kolun kolçaklarla desteklenmesi kas iskelet sistemi açısından en uygun seçenekler.

4 basit egzersizle bel ve sırt sağlığı

Dr. Gamze Şenbursa, Spor Fizyoterapistleri Derneği 2. Başkanı

Zorluklar üst üste gelse de dik durun
Sırtüstü yatarken, altlarından kavrayarak dizlerinizi göğse doğru çekin. 10'a kadar sayın ve gevşeyin.
Zorluklar üst üste gelse de dik durun
Sırtüstü yatarken bir dizi elle tutarak göğse doğru çekin. Diğer dizi yatağa doğru bastırın. 10'a kadar sayın ve gevşeyin. Diğer bacağa geçin.
Zorluklar üst üste gelse de dik durun
Ayağınızın altından bir çarşaf geçirin ve uçlarını ellerinizle tutun. Bacağınızı kaldırın ve bacağın arkasındaki gerilmeyi hissedin. 10'a kadar sayıp gevşeyin.

Zorluklar üst üste gelse de dik durun
Dizlerinizin üzerine oturun. Vücudunuzu ve kollarınızı öne doğru uzatarak omurganızın gerildiğini hissedin. 10'a kadar sayın. Sağ ve sol yana doğru eğilerek de tekrarlayın.

Her hareketi 10 kez tekrarlayın. Daha fazla egzersiz için Dr. Gamze Şenbursa'nın kendi adını taşıyan YouTube kanalını ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Magazin Zorluklar üst üste gelse de dik durun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement