Zorunlu Din Dersine Şûra'dan Onay - Son Dakika
Güncel

Zorunlu Din Dersine Şûra'dan Onay

İlkokul 1, 2 ve 3. sınıflara zorunlu din dersi konulması ve 'Alkollü İçki ve Kokteyl Hazırlama' dersinin kaldırılması önerisi Eğitim Şûrası Genel Kurulu'nda kabul edildi.

06.12.2014 10:33  Güncelleme: 11:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kamuoyunda tartışma konusu olan ve ilkokul 1, 2 ve 3. sınıflara zorunlu din dersi ve 'Alkollü İçki ve Kokteyl Hazırlama' dersinin kaldırılması önerisi 19. Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu'nda, oylanarak kabul edildi.

DİN DERSİ ÖNERİSİ KABUL EDİLDİ

19. Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu'nda, ilkokul 1, 2. ve 3. sınıflara da din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin konulması, ilkokul 1, 2. ve 3. sınıflar için hazırlanacak din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretim programlarında da çoğulcu anlayışa yer verilmesi önerisi benimsendi.

'ALKOLLÜ İÇKİ VE KOKTEYL HAZIRLAMA DERSİ'NİN KALDIRILMASI KABUL EDİLDİ

'Alkollü İçki ve Kokteyl Hazırlama' dersinin kaldırılmasına yönelik komisyonda Eğitim Bir Sen'in dün öğleden önce reddedilen ve öğleden sonra yeniden gündeme getirilerek kabul edilen teklifi, Genel Kurul'da kabul edildi. Anadolu Turizm ve Otelcilik Meslek liselerinde 10'uncu sınıftan itibaren staj amacıyla tesis ve kurumlara gönderilen öğrencilerin alkollü içki ve servisi yapılan ya da alkollü içecek hazırlanan bölümlerde staj faaliyeti yapmaları kaldırıldı.

OYLAMA BAŞLADI

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı başkanlığında toplanan 19. Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu, "Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri", "Öğretmen Niteliğinin Arttırılması", "Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Arttırılması" ve "Okul Güvenliği" konularının ele alındığı komisyonlarda kabul edilen önerilerin oylamasına başlandı.

Bakan Avcı, Divan Başkanı sıfatıyla grup kararlarının oylamasına geçmeden önce şura gündem konularıyla sınırlı olmak koşuluyla, isteyenlerin önergelerini 3 imzalı bir şekilde sunulması için 10 dakikalık süre tanıdı.

BAKAN'DAN TAVSİYE VURGUSU

Avcı, tüm şura üyelerine, öğretmenlere, velileri ve öğrencilere teşekkürlerini sundu. Şuranın basında yoğun ilgi gördüğünü vurgulayan Avcı, şöyle konuştu:

"Dün bir televizyon kanallarında bilgi verirken şura kararlarının tavsiye niteliğinde olduğunu söyleyince bazı şura üyesi arkadaşlarımız biraz takıldılar, benim o tavsiye vurgusunu biraz fazla yaptığımı düşünmüş olmalılar herhalde. Ama yasal olarak öyle. Şura yönetmeliği ve burada alınan kararların isteriz ki mümkün olan en yüksek düzeyde hayata geçirilsin. Ama bazı kararlar, olabilir ki bugünkü koşullar itibarıyla, tam da istendiği gibi hayata geçirilmesi mümkün olmayabilir. Ama bir ideali işaretlemesi bakımından onlar da bizim için makbuldür. Neticede Bakanlığın ayrıca kendi değerlendirmesi de şura yönetmeliğinin bir gereğidir."

KABUL EDİLEN ÖNERİLER

Genel Kurul'da ilk olarak "Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri"ni ele alan komisyonun kararları üzerinde Şura üyeleri görüşlerini dile getirdi.

Programın oyun temelli olması, programda değerler eğitimine yer verilmesi, okul öncesinden itibaren yetenek gelişiminin izlenmesi, okul öncesi ve ilkokulda kullanılan eğitim aracı metinlerinde kendi kültürümüze ait literatüre (masal, hikaye, fabl, şiir vb.) yer verilmesi, okul öncesi eğitimde, öğretim programlarının çocukların özgüven becerilerini ve birey olma bilincini geliştirmeye dönük olması, öğretim programlarında yaratıcı düşünme becerilerinin geliştirilmesine yönelik kazanımlara yer verilmesi, okul öncesi eğitimde uygun enstrümanlarla Türk müziği çalışmalarına yer verilmesi, düzeylerine uygun spor etiklerine verilmesi, Türkçe'nin doğru bir şekilde kazandırılması, okul öncesi eğitimde tekli öğretime geçilmesi önerileri kabul edildi.

İLKOKUL KADEMESİNDE ZORUNLU DİN DERSİ

Okul öncesine ilişkin önerilerin ele alınmasından sonra komisyonda ilkokul kademesine ilişkin öneriler ele alındı.

İlkokullarda tekli öğretime geçilmesi, ilkokullarda haftalık ders saatinin 30 ders saati olması (25 saati zorunlu, 5 saati serbest etkinlikler olarak yürütülmesi). Serbest etkinlik saatlerinin veli-öğrenci talepleri de dikkate alınarak okul idaresince belirlenmesi; görsel sanatlar ve müzik derslerinin haftada en az 2'şer ders saati olması; 5 saatlik oyun ve fiziki etkinlikler dersinin 2 saatinin beden eğitimine ayrılması önerileri benimsendi.

İkokul 1, 2. ve 3. sınıflara da din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin konulması, ilkokul 1, 2. ve 3. sınıflar için hazırlanacak olan din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretim programlarında da çoğulcu anlayışa yer verilmesi önerisi de oylandı. Oylama öncesi, önerge de değişiklik verenlere 2 dakikalık söz verildi.

EĞİTİM-SEN'DEN "ZORUNLU DİN DERSİ KALDIRILSIN" ÖNERİSİ

Eğitim-Sen "din ve ahlak derslerinin ayrılması ve zorunlu din derslerinin AİHM kararı doğrultusunda kaldırılması" şeklinde öneri sundu.

Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise Anayasa'da zorunlu ders olduğunu ve daha önce bu derslerin zorunlu olmamasının uygulayıcılardan kaynaklandığını söyledi.

Eğitim İş Başkanı Veli Demir de bu önergenin Anayasa'ya, ulusal ve uluslararası yargıya ve pedagojiye aykırı olduğunu iddia etti. Demir, çocukların 11-12 yaşına kadar somut düşünme döneminde olduğunu aktardı. Katılımcılardan bir de Piage'nin görüşlerine göre, çocukların 11-12 yaşlarda soyut düşünmeye başladığını bu düşüncelerin artık revize edilmesi gerektiğini dile getirdi. Oylamanın ardından değişiklik önergesi reddedildi.

DES Genel Başkanı Gürkan Avcı'nın din kültürü ve ahlak bilgisi müfredatındaki Alevilikle ilgili bölümlerin gözden geçirilerek, nitelik ve nicelik olarak geliştirilmesi yönündeki önerisinin görüşülüp görüşülmemesini üyelere soruldu. Ancak öneri kabul edilmedi.

Oylama sonucu ilkokul 1, 2. ve 3. sınıflara da din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin konulması, ilkokul 1, 2. ve 3. sınıflar için hazırlanacak din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretim programlarında da çoğulcu anlayışa yer verilmesi önerisi benimsendi.

TAVSİYE KARARLARI OLACAK

Şûrada, Okul Güvenliği, Öğretmen Niteliğinin Artırılması, Eğitim Yöneticilerinin Niteliği, Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri olmak üzere dört komisyonda alınacak kararlar yarın Şûra Genel Kurulu'nda oylanacak. Kabul edilenler 'tavsiye kararları' olarak kabul edilecek. Tavsiye kararlarının uygulanma zorunluluğu yok. Kararlar Millî Eğtim Bakanlığı tarafından değerlendirilecek.

Zorunlu Din Dersine Şûra\'dan Onay
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Zorunlu Din Dersine Şûra'dan Onay - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (23)

  • KARAR: İSABETLİ BİR KARAR. 20 11 Yanıtla
  • ALLAH DAN KORKANLAR: KİŞİ BAŞINA BİR POLİS BİR JANDARMA KOYACANIZAŞ GÖNLÜNE ALLAH SEVGİSİ VE KORKUSU KOY NE SUÇ KALIR NE SUÇLU, o yüzden ALLAHI TANIYAN BİR NESİLDEN KORKMAYIN, DÜNYA HARİTASINI ÇİZEN, TATLI SUYLA ACI SUYU BULAN TEKKE VE ZAVİYEDE YETİŞMİŞ DEĞERLİ İNSANLARDIR 13 10 Yanıtla
  • Meto: Din dersi lise den sonra olmali. Kücük cocuklara bu yük verilmemeli. Ben de kuran kursu gördüm. Cok yanlis yoldayiz. 14 7 Yanıtla
  • arnold shwarzeneger: Daha neler gorecez allah sonumuzu hayir etsin cocuga kucukken islami dinini ogretecen ki topluma faydalı insan olsun yoksa buyunce hirsiz katil kotu insan olur ama alkahi islamin guzeligini gorurse allahtan korkar yapmaz faydali insan olur 14 7 Yanıtla
  • YONTMA TAŞ DEVRİ BİLGİÇLERİ: BİZ DİNİMİZE BAĞLILIKLA 700 SENE DÜNYAYI YÖNETTİK, ÇAĞ AÇTIK ÇAĞ KAPADIK, SİZ NE YAPTINIZ DÜNYA BİR GÜNLÜK ODA BU GÜNLÜK ANLAYIŞIYLA ÇİNGENE GİBİ HAYAT YAŞAMAYA YAŞATMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ, UYANIN ARTIK DİCEM AMA NE FAYDAA 16 5 Yanıtla Meto: Yemin et de inanalim 2 3
  • HAKAN GÖKŞEN: BENCE SADECE DİN DERSLERİ OKUTULMALI, ZİRA GELECEK DİNDE. GELİŞMİŞ ÜLKELERİN TAMAMI DİN DEN BAŞKA Bİ ŞEY OKUMUYOR, YAPMIYOR. DİN ÇOK ÖNEMLİ BİR TİCARET ARACI. . . 12 6 Yanıtla
  • kurd ali: Din zorunlu olmaz, din gonullu olur. Sunni olmayan cocuklari sunnilestirmektir, sadece bir asimilasyon politikasidir. 13 5 Yanıtla
  • İLLADA ŞE Rİİ AAAT: ŞERİATLA OSMANLI DÜNYAYA HÜKMETTİ, SİZ İSE Bİ DOĞU ANADOLU YA SAHİP ÇIKAMADINIZ BOŞ KONUŞMAYIN, ŞERİAT YOL DEMEK, ŞERİATTAN HIRSIZ KORKAR ŞERİATTAN ÇOCUKLARA KADINLARA TACİZ VE TECAVÜZ EDEN KORKAR, UYUŞTURUCU BARONLARI KORKAR, ASKERE POLİSE KURŞUN SIKAN KORKAR, SİZ NEYİN PEŞİNDESİNİZ 10 6 Yanıtla
  • Cin ali : Yanlis buluyom kac turdek irk var turkiyede zorunlu olmasi bir ôgrencinin ôzgurlûk kisiklanmasidir yanlis ana okula baslarken ayleye sorulmali onayi alinmali bugun bunu getirir seniz 10. yil daha ikdider olursaniz oruc dudmayida zorunlugunu getirirsiniz irana dônderecek siniz yanlis ben bir musluman alarak yanlis buluyom dinde zorunlu olmaz 10 5 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Türk Kızılay Siirt Şubesi, Ramazan Boyunca 400 Kişiye Evlerine Yemek Ulaştırıyor
    13:11 Türk Kızılay Siirt Şubesi, Ramazan Boyunca 400 Kişiye Evlerine Yemek Ulaştırıyor

    Türk Kızılay Siirt Şubesi, ramazan boyunca her gün 400 kişinin evine yemek ulaştırıyor. Kızılay gönüllülerinden oluşan ekipler, AŞ evinde hazırlanan yemekleri Algül ve Doğan mahallelerinde ihtiyaç sahibi ailelere dağıtıyor. Türk Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi Yener Tanık, Kızılay'ın her ramazanda olduğu gibi bu yıl da ihtiyaç sahibi ailelere destek çıktığını belirtti. Ramazan boyunca Siirt'te her gün 400 aileye sıcak yemek servisi sunulacağını dile getiren Tanık, 'İhtiyaç sahiplerine ayrıca kuru gıda ve periyodik yardımlar da sürüyor. Kızılay gönüllülerimizle birlikte her gün bir veya iki mahallede 400 ailenin evine üç çeşit yemek ulaştırıyoruz. Ramazan boyunca ihtiyaç sahiplerine yardımlarımız devam edecek.' dedi.

  • Elazığ'da soba, yangına neden oldu çatı katı kül oldu
    13:10 Elazığ'da soba, yangına neden oldu çatı katı kül oldu

    Elazığ'da bir iş yerinde sobadaki alevin sıçraması sonucu çıkan yangında çatı katı kül oldu. Yangının odunluğa sıçramaması faciayı önledi. İtfaiye ekipleri yangını kısa sürede kontrol altına aldı.

  • Tekirdağ'da Evde Hint Keneviri Üretimi Yapan Şüpheli Yakalandı
    13:09 Tekirdağ'da Evde Hint Keneviri Üretimi Yapan Şüpheli Yakalandı

    Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde bir evde iklimlendirme sistemi kurarak saksılarda Hint keneviri yetiştiren bir şüpheli yakalandı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, aldıkları bilgi üzerine evde yapılan kenevir üretimine yönelik operasyon düzenledi. Operasyonda bir miktar Hint keneviri, kenevir tohumu, ruhsatsız tabanca ve diğer ekipmanlar ele geçirildi. Ev sahibi gözaltına alındı.

  • Denizli'de Otomobilin Çarptığı Kişi Yaralandı
    13:09 Denizli'de Otomobilin Çarptığı Kişi Yaralandı

    Denizli'nin Pamukkale ilçesinde, A.S. tarafından kullanılan bir otomobil, yolun karşısına geçmeye çalışan 89 yaşındaki Mehmet Akyol'a çarptı. Yaralanan Akyol, ambulansla Pamukkale Üniversitesi Hastanesine kaldırıldı ve hayati tehlikesi olduğu belirtildi. Sürücü A.S. ise gözaltına alındı.

  • Özkan Alp, 71 Evler Mahallesinde İftar Programı Düzenledi
    13:09 Özkan Alp, 71 Evler Mahallesinde İftar Programı Düzenledi

    Cumhur İttifakı Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Özkan Alp, 71 Evler Mahallesinde düzenlediği iftar programında mahalle sakinleri ile iftar yaptı. Alp, iftar sonrası vatandaşlarla bir araya gelerek mahallenin sorunlarını dinledi ve destek istedi.

  • Saratlı Belediye Başkan Adayı Cuma Kaplan, Maaşını Öğrencilere Dağıtacağını Açıkladı
    13:09 Saratlı Belediye Başkan Adayı Cuma Kaplan, Maaşını Öğrencilere Dağıtacağını Açıkladı

    Saratlı beldesinin SOL Parti Belediye Başkan Adayı Cuma Kaplan, belediyeden maaş almayacağını ve maaşını eşit olarak öğrencilere dağıtacağını söyledi. SOL Parti mitinginde konuşan Kaplan, adaletli ve eşitlikçi bir yönetim anlayışıyla hizmet etmek istediğini vurguladı.

  • Karaman'da 277 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor
    13:08 Karaman'da 277 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor

    Karaman'da bulunan 57 mahallede, 31'i kadın 277 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor. Muhtarlar Derneği Karaman Şube Başkanı Ali Öngay, şehir merkezindeki muhtar adayı sayısının önceki seçime göre arttığını belirtti. Kadın adayların sayısının da arttığı belirtilirken, en çok adayın bulunduğu mahalle Ahmet Yesevi Mahallesi olarak açıklandı.

  • DEAŞ Terör Örgütüyle Bağlantılı 15 Şahıs Yakalandı
    13:06 DEAŞ Terör Örgütüyle Bağlantılı 15 Şahıs Yakalandı

    Bolu merkezli Sakarya ve Ankara'da düzenlenen 'BOZDOĞAN-17' adlı operasyonda DEAŞ terör örgütüyle bağlantısı tespit edilen 15 şahıs yakalandı. Operasyonlar sonucunda suç unsurları ele geçirildi.

  • Hanri Benazus'un 94. doğum günü anma programı düzenlendi
    13:05 Hanri Benazus'un 94. doğum günü anma programı düzenlendi

    Atatürk fotoğrafları koleksiyonuyla tanınan yazar Hanri Benazus'un 94. doğum günü anma programı İzmir Atatürk Lisesi mezunlar derneği tarafından düzenlendi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de katıldığı programda, Hanri Benazus'un değeri ve iz bırakma gücü vurgulandı.


Advertisement