Zorunlu PCR uygulaması, Kovid-19 tanı merkezlerindeki test sayısını artırdı - Son Dakika
Güncel

Zorunlu PCR uygulaması, Kovid-19 tanı merkezlerindeki test sayısını artırdı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kovid-19 Tanı Laboratuvarı Sorumlusu Doç. Dr. Ümmü Gül Erdem, geçen haftalarda günlük 4-5 bin civarında Kovid-19 testi incelerken şu anda bunun yaklaşık 8 binlere ulaştığını söyledi.

09.09.2021 15:47  Güncelleme: 16:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kovid-19 Tanı Laboratuvarı Sorumlusu Doç. Dr. Ümmü Gül Erdem, geçen haftalarda günlük 4-5 bin civarında Kovid-19 testi incelerken şu anda bunun yaklaşık 8 binlere ulaştığını söyledi.

Erdem, toplu etkinliklere katılımda ve bazı seyahatlerde 2 doz Kovid-19 aşısını tamamlamamış ya da hastalığı geçirip bağışıklık süresini doldurmuş olanlara yönelik 6 Eylül'den itibaren getirilen PCR testi zorunluluğuna ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Laboratuvarlarında şu anda Ankara'nın çeşitli hastanelerinden görevlendirilen 65 kadar personelin görev yaptığını belirten Erdem üç vardiya halinde 24 saat kesintisiz çalıştıklarını söyledi.

Numunelerin Ankara'nın çeşitli hastaneleri ve özel sağlık kuruluşlarından kuryeler aracılığıyla getirildiğini ve kayıt işleminin ardından bilgi işlem birimine alındığını anlatan Erdem, şöyle devam etti:

"Bütün bu işlemler, aslında PCR ve cihazla çalışılan, ne kadar zamanda sonuç veriyor gibi konuşulan bir test gibi algılansa da aslında ön işlemlerinde, sonraki değerlendirme ve sisteme aktarılmasında insan emeği çok fazla olan bir testtir. Bütün bunlar yapıldıktan sonra cihazlara yükleniyor, cihazlarda üretici firmanın önerileri doğrultusunda programlar seçilerek çalışılıyor. Ondan sonra da yorumlanma ve sisteme aktarılma aşamasına geçiliyor."

"Yoğun bakımlarda yatan hastaların çoğu aşısız hastalar"

Testlerin laboratuvarda çalışılması ve sonuçların sisteme aktarılması dahil iki farklı aşamada değerlendirildiğini belirten Erdem, laboratuvara girdikten sonra ön hazırlık ve değerlendirme süreçleriyle birlikte yaklaşık 4-5 saat içerisinde sonuç verebildiklerini ifade etti.

Erdem, son günlerde getirilen PCR uygulamasıyla test sayılarında artış olduğunu vurgulayarak, "Tam yansımayı henüz göremedik, çünkü bu hafta başından beri bu uygulamalar yapılıyor. Şu anda test sayısında 8 binlere ulaştık, geçtiğimiz haftalarda 4-5 bin civarındayken yaklaşık yüzde 50'lik artış oldu ama gerçek yansımaları sanırım ilerleyen dönemlerde göreceğiz." dedi.

Aşılanmanın önemine de değinen Erdem, şunları kaydetti:

"Her ne kadar biz burada test kısmına yoğunlaşmış olsak da kliniklerden edindiğim bilgilere göre şu anda yoğun bakımlarda yatan hastaların çoğu aşısız hastalar. O nedenle aşılamaya biraz daha ağırlık vermek durumundayız, ayrıca maske, mesafe ve el hijyeni de yine vazgeçilmezlerimizden olmaya devam etmeli."

Zorunlu PCR uygulaması, Kovid-19 tanı merkezlerindeki test sayısını artırdı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Zorunlu PCR uygulaması, Kovid-19 tanı merkezlerindeki test sayısını artırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement