Züccaciyede online satışlar "düğün" ve "konutla" katlandı - Son Dakika
Ekonomi

Züccaciyede online satışlar "düğün" ve "konutla" katlandı

Züccaciyede online satışlar "düğün" ve "konutla" katlandı

Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, "Züccaciyede pandeminin başında yüzde 30 olan online satış artışı, temmuz ve ağustosta, düğünlerin ve konuttaki hareketliliğin sayesinde yüzde 100'e ulaştı.

28.09.2020 12:35  Güncelleme: 13:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, "Züccaciyede pandeminin başında yüzde 30 olan online satış artışı, temmuz ve ağustosta, düğünlerin ve konuttaki hareketliliğin sayesinde yüzde 100'e ulaştı." dedi.

Öksüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 milyar dolar büyüklüğe sahip, 250 bin kişiye istihdam sağlayan züccaciye sektörünün, son 10 dış ticaret fazlasını 5 kat artırdığını söyledi.

Geçen yıl 4,6 milyar dolar ihracata karşılık 800 milyon dolar ithalat gerçekleştiren sektörün 3,7 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğini dile getiren Öksüz, sektörün kilogram başına düşen ihracat değerinin, Türkiye ortalamasının 3 katına, 3,45 dolara ulaştığını anlattı.

Öksüz, pandemi nedeniyle ihracatta mart ve nisanda düşüş yaşandığını, mayısta hızlıca toparlandıklarını kaydederek, artışın haziran ve temmuzda sürdüğünü, ilk 7 ayda pandemiye rağmen 2,7 milyar dolarlık dış satış gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Sanal fuar ve ticaret heyetleriyle çalışmaya sürekli devam ettiklerini, bu yılı 2019'a göre kayıpsız kapatmayı hedeflediklerini anlatan Öksüz, "Amacımız; markalaşma yoluyla dünyadaki gücümüzü ve ihracat payımızı, katma değeri yüksek ve inovatif ürünlerle daha artırmak ve kilogram birim fiyatını yükseltmek." diye konuştu.

- "İç pazarda büyüklük 4,5 milyar dolar"

ZÜCDER Başkanı Öksüz, ihracatın yüzde 51'ini AB ülkelerine gerçekleştirdiklerini belirterek, 15 Haziran'da nikah salonlarının, 1 Temmuz'da da düğün salonlarının açılması ve konut satışlarıyla iç pazarın hareketlendiğini söyledi.

Pandemi nedeniyle çiftlerin alışverişlerini online ortamdan gerçekleştirdiğini dile getiren Öksüz, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Son dönemde, üyelerimizden aldığımız bilgilere göre online satışlarda çeyiz nedeniyle ürün alanların sayısında geçtiğimiz döneme göre yüzde 100'lük bir artış gözlemlendi. Züccaciyede pandeminin başında yüzde 30 olan online satış artışı, temmuz ve ağustosta düğünlerin ve konuttaki hareketliliğin sayesinde yüzde 100'e ulaştı. Örneğin; pandemi sürecinde baskül, ateş ölçer, ekmek yapma makinesi gibi bazı ürün gruplarında geçtiğimiz yıla göre yüzde 700'lük artış yaşandı. Bu yüzden de firmalar online altyapılarını güçlendirme yoluna gitti."

Öksüz, iç pazar hacminin 4,5 milyar dolar düzeyinde olduğunu belirterek, bu sene de söz konusu tutarı yakalamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Züccaciyede online satışlar 'düğün' ve 'konutla' katlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Zonguldak'ta Ruhsatsız İşletilen 4 Maden Ocağı İmha Edildi
    12:25 Zonguldak'ta Ruhsatsız İşletilen 4 Maden Ocağı İmha Edildi

    Zonguldak İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından Kilimli ilçesinde ruhsatsız işletilen dört maden ocağı tespit edildi. Ekipler, ocaklarda bulunan eşyaları ele geçirerek Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ekiplerine teslim etti. Ocaklar, orman sınırları içerisinde yer aldığından dolayı ele geçirilen eşyalar ise Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.

  • Kayseri Ticaret Odası Başkanı: Şubat Ayında İhracat Yüzde 17.67 Arttı
    12:23 Kayseri Ticaret Odası Başkanı: Şubat Ayında İhracat Yüzde 17.67 Arttı

    Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.67 artışla 314 milyon 61 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı. Gülsoy, ihracatçı üyeleri ve ekiplerini kutlayarak destek çağrısında bulundu.

  • Ankara'daki Barajların Doluluk Oranı Açıklandı
    12:23 Ankara'daki Barajların Doluluk Oranı Açıklandı

    Ankara'da bulunan barajların toplam doluluk oranı yüzde 47,79, aktif doluluk oranı ise yüzde 40,72 olarak ölçüldü. Barajlardaki su miktarı ve tüketim göz önünde bulundurulduğunda yakın dönemde su sıkıntısı beklenmiyor.

  • KKTC'de yabancılara mülk satışı ve Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalar
    12:18 KKTC'de yabancılara mülk satışı ve Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalar

    KKTC'nin ana muhalefet partisi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, ülkenin ekonomik ve güvenlik sorunlarına dikkat çekerek, yabancılara mülk satışının artması ve nüfus yapısının değişmesi konularında endişelerini dile getirdi.

  • DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak
    12:01 DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak

    Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli ilçesinde 247 bin 500 dekar tarım arazisinin borulu şebeke sulamaya kavuşacağını bildirdi. Proje sayesinde yaklaşık 25 bin kişiye istihdam olanağı ile yıllık 635 milyon lira gelir artışı sağlanacak.

  • ATO Başkanı Gürsel Baran: İş dünyası enflasyonla mücadeleye hazır
    11:56 ATO Başkanı Gürsel Baran: İş dünyası enflasyonla mücadeleye hazır

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, iş dünyası olarak enflasyonla mücadele sürecinde üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Baran, enflasyonun işletmelerin gelir-gider dengesini bozduğunu belirtirken, Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 4,5 büyüdüğünü ve enflasyonla mücadelede başarıya ulaşacaklarına inandıklarını söyledi.

  • Trabzon'un Akçaabat ilçesinde kuru beton santrali faaliyete alındı
    11:53 Trabzon'un Akçaabat ilçesinde kuru beton santrali faaliyete alındı

    Trabzon'un Akçaabat ilçesinde bulunan kuru beton santrali hizmete açıldı. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, santralin yol bakım, onarım ve yapım süreçlerini hızlandıracağını belirtti. Ayrıca, yerli kaynakların kullanılacağı altyapı projeleri ve inşaatlarda betonlama işlemlerinin daha kaliteli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirileceği ifade edildi.

  • Sinop'ta iklim değişikliği ve gal arısı kestane balı rekoltesini düşürdü
    11:48 Sinop'ta iklim değişikliği ve gal arısı kestane balı rekoltesini düşürdü

    Sinop'ta iklim değişikliği ve gal arısı zararlısının etkisiyle kestane balı rekoltesinde düşüş yaşanıyor. Arıcılar, arıların kış aylarında yeteri kadar uyuyamaması ve ilkbahar yağışlarının koloni çoğalmasını engellemesi nedeniyle endişeli. Ayrıca, kestane çiçeklerinin yağmur nedeniyle yıkanması ve gal arısının kestane ağaçlarına zarar vermesi de bal üretimini olumsuz etkiliyor. Arıcılar, iklim değişikliğiyle mücadele etmenin mümkün olmadığını belirterek, uyum sağlamak gerektiğini vurguluyor.


Advertisement