124'üncü Doğum Gününde Aşık Veysel Kimdir? - Son Dakika
Kültür Sanat

124'üncü Doğum Gününde Aşık Veysel Kimdir?

124\'üncü Doğum Gününde Aşık Veysel Kimdir?

Aşık edebiyatının önemli temsilcilerinden Sivaslı Aşık Veysel, 124'üncü doğum gününde saygı ve özlem ile anılıyor. Peki, Aşık Veysel kimdir?

25.10.2018 17:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

, Ahmet ve Gülizar çiftinin çocuğu olarak 25 Ekim 1884'de Şarkışla, Sivas'ta doğdu. Veysel'den önce dünyaya gelen iki kız kardeşi çiçek hastalığından hayatını kaybederken de bu hastalık nedeniyle yediş yaşında bir çocukken sol gözünü kaybetti. Geçirdiği bir kaza sonucunda sağ gözünü de kaybeden Veysel, babasının hediye ettiği saz sayesinde hayata tutundu.

ÂŞIK VEYSEL KİMDİR?

Babasının yakın arkadaş Aşık Ala tarafından eğitilen , Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan, Dertli gibi büyük halk ozanlarının eserlerini öğrendi. Veysel 20 yaşındayken, I. Dünya Savaşı'nın başlaması sebebiyle kardeşleri ve arkadaşları cepheye gittiği için kendisini tamamen müziğe verdi. Savaşın son bulmasıyla da Esma ile evlendirilen 'in, bu evlilikten iki çocuğu oldu, ancak oğlu henüz on günlükken hayatını kaybetti. Eşi Esma, başka bir adama kaçınca altı aylık kızıyla bir başına kalan Veysel, küçük kızının yaşamını yitirmesi de acısına acı kattı.

124'üncü Doğum Gününde Aşık Veysel Kimdir?

ATATÜRK'LE TANIŞMAK İÇİN ANKARA'YA GİTTİ

, 1930'ların başında, Sivas'da edebiyat öğretmeni olan ile tanıştı. Folk Edebiyatının hak ettiği değeri kazanması için çalışan Tecer, 'in eserlerini de ilk kez kaleme alan kişi oldu. Çok sevdiği Atatürk ile tanışmak için Ankara'ya gelen Veysel, bu vasıtayla konuk olduğu radyoda eserlerini ülke çapında duyurmayı başardı. Atatürk ile tanışamadı ancak Atatürk'ün vefatının ardından yaktığı ağıtla sevgisini gösterdi.

124'üncü Doğum Gününde Aşık Veysel Kimdir?

KÖY ENSTİTÜLERİ'NDE SAZ HOCASI OLDU

'in davet ettiği Köy Enstitüleri'nde saz hocalığı yapan Veysel, birçok yerde eğitimler verdi. Acıları unutulmaz kılan eserlerin sahibi usta Aşık, 21 Mart 1973 yılında, Sivas Şarkışla'da hayata gözlerini yumdu. Evi, bugün müze olarak hizmet veren 'in eserleri, ünlü ABD'li gitarist Joe Satriani'den Türk metal grubu Pentagram'a kadar birçok ünlü müzisyen ve grubun ufkunu açtı.

124'üncü Doğum Gününde Aşık Veysel Kimdir?

Son Dakika Kültür Sanat 124'üncü Doğum Gününde Aşık Veysel Kimdir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement