İstanbul 4. Uluslararası Halk Müzikleri Festivali Sona Erdi! - Son Dakika
Kültür Sanat

İstanbul 4. Uluslararası Halk Müzikleri Festivali Sona Erdi!

İstanbul 4. Uluslararası Halk Müzikleri Festivali Sona Erdi!

İrfani Türküler konseri ile açılan tek halka müzik festivali olan İstanbul 4. Uluslararası Halk Müzikleri Festivali Atatürk Kültür Merkezi'nde Yapılan Yavuz Bingöl Konseri ile sona erdi.

07.10.2022 13:51  Güncelleme: 16:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin tek halk müzikleri festivali olan İstanbul UluslararasıHalk Müzikleri Festivali büyük ilgi gören konserler, atölyeçalışmaları, sergiler ve pek çok etkinlik ile bu yıl Atatürk KültürMerkezi'nde 4-5- 6 Ekim tarihlerinde dördüncü kez yapıldı.Sanat Yönetmeni Yavuz Bingöl olan festivalin programı SanatHayattır Derneği tarafından hazırlandı ve Kültür Bakanlığıdesteği ile Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamındagerçekleştirildi.

AÇILIŞTA HALK DANSLARI KORTEJİ

İstanbul Uluslararası 4. Halk Müzikleri Festivali, halk danslarıekiplerinin Şişhane Meydanı'ndan başlayıp AKM önüne deksüren coşkulu gösterileri ile başladı. AKM önünde çok sayıdayerli ve yabancı izleyicinin eşlik ettiği dansların ardından açılıştöreni yapıldı.

İRFANİ TÜRKÜLER

Atatürk Kültür Merkezi'nde 4 Ekim'de İrfani Türküler konseri ile başlayan festivalde ünlü İspanyol sanatçı Buika ve Yavuz Bingöl ile Oda Orkestrası da sanatseverler ile buluştu. İbrahim Kalın, İsmail Altunsaray, Ümit Yılmaz ve Yavuz Bingöl'den oluşan İrfani Türküler grubu Anadolu'nun farklı bölgelerinden irfan olmuş türküleri seslendirdi.

İSPANYOL SANATÇI BUİKA: KENDİMİ EVİMDE HİSSEDİYORUM

İspanyol sanatçı Buika, festival izleyicisinin yoğun ilgisi ilekarşılaştı. Flamenko, soul ve cazı harmanladığı müziğiyle beğeni toplayan Grammy ödüllü sanatçının konserinin biletleri günleröncesinden tükendi. Konserde şarkılarını yorumlamanın yanında izleyicileri ile sohbet eden ünlü sanatçı "Aşkın için savaş.Kimsenin aşkının karşısında durmasında izin verme. Aşkın vekavgan için savaş, pes etme. Seni kim aşağı çekmek isterseistesin, bunu yapmasına izin verme" diyerek sevenleri ile adeta dertleşti.

YAVUZ BİNGÖL KLASİKLERİ İLE SAHNEDEYDİ

Festivalin kapanışını yapan ünlü sanatçı Yavuz Bingöl iseunutulmaz bir konser verdi. Kendi orkestrasının yanındakalabalık bir oda orkestrası ile sahneye çıkan Bingöl, artık birerklasik olmuş 'Turnalar', 'Sarı Gelin', 'Erzurum Çarşı Pazar' gibipek çok türküyü seslendirdi. Sanatçı ayrıca kariyeri boyuncasesi ile güzelleştirdiği pek çok halk şarkısını da izleyicisi ilebirlikte söyledi.

ÜCRETSİZ HALK KONSERLERİ YAPILDI

Festival boyunda akşamları Şişhane Meydanı'nda DeryaTürkan& Ümit Yılmaz, Engin Arslan & Petra NahtManova & Volkan Topakoğlu, Elif Buse Doğan ve Özgür Can Çobankonserleri de ücretsiz olarak gerçekleşti. Taksim'in en yoğunbölgesinde yapılan halk konserlerini çok sayıda yerli ve yabancıdinledi.

AŞIKLAR BAĞLAMA VE GİTARLA ATIŞTI

Festivalde ayrıca Ardahanlı baba oğlu Aşıklar Orhan & OrhanÜstündağ AKM Alt Fuaye'de ücretsiz bir konser verdi. Hayatadair pek çok konuda atışan aşıklardan baba Orhan Üstündağ saz çalarken oğul İsrail Üstündağ ise Flamenko gitarı ile ona eşliketti.

BİN YILLIK SESLER

İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali'nde bu sene üçtane çok özel sergi AKM Alt Fuaye'de gerçekleşti. İlkietnomüzikolog Feridun tarafından hazırlanan 'Bu Toprağın Sesleri' isimli sergide Anadolu'nun bağrından çıkmış binlerceyıllık enstrümanlar yer aldı. Anadolu'nun sözlü tarihi olan müzikaletlerinden oluşan sergi ziyaretçiler tarafından büyük ilgigördü. 'Bu Toprağın Sesleri' isimli sergide bu topraklardandünyaya ses olmuş enstrümanların orijinalleri ve replikaları yer aldı.

ÇÖPTEN YAPILAN ENSTRÜMANLAR İLGİ ÇEKTİ

Festivaldeyeralanvebüyükilgiçekendiğeretkinlik Fungistanbultarafındanyapılan,atıklardanüretilmiş enstrümanlarınyeraldığı'ÇerÇöp'isimlisergioldu.Artık kullanılmayanveişeyaramazdiyedüşünülenmalzemelerin nasılgüzelbirerenstrümanadönüştüğünüöğrencilere uygulamalıolarakgösterenatölyeçalışmasıdayinesergi kapsamındayeraldı.SergisonundaFungistanbulgrubu yaptıkları enstrümanlardan bir konser verdi.

OKAY TEMİZ VE ÇOŞKULU RİTİMLERİ ÖĞRENCİLERİYLE BULUŞTU

Festivalin diğer sergisi ise usta perküsyon sanatçısı OkayTemiz'in kendi özel koleksiyonunda yer alan enstrümanlardanoluşan 'Okay Temiz Vurmalı Çalgılar Sergisi' oldu. Temiz'in 50yıllık koleksiyonunda tasarıma kendisine ait pek çokmalzemeden oluşan enstrümanının yanında geleneksel yerli veyabancı vurmalı çalgılar da yer aldı. Okay Temiz ayrıcafestivalde öğrencilere iki günlük ritim atölyesi verdi. Sanatçı,eğitim sonunda katılan öğrencilerle bir konser verdi.

BU BAĞLAMA NASIL YAPILIR?

İstanbul 4. Uluslararası Halk Festivali'nde 'Bağlama Atölyesi'yapıldı. Her sene yapılan atölye, bağlama sanatçısı Oktay Yılmaz tarafından gerçekleştirildi. AKM Türk Telekom Opera Salonu AltFuaye'sinde yapılan atölyede bir bağlamanın tüm yapım aşamaları izleyicilere gösterildi. Üç gün boyunca yoğun ilgiyle karşılanan İstanbul 4. HalkMüzikleri Festivali'ne yaklaşık 20 bin kişi katıldı. https://uluslararasihalkmuziklerifestivali.com havadan görüntülendi.

Son Dakika Kültür Sanat İstanbul 4. Uluslararası Halk Müzikleri Festivali Sona Erdi! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır'da Turizm Haftası etkinliklerinde baba-kız müzik dinletisi
    20:33 Diyarbakır'da Turizm Haftası etkinliklerinde baba-kız müzik dinletisi

    Diyarbakır'da Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında, Mardin'in Nusaybin ilçesinden gelen Ferhat Badur ve kızı Yağmur tarafından keman ve klarnet dinletisi sunuldu. Etkinliğe Vali Yardımcısı İlyas Öztürk, Çınar Kaymakamı Muhammed Fatih Günlü ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Sebahattin Genç de katıldı. Baba Badur, kızıyla aynı sahneyi paylaşmanın gururunu yaşadığını belirtirken, kızı Yağmur ise hem konservatuvara hazırlandığını hem de keman eğitimi verdiğini söyledi.

  • Osmanlı'nın sembolü Süleyman Han Camii yeniden ibadete açıldı
    20:27 Osmanlı'nın sembolü Süleyman Han Camii yeniden ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Osmanlı sembolü Süleyman Han Camii, restore edildikten sonra yeniden ibadete açıldı. 2 bin 700 yıllık Van Kalesi, hala görkemiyle ayakta duruyor ve cami bu tarihi yapıyı tamamlıyor. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, şehrin imar ve inşa edilmesi için yapılan çalışmaların vatandaşların huzuru ve refahı için olduğunu belirtti ve Van'ın kültür ve turizmine büyük değer katacak olan bu restorasyonların devam edeceğini söyledi.

  • 484. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali Programı Tanıtıldı
    20:24 484. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali Programı Tanıtıldı

    Manisa'da düzenlenen Uluslararası Mesir Macunu Festivali'nin programı tanıtıldı. Festival, 23 Nisan'da başlayacak ve çeşitli etkinliklerle 28 Nisan'da sona erecek. Festivalde konserler, paneller, sergiler ve mesir saçımı gibi etkinlikler yer alacak.

  • Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy, Üsküp Kitap Fuarı'na katıldı
    20:18 Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy, Üsküp Kitap Fuarı'na katıldı

    Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy, Yeni Balkan Yayınevi tarafından düzenlenen Üsküp Kitap Fuarı'na katıldı. Büyükelçi Ulusoy, fuar kapsamında tanıtılan kitapların yazarlarıyla sohbet etti ve Türkçe dilinin Kuzey Makedonya'da canlı tutulmasının önemine vurgu yaptı. Ayrıca, Türkiye Maarif Vakfı'nın Kuzey Makedonya'daki okullarının standını da ziyaret etti. Fuar, 24 Nisan'a kadar devam edecek.


Advertisement