Şehvet, Sır, Ölüm Ve Tanizaki! - Son Dakika
Kültür Sanat

Şehvet, Sır, Ölüm Ve Tanizaki!

Şehvet, Sır, Ölüm Ve Tanizaki!

Eserlerindeki pürüzsüz düşsel atmosfer ve sıra dışı karakterleriyle tanınan Cuniçiro Tanizaki, Anahtar'da, okuru sarsıcı bir ilişki sentezine sürüklüyor.

23.11.2011 20:00  Güncelleme: 20:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yazarlık serüveninin başında Japon edebiyatının genel yönelimlerinin etkisi altında kalmayı reddeden Tanizaki, Edgar Allan Poe ve Fransız sembolistlerinden büyük ölçüde yararlanmıştır. Yıllar içinde Batı kültürüne duyduğu hayranlığı, kendi kültürüne olan sadakatiyle besleyen yazar, bu karma etkiyi tüm eserlerine yansıtmış ve dünya edebiyat tarihinde seçkin bir yer edinmiştir.

Anahtar, yazarın ezber bozan tasvir yöntemleri ve kurgu ustalığıyla öne çıkan kitaplarından biri… Öykü ve romanlarında sıkça Japon söylencelerinden yararlanan Tanizaki, kahramanlarının tuhaf kişiliklerini tasvir ederken okuru diken üzerinde tutan sahneler çiziyor.

Anahtar, Japon karı- kocanın dünyasına okuru konuk ediyor; altmışına yaklaşan erkek, kendisinden on yaş daha genç ve cinsel bakımdan daha şehvetli karısının arzularına yanıt verebilmek için türlü oyunlar oynamaktadır. Fakat bu zevk verici oyunların başına açacağı belalardan tümüyle habersizdir… İnsan doğasının evcilleştirilemeyen hırslarını ve zıtlıklarını ustalıkla anlatan yazar, ölmeye yüz tutmuş bir ilişkiyi ayakta tutmak için verilebilecek en sıradışı mücedeleyi resmederken gerilim öğelerini de incelikle kullanıyor.

Sonuç: Edebiyat tutkunlarına armağan edilmiş, heyecan verici bir roman… CUNİÇİRO TANİZAKİCUNİÇİRO TANİZAKİ, 1886'da Tokyo'da doğdu. İlk öykülerinde Edgar Allan Poe ve Fransız Dekadanlardan etkilendi. Tokyo'dan daha tutucu bir bölge olan Osaka'ya yerleştikten sonra geleneksel Japon güzellik ideallerini araştırmaya yöneldi.

En iyi romanlarından Tade kuu mushi (Bazıları Isırgan Sever, 1929) kendi değerlerindeki değişimi yansıtıyor, geleneklere bağlı Osakalı bir ailenin öyküsünü anlatıyordu. 1932'de, klasik Japon edebiyatının başyapıtlarından Genci monogatari'yi (Genci'nin Öyküsü) çağdaş Japoncaya çevirmeye başladı. Bu yapıtın Tanizaki'nin üslubu üstünde büyük etkisi oldu.

1940'larda yayımlanan Sasameyuki (Hafif Kar Yağışı) adlı romanında, çağdaş dünyanın geleneksel topluma yönelik saldırılarını klasik Japon edebiyatına özgü bir üslupla anlattı. 1956'da Anahtar, 1961'de Çılgın Bir İhtiyarın Güncesi adlı romanları yayımlandı. "Yedi Japon Masalı" adlı bir öykü kitabı ve "Kaptan Şigemoto'nun Annesi" adlı bir uzun öyküsü de bulunan Tanizaki, 1965'te Yugavara kentinde öldü.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Şehvet, Sır, Ölüm Ve Tanizaki! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement