Beren Saat'ten İran'a Çok Sert 'Fatmagül' Tepkisi - Son Dakika
Magazin

Beren Saat'ten İran'a Çok Sert 'Fatmagül' Tepkisi

Beren Saat\'ten İran\'a Çok Sert \'Fatmagül\' Tepkisi

İran'da 'Fatmagül'ün Suçu Ne?' dizisinden esinlenerek devlet televizyonu için bir dizi yapılmasına muhafazakar kesimin tepki göstermesi Beren Saat'i kızdırdı.

16.05.2015 13:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran bugünlerde başrolünde Beren Saat'in yer aldığı 'Fatmagül'ün Suçu Ne?' adlı diziyi tartışıyor. Vedat Türkali'nin yazdığı "Fatmagül'ün Suçu Ne" sinema filminden uyarlanan aynı adlı dizi, dört erkeğin toplu tecavüzüne uğrayan ve aralarından biriyle evlenmek zorunda bırakılan Fatmagül'ün hikâyesini anlatıyor. Fatmagül karakterini Beren Saat'in canlandırdığı dizi ekranlara geldiği 2010 yılında Türkiye 'de de çok tartışılmıştı.

"ZEYNEP'İN SUÇU NE?"

Cumhuriyet'in haberine göre, yönetmen Ziyaettin Dorri, Türk yapımı "Fatmagül'ün Suçu Ne?" dizisinden esinlenerek devlet televizyonu için bir dizi yapmayı planladığını açıkladı. Televizyondan bütçe isteyen ve onay bekleyen İranlı yönetmen, "Zeynep" adıyla çekeceği dizinin İran versiyonunda "İslami özelliklerin" ön planda tutulacağını ve "ahlaki değerlere" önem verileceğini söyledi. Dorri, "Zeynep'in Suçu Ne?" adlı diziyi İran kültürüne uygun bir şekilde yapacağını ifade etti.

İRANLI YÖNETMENE TEPKİ

Ancak İranlı yönetmenin teşebbüsü başta muhafazakar kesim olmak üzere ülkede tepkiyle karşılandı. Cevan gazetesi, Türk dizilerin yüzeysel olduğunu ve aile yapısına zarar verdiğini öne sürerek Türk dizisinden esinlenerek İran versiyonunu yapmanın hata olduğunu savundu.

BEREN SAAT'TEN TEPKİ

İran'daki tepkilerin ardından Beren Saat Cumhuriyet gazetesine, "Ne Kadar Tanıdık" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Saat'in yazısı şu şekilde:

"Ahmedinejad'ın 'İran'da gay yoktur' açıklamasının üzerinden fazla bir zaman geçmemişken 'Fatmagül'ün Suçu Ne' dizisinin İran'da uyarlanması fikrine karşı çıkılmış çünkü devlet görüşüne göre İran'da tecavüz de yok!

İran'da yaşayan eşcinsellerin, idam ya da cinsiyet değiştirme seçenekleri arasında tercih yapmaya zorlanmasının sonucu olarak göç ettikleri ya da saklanarak yaşadıkları gerçeğini düşününce Ahmedinejad'ın zorlama bir tümevarımla haklı olduğu söylenebilir belki de. İran'da gözün görebildiği yerlerde eşcinsel yok. Benzer bir tümevarımı tecavüz konusunda da yapabiliriz o halde: Eğitim hakkından yararlanma zorunluluğu olmayan; sokağa çıkarken ne giyeceğini seçemeyen; evlilik kararında rızası veya yaşı hiç de mühim olmayan; çokeşliliğe razı olmak zorunda olan; velayet, miras gibi evliliğin getirdiği haklara erkek kadar sahip olamayan; kendi isteyerek bitiremediği evliliğine karşı bir kelimeyle boşanılabilinen kadın , resmi kayıt altında olduğu için istemediği bir erkekle girdiği cinsel ilişki sebebiyle tecavüze uğramış sayılmıyor teknik olarak. Tecavüz sebebiyle bekâretini kaybettiği veya hamile kaldığı anlaşıldığı anda recm ya da idam edilenlerin de artık hayatta olmadığını düşününce formül çalışıyor; İran'da ne eşcinsel var, ne tecavüz. Bravo! Pek çok yetenekli yönetmenine ülkede yaşama ve çalışma izni vermeyen İran yönetimi, şimdi bir diziyi engelliyor çünkü bir dizi karakterinin mağduriyetine ve rehabilitasyon sürecine şahit olan izleyiciler üzülüp empati kurarsa birkaç kadının hayatı kurtulabilir! İçinde nükleer kelimesi geçen cümlelerle tüm dünyaya kafa tut, sonra bir kitaptan, gazeteden, filmden, diziden, karikatürden, eşcinsellikten, kadından bu denli kork! Ne kadar tanıdık..."

TÜRK DİZİLERİ İRAN'I SALLIYOR

Türk dizileri son yıllarda İran halkı tarafından büyük ilgiyle takip ediyor. Özel televizyon kanallarının yasak olduğu İran'da, yurtdışından yayın yapan kanallar "Fatmagül'ün Suçu Ne" başta olmak üzere Farsça dublajlı Türk dizilerini yayınlıyor.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Magazin Beren Saat'ten İran'a Çok Sert 'Fatmagül' Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (12)

  • KARADENİZ : Dünyanın en yüksek seçim baraşını aşmak için oylar HDP ye 3 9 Yanıtla
  • marasli: fatma gülün suçu miletı edepsizlige itmek hayasızlar 7 2 Yanıtla
  • OF: Özelliğin ne kamera karşında oturdun kalktın güldün yalandan ağladın diye yoksa sen kendini bişeymi zannettin özelliğin ne beren 5 4 Yanıtla
  • oğuztürk: iğrenç saçma sapan sıkıcı bir o kadar kötü dizi bittide kurtulduk....iran devlet televizyonu yetkilileri... iran da bayan sanatçı kalmadı mı....lüzumsuz konuları lütfen haber yapmayın yaaa... 4 4 Yanıtla
  • OF: Af edersin de beren sen kimsin yaa yönetmen sana dediki şurda şunu söyle şurda otur şurda kalk şurda gül söylermisin kimsin sen 5 2 Yanıtla
  • ŞIRNAKLI ŞİYAR: Farinaz GÜZEL KIZMIŞ YAA. KÜRT GÜZELİ BÜLE OLUR İŞTE. . VALLA BU KIZI ALMAK İÇİN BÜTÜN PERAMI VERİRDİM. 15 KİLO ALTIN TAKARDIM. kız çok güzel yaaa. inan çok başlık verirdim. atlamakla iyi yapmış. . Tarih sizleri kahraman olarak yazacaktırWê dîrok we leheng bide nivîsîn. .Farinaz ...Farinaz ...Farinaz ...Farinaz ...Farinaz ...Farinaz ... 3 3 Yanıtla
  • tahranlı: Eyvahh irana nota verdi la sen kimsin 3 3 Yanıtla
  • mare: Iyi etmis begen meyen seyretmesin 1 3 Yanıtla
  • rba: Iran hukumetini kutluyorum. Tecavuze. Acik sacik giyinilmesine. Ahlaksizliklara. Insan kisiligini bozmaya sebep olan tum dizi film tarzindaki seylere karsi cikmasini destekliyorum. En iyisini yapiyorlar. Muta nikahlarida olmasa. Tam islamiyeti yasamis olurlar. 2 2 Yanıtla
  • ...f: her konuda yorum yapmak zorunda değilsin atını bi geri bağla 3 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement