Ankara: Ak Parti Tbmm Grup Toplantısı...(1) - Son Dakika
Politika

Ankara: Ak Parti Tbmm Grup Toplantısı...(1)

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hububat alım fiyatlarını açıkladı. Başbakan Erdoğan, Anadolu Kırmızı Sert Ekmeklik Buğday için 0.375 YTL fiyat uygulanacağını, kilogram başına üreticiye verilecek 0.035 YTL primle birlikte TMO'nun kilo başına toplam 0.410 YTL ödeyeceğini açıkladı.

06.06.2006 12:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hububat alım fiyatlarını açıkladı. Başbakan Erdoğan, Anadolu Kırmızı Sert Ekmeklik Buğday için 0.375 YTL fiyat uygulanacağını, kilogram başına üreticiye verilecek 0.035 YTL primle birlikte TMO'nun kilo başına toplam 0.410 YTL ödeyeceğini açıkladı.

Başbakan Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, buğday taban fiyatlarını açıkladı. Türkiye'deki tarım alanlarının yarısını oluşturan hububatın hasat döneminin başladığı bugünlerde üreticileri ilgilendiren birkaç konuya değinmek istediğini belirten Başbakan Erdoğan, çiftçilerin kendilerinden bugün bu açıklamayı beklediğini ifade etti. Hububat hasadının Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Çukurova'da yoğun olarak devam ederken, Ege Bölgesi'nde yeni başladığını kaydeden Erdoğan, hükümetin özellikle sertifikalık tohum kullanımının yaygınlaştırılması ve süne mücadelesi yapılmasına yönelik çalışmaları sonucunda hububatta bu yıl verim ve kalitede bereketli bir hasat sezonu beklediklerini vurguladı.

Son 3 yılda hububat üretiminde yüzde 20'lik artışın söz konusu olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Artık gündemimizde kalite ihtiyacından kaynaklanan buğday ithalatı olmadığı gibi yıllık 1, 1.5 milyon tonluk mısır ithalatı da sona ermiştir. Türkiye 2005 yılında ilk defa yerli ürün kullanarak dünya un ticaretinde lider olmuştur. Bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü tarafından Anadolu Kırmızı Sert Ekmeklik Buğday için 0.375 YTL, yanı 375 bin lira fiyat uygulanacaktır. Ayrıca üreticilerimize buğdayda kilogram başına 0.035 YTL, yani 35 bin lira prim ödenecektir. Dolayısıyla toplam 0.410 YTL. Bu yıl ilk kez yapılacak uygulamayla ürününü TMO depolarına emanet bırakacak üreticiye talep etmesi halinde ürün bedelinin yüzde 25'i oranında avans verilecektir. Böylece üreticilerimiz ürününü sonraki aylarda daha yüksek fiyattan satabilmek için geçici finansman imkanına kavuşacaktır. Yine ilk uygulamayla ürün ödemeleri üreticilerin hesaplarına otomatik olarak aktarılacaktır. Çiftçilerimizin ürün ödemeleri için bir kaç kez ofis önüne gelip gitmelerinin önüne böylece geçilmiş olacaktır" diye konuştu.

Diğer bir ilk uygulamanın ise piyasadaki atıl depoların harekete geçirilmesi için yerinde emanet alım yöntemiyle üretici, sanayici ve tüccarın deposunda da emanet alım yapılması olduğunu açıklayan Başbakan Erdoğan, böylece bir yandan üreticilerin ürünlerini değerinden satabilmeleri için hububatın ilave yatırım ve finansman aracı olmasını teşvik ederken makbuz senedi kullanımının yaygınlaştırılması suretiyle tarım ürünleri lisanslı depoculuk kanununun kültürel altyapısının oluşmasını da istediklerini ifade etti.

Bugün için hububatta Türkiye'nin uluslararası piyasada rekabet avantajı bulunmadığına dikkat çeken Başbakan Erdoğan, buna karşın dünya hububat ticaretinden daha fazla pay almanın hesabını yaptıklarını söyledi. Hedeflerinin sadece modern depolama tesisleri, kaliteli ve standart üretim, lisanslı depoculuğun yaygınlaştırılması ve ürün ihtisas borsalarının oluşu olmadığını kaydeden Erdoğan, "Bunun da ötesinde bulunduğu havzanın ürünlerini pazarlayan, uluslararası pazardaki önemini gittikçe artıran ve hububat ticaretinde daha fazla söz sahibi bir Türkiye için çalışıyoruz. Bu konuda önemli bir başlangıç yaptık. İnşallah sonunu da en iyi şekilde getireceğiz. Çiftimizin, köylümüzün, hayvancımızın derdiyle yakından ilgileniyoruz. Sadece iyi günlerinde değil kötü günlerinde de yanlarında olacağız. Bu amaçla tarım kesimimizi çeşitli risklere karşı koruyacak Tarım Ürünleri Sigortasında ilk kez devlet desteğini sağlamış oluyoruz. Hükümetimiz bir yandan üreticilerin emeğini değerlendirirken diğer yandan da çağdaş risk yönetim aracı olan Tarım Ürünleri Sigortası'nı başlatan hükümet olmuştur. Bundan böyle çiftçilerimiz ürünlerini, hayvanlarını, seralarını sigortaladıkları takdirde sigorta primlerinin yarısını ödeyecekler, diğer yarısı da devlet tarafından karşılanacak. 2006 yılında bu amaçla kullanılmak üzere 200 milyon YTL bütçe ayırdık. 1 Haziran 2006 tarihi itibariyle yüzde 50 devlet destekli tarım sigorta poliçesi uygulaması başlamıştır" açıklamasında bulundu.

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Ankara: Ak Parti Tbmm Grup Toplantısı...(1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement