Ankara: Dsp'den Buğday Taban Fiyatına Tepki - Son Dakika
Politika

Ankara: Dsp'den Buğday Taban Fiyatına Tepki

DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Macit, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan buğday taban fiyatına tepki göstererek, "Açıklanan fiyat, buğday üreticisinin ölüm fermanıdır" dedi.

08.06.2006 15:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Macit, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan buğday taban fiyatına tepki göstererek, "Açıklanan fiyat, buğday üreticisinin ölüm fermanıdır" dedi.

DSP Genel Başkan Yardımcısı Macit, buğday taban fiyatlarıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, buğday üreticisinin 2002 yılından bu yana en az yüzde 40 yoksullaştırıldığını ifade etti. Macit, 2005 yılı buğday taban fiyatının 3 kuruşluk destekleme primiyle 39 kuruş olduğunu, ancak birçok yerde şubeleri kapatılan TMO'nun etkin alım yapmaması nedeniyle piyasada buğday fiyatlarının 22 kuruşa kadar düştüğünü hatırlatarak şunları kaydetti:

"2006 yılı buğday taban fiyatı ise 37.5 yeni kuruş; 3.5 yeni kuruşluk destekleme primiyle birlikte 41 yeni kuruş olarak açıklandı. Böylece, buğday fiyatında bu yıl sadece yüzde 5 artış öngörüldü. Ancak, bu yıl da geçen yıl olduğu gibi piyasada buğday fiyatının çok düşük düzeyde kalacağını tahmin etmek zor değil. Buğday çiftçisinin buğdayı üretebilmek için kullandığı girdilerden gübrenin fiyatı geçen yıla göre yüzde 20, motorinin fiyatı yüzde 25 arttı. Diğer girdilerde ise yüzde yirmiler düzeyinde artış oldu. Buna göre, açıklanan fiyat, buğday üreticisinin ölüm fermanıdır. Buğday üreticisi 2002 yılından bu yana en az yüzde 40 yoksullaşmıştır."

Macit, TMO verilerine göre 2002 yılında 4.75 kg buğday karşılığında bir litre mazot alınabilirken, 2006 yılında ancak 6.5 kg buğday karşılığında bir litre mazot alınabildiğini hatırlatarak, aynı şekilde 51.52 kg buğdayla bir dekar buğday alanı sulanırken, 2006 yılında 73.28 kg buğdayla bir dekar buğday alanı sulanabildiğini kaydetti. TMO'nun ilk kez "Yerinde emanet alım" yapacağını belirten Macit, buğday hasadı öncesinde borçlanmak zorunda olan çiftçinin, hasattan hemen sonra borçlarını ödeyebilmek için ürününü satması gerektiğinden bu uygulamadan yararlanmasının mümkün olmadığı, bunun daha çok çiftçiye para veren tefecilerin işine yarayacağını bildirdi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Ankara: Dsp'den Buğday Taban Fiyatına Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement