Ankara: Hazinenin Görev Alanına Giren 14 Kanun Benimsendi - Son Dakika
Politika

Ankara: Hazinenin Görev Alanına Giren 14 Kanun Benimsendi

Hazine Müsteşarlığı'nın görev alanına giren 14 kanun ve KHK'de değişiklik öngören, ayrıca uygulamada yaşanan sıkıntıları gidermeye ve mevzuat uyumunu sağlamaya yönelik kanun tasarısı benimsendi. Tasarıyla, Özelleştirme Yüksek Kurulu, kamu bankalarının gerekli gördüğü iştiraklerdeki hisselerini, program ve kapsama alarak özelleştirilmesine karar verebilecek. Emeklilik planlarına ilişkin uygulama esasları ile yıllık gelir sigortasına ilişkin tarife ve teknik esaslar serbestçe belirlenecek.

06.06.2006 21:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hazine Müsteşarlığı'nın görev alanına giren 14 kanun ve KHK'de değişiklik öngören, ayrıca uygulamada yaşanan sıkıntıları gidermeye ve mevzuat uyumunu sağlamaya yönelik kanun tasarısı benimsendi. Tasarıyla, Özelleştirme Yüksek Kurulu, kamu bankalarının gerekli gördüğü iştiraklerdeki hisselerini, program ve kapsama alarak özelleştirilmesine karar verebilecek. Emeklilik planlarına ilişkin uygulama esasları ile yıllık gelir sigortasına ilişkin tarife ve teknik esaslar serbestçe belirlenecek.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komsiyonu bugün Komsiyon Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl'ün başkanlığında toplanarak Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde (KHK) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı ele aldı. Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, tasarı hakkında komisyon üyelerine genel değerlendirmelerde bulunurken tasarıyla Hazine Müsteşarlığı'nın görev alanına giren 14 kanun ve KHK'de değişiklik öngördüğünü, değişikliklerin, uygulamada yaşanan sıkıntıları gidermeye ve mevzuat uyumunu sağlamaya yönelik olduğunu kaydetti. Tali komisyon olarak tasarıyı ele alan komisyon kısa süren müzakerelerin ardından düzenlemeyi benimsedi. Tasarı önümüzdeki günlerde Plan Bütçe Komisyonu'nda ardından da Genel Kurul'da ele alınacak. Tasarıyla getirilen düzenlemeler şöyle:

"Özelleştirme Yüksek Kurulu, kamu bankalarının gerekli gördüğü iştiraklerdeki hisselerini, program ve kapsama alarak özelleştirilmesine karar verebilecek. Bu durumdaki bankaların mali bünyelerinin olumsuz etkilenmemesi için de satış gelirleri, özelleştirme giderleri düşüldükten sonra ilgili bankalara ödenecek. Ziraat Bankası ve Halk Bankası'ndaki kamu hisselerinin ve bu hisselerle birlikte satışı gerçekleşen banka iştiraklerindeki hisselerin özelleştirilmesinden elde edilen gelirler, Özelleştirme Fonu'ndan yapılan giderler mahsup edildikten sonra Hazineye aktarılacak. Mevcut ihale uygulaması kapsamında sigorta şirketleri ve acentelerinin tarife ve talimatta belirlenen usullere aykırı olarak indirim yapmalarının önüne geçilememesi nedeniyle yeni düzenlemeye gidiliyor. Buna göre, primleri bakanlıkça belirlenen sigortalar ihale konusu edilemeyecek, bakanlık da bu sigortaların sigorta şirketleri tarafından temini usullerini belirlemeye yetkili olacak. Türk Eximbank'ın, politik risk kapsamında kullandırdığı kredilerle ilgili olarak geri dönüşlerin ve bankanın faaliyet karından Hazine hesabına isabet eden temettü tutarlarının, banka sermayesine ve bankanın politik risk alacaklarına mahsup edilmesi yetkisi alınacak. Böylece bankanın ihracata yönelik destekleri artırılacak. Bireysel emeklilik alanında yapılan düzenlemelere göre, başka bir şirkete aktarım talebinde bulunulabilmesi için şirkette en az 1 yıl süreyle kalınmış olması gerekecek. Şirket, katkı paylarını en geç ikinci iş gününde yatırıma yönlendirecek."

TASARIDAKİ DİĞER MADDELER

Tasarıdaki diğer maddeler de, "Emeklilik planlarına ilişkin uygulama esasları ile yıllık gelir sigortasına ilişkin tarife ve teknik esaslar serbestçe belirlenecek. Bireysel emeklilik hesabındaki fon paylarından, katılımcının sistemde bulunduğu ay süresi ile asgari ücret tutarının çarpımına karşılık gelen birikim tutarı ve sistemden emekli olanlara yapılan yıllık gelir sigortası ödemelerinin aylık ödemeye isabet eden miktarının, asgari ücret tutarına kadarki bölümü haczedilemeyecek, rehnedilemeyecek. Üyelerine ve personeline, emeklilik gelirine ek gelir amacıyla hizmet veren dernek ve vakıf gibi kuruluşlarda, üyelere ait birimler ile çalışanlarına emekliliğe yönelik taahhütte bulunan şirketlerdeki taahhütlere ilişkin tutarlar, Hazine tarafından belirlenecek esaslar dahilinde bireysel emeklilik ya da yıllık gelir sigortalarına aktarılabilecek. Bu işlemde ''gönüllülük'' esas olacak. Çalışanların Tasarruflarını Teşvik Hebasının Tasfiyesi ve Bu Hesaptan Yapılacak Ödemelere Dair Kanun'a eklenen bir maddeyle, ''Çalışanların Tasarruflarını Teşvik Hesabı''na ait tüm varlık ve yükümlülükler, 31 Aralık 2006 tarihine kadar Hazineye devrolunacak. Devir tarihinden sonra hak sahibi olduklarını belgeleriyle ortaya koyanlara, Ziraat Bankasınca ödeme yapılacak. Ziraat Bankası tarafından emeklilere fazla ödenen zorunlu tasarruflar da 12 aya kadar faizsiz taksitlendirilerek geri alınacak. Büyükşehir Belediyeleri ve bağlı kuruluşlar ile sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası Büyükşehir Belediyelerine ait şirketlerin, 31 Aralık 2004 tarihi itibariyle kamu kurum ve kuruluşlarından olan alacakları, bunların diğer kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçlarına karşılık olmak üzere getirilen takas ve mahsup süresi de 30 Haziran 2006 tarihine kadar uzatılacak" şeklinde belirlendi.

Tasarıda ayrıca, "1 Ocak 2004 tarihinden önce düzenlenmiş yatırım teşvik belgeleri ve KOBİ yatırım teşvik belgelerindeki ihracat taahhüt hesapları, yatırım teşvik belgesi ve KOBİ yatırım teşvik belgesi iptal edilenler ve cezai müeyyidesi fiilen tahsil edilenler hariç re'sen kapatılmış sayılacak. Hazine yatırım garantisinin kaynağını bir kanundan alması ve kapsamının da öngörülen garantilerle sınırlı olmasını hükme bağlayan tasarıya göre, DPT'nin görüşü doğrultusunda uygun görülecek projelere, anlaşmalarındaki koşullarına bağlı kalmaksızın, dış finansman kullandırılması için Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Türkiye Cumhuriyeti adına verilecek nakdi hibe anlaşmalarını imzalayacak temsilci konusunda da Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Dış proje kullanımlarında kuruluşların ve Hazine Müsteşarlığının sorumluluk alanını daha belirgin şekilde tanımlayan düzenleme çerçevesinde, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu kapsamında yürütülen program ve projelerin finansmanı için sağlanacak dış krediler, bütçeyle ilişkilendirilmeksizin Fon'a tahsis edilecek. Aynı şekilde demiryolu hatlarının fiziki standartlarının yükseltilmesi, yol yenileme için ray alımı ve çeken-çekilen araçların temini gibi yatırımlar, TCDD'nin mali yapısı dikkate alınarak, yine bütçe ile ilişkilendirilmeksizin ilgili kuruluşa tahsis edilebilecek" maddeleri yer alıyor.

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Ankara: Hazinenin Görev Alanına Giren 14 Kanun Benimsendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement