Polonya Cumhurbaşkanı Kaczynskı, Çankaya Köşkü'nde - Son Dakika
Politika

Polonya Cumhurbaşkanı Kaczynskı, Çankaya Köşkü'nde

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Polonya'nın, Avrupa ve Atlantik Kurumlarında Türkiye İçin Güvenilir Bir Dost ve Önemli Bir Bağlaşık Olduğunu Belirterek, "İmzaladığımız 'Ortak Bildiri', Türkiye ve Polonya'nın Avrupa Bütünleşmesi Çerçevesindeki Dayanışma ve İşbirliğinin Güçlü Bir Göstergesidir" Dedi.

23.01.2007 14:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Polonya'nın, Avrupa ve Atlantik kurumlarında Türkiye için güvenilir bir dost ve önemli bir bağlaşık olduğunu belirterek, "İmzaladığımız 'Ortak Bildiri', Türkiye ve Polonya'nın Avrupa bütünleşmesi çerçevesindeki dayanışma ve işbirliğinin güçlü bir göstergesidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer ve Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski, ikili ve heyetlerarası görüşmenin ardından iki ülke arasında ilişkilerin geliştirilmesine ilişkin 'Ortak Bildiri'ye imza koydular. Sezer ve Kaczynski daha sonra ortak basın açıklamasında bulundular. Cumhurbaşkanı Sezer, Türkiye ile Polonya arasındaki dostluk ve işbirliği ilişkilerinin 600 yıla yakın bir geçmişi bulunduğunu hatırlatarak, günümüzde Polonya'nın, Avrupa ve Atlantik kurumlarında Türkiye için güvenilir bir dost ve önemli bir bağlaşık olduğunu söyledi. İmzalanan 'Ortak Bildiri'nin de Türkiye ve Polonya'nın Avrupa bütünleşmesi çerçevesindeki dayanışma ve işbirliğinin güçlü bir göstergesi olduğunu vurgulayan Sezer, şunları kaydetti:

"Türkiye-Polonya işbirliğinin, hızla gelişen uluslararası ortamın sunduğu yeni olanaklarla, başta ekonomi ve ticaret alanlarında olmak üzere, artarak sürmesi önem taşımaktadır. Polonya'yla ticaretimiz son yıllarda önemli bir gelişme göstererek 2 milyar doları aşmıştır. Türkiye ve Polonya ekonomilerinin ikili ticaretimizi çok daha üst düzeylere çıkarabilecek olanaklarının bulunduğunu düşünüyoruz. Türk iş adamlarının Polonya'ya ilgisinin artmasından mutluluk duyuyor, Polonya'lı karşıtlarıyla işbirliğini üçüncü ülkeleri de kapsayacak biçimde genişletmeye özendiriyoruz".

Sezer, Polonya ile kültürel alandaki ilişkilere de özel bir önem verdiklerini bildirdi. Sezer, "İki köklü ulusun, aralarındaki yüzlerce yıllık dostluk ilişkilerine yaraşacak biçimde, birbirini daha iyi tanıması ve anlamasını, bilgi eksikliğinden kaynaklanan önyargılardan arınarak, daha da yakınlaşmasını diliyoruz" diye konuştu. Kaczynski ile yaptığı görüşmelerde ayrıca, ülkelerin ortak ilgi alanına giren bölgesel ve uluslararası konularda da görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Sezer, "Uluslararası barış, istikrar ve işbirliğinin pekiştirilmesi yönündeki görüşlerimizin büyük ölçüde örtüştüğünü mutlulukla gözlemledik" şeklinde konuştu. Polonya Cumhurbaşkanı Kaczynski de, iki ülke arasındaki tarihsel dostluğa işaret ederek, Türk halkının ve Türk devletinin Polanya için önemli olduğunu söyledi. Ülkesinin AB'ye girdiği ilk günden beri 'açık kapı bırakma' ilkesini kabul ettiğini bildiren Kaczynski, Türkiye'nin üyeliğiyle AB'nin daha güçlü hale geleceğini belirtti. Kaczynski, Türkiye'nin üye olması halinde birliğin en büyük ülkesi olacağını ve ekonomik açıdan da birliği kuvvetlendireceğini vurguladı. Polonya ile Türkiye arasındaki ilişkilerinin geliştirilmesine Sezer'in verdiği önemden duyduğu mutluluğu dile getiren Kaczynski, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması gerektiğini kaydetti. Kaczynski, var olan sorunların aşılması durumunda Polonya sermayesinin Türkiye'ye yatırım yapabileceğini belirtti. Anıtkabir'e yaptığı ziyareti de anlatan Kaczynski, Atatürk'ün kullandığı kılıçlar ile o dönemde giyilen kıyafetlerin, aynı dönemde kendi ülkesinde kullanılan kılıç ve kıyafetlerle benzerlik gösterdiğini söyledi.

(TAN-MAY-ÖK-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Polonya Cumhurbaşkanı Kaczynskı, Çankaya Köşkü'nde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement