600 Yıllık Kütahya Han Restore Edildi - Son Dakika
Yerel

600 Yıllık Kütahya Han Restore Edildi

Bursa'da, 1400'lü yıllarda dünya ticaretinin merkezi olan, ipek ve baharat yolları üzerinde yer alan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nde bulunan Kütahya Han, restore edildi.

27.12.2011 19:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da, 1400'lü yıllarda dünya ticaretinin merkezi olan, ipek ve baharat yolları üzerinde yer alan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nde bulunan Kütahya Han, restore edildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kütahya Han'ın yenilenen yüzüyle hizmete açıldığı törende, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi yönündeki çalışmalarının hızla devam ettiğini söyledi.

Kütahya Han'ın da bu çalışmalar kapsamında dile getiren Altepe, şöyle devam etti:

"Bir yıl öncesine kadar burası çarşının arka deposuydu. Üst katları yıkılmış, alt katlar da harabe görüntüsündeydi. Mülk sahipleriyle yaptığımız protokolün ardından çalışmaları başlattık. Sonuçta da karşımıza ilk günkü ihtişamıyla 600 yıllık bir Osmanlı eseri çıktı. Sultan 2. Murat döneminde Emir Sultan Vakfı'na gelir sağlamak için yaptırılan Kütahya Han, şimdi de çarşıya büyük bir değer katıyor. Reyhan, Kayhan ve Hanlar Bölgesi, yaptığımız çalışmalarla tarihle iç içe ayrıcalıklı büyük bir alışveriş merkezi oluyor. Bu bölge, herkesin alışveriş yapmaktan, vakit geçirmekten, gezmekten büyük bir zevk alacağı bir merkez oluyor."

AK Parti Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım ise 10 yıl öncesine kadar gerek İstanbul'da gerekse Bursa'da tarihi değerlerin perişan edildiğini söyledi.

Bursa'da son dönemlerde başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilçe belediyelerinin katkılarıyla da tarihi eserlerin gerçek değerini bulmaya başladığını dile getiren Yıldırım, bu eserlerin ayağa kaldırılmasına katkı veren herkese teşekkür etti.

Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Okçular Çarşısı Dernek Başkanı Muhsin Özyıldırım ise düne kadar yıkılmaya yüz tutan tarihi hanın ayağa kalktığını görmenin büyük bir mutluluk olduğunu bildirdi.

Özellikle 2000 yılından sonra perakende sektöründe yaşanan hızlı değişim sonrası açılan dev alışveriş merkezlerinin küçük esnafın işlerinin azalmasına yol açtığını belirten Özyıldırım, "Büyükşehir Belediye Başkanımızın, Osmangazi Belediye Başkanlığından geliyor olması, çarşının her köşesinde yaşanan sorunları bire bir biliyor olması bizler için büyük avantaj" dedi.

Konuşmaların ardından, Altepe ve protokol üyeleri, kurdele keserek, 600 yıllık Kütahya Han'ı hizmete açtı.

-Kütahya Han-

Tuzpazarı Caddesi'nde Nalıncılar Hamamı'nın karşısında yer alan Kütahya Han, 2. Murat döneminde Emir Sultan Vakfı'na gelir temini için yaptırıldı.

1608 yılındaki Celali isyanlarında büyük zarar gören han, onarıldıktan sonra 1742 yılında yeniden düzenlendi. 1754'te yaşanan yangının ardından 1770 yılında tekrar onarılan han, iki katlı, ortada avlusu olan bir mimari yapıya sahip.

- BURSA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 600 Yıllık Kütahya Han Restore Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement