734. Türk Dil Bayramı - Son Dakika
Yerel

734. Türk Dil Bayramı

734. Türk Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesince "1. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresi" düzenlendi.

12.05.2011 14:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

734. Türk Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesince "1. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresi" düzenlendi.

Vali Vekili Yılmaz Şimşek, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Karamanoğlu Mehmetbey Salonunda düzenlenen kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, Türkçe'nin 734 yıl önce devlet dili kabul edilmesini bugün Karaman'da çeşitli etkinliklerle kutladıklarını belirtti.

Vali Şimşek, kongrenin 26 ülkeden öğrencilerin katılımıyla yapılmasının, Türk Dil Bayramı'na uluslararası bir nitelik kazandırdığını söyledi.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen de dilin insan topluluklarını bir yığın olmaktan kurtaran, millet haline getiren en önemli kültürel değerlerden olduğunu belirtti.

Gökmen, Türkçenin tarihinin çok eskilere dayandığını, yeryüzünde en yaygın kullanılan beşinci dil konumunda olduğunu belirterek, "Çok geniş bir coğrafyada yaklaşık 40 ülkede 200 milyonun üstünde insan Türkçe konuşmaktadır. Elbette bunun beraberinde getirdiği bazı sorunlar olmakla birlikte çok önemli avantajları ve gurur duyulacak tarafları da vardır" diye konuştu.

Rektör Gökmen, üniversite bünyesinde dil ile ilgili 5 bölüm açtıklarını ifade ederek, "KMÜ olarak Türkçe Yetkinlik Sınavı yapılmasını ve bu sınavı da biz yapmak istiyoruz. Yine Edebiyat Fakültesi bünyesinde Edebiyatçılar Müzesi de kurmak istiyoruz" dedi.

Gökmen, Türkçenin dünyada sevgi, barış ve hoşgörü dili olması yolunda son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığını ifade ederek, bu konuda atılan adımları desteklediklerini, gelişmeleri de memnuniyet verici bulduklarını kaydetti.

Belediye Başkanı Kamil Uğurlu da Karaman'ın tarihte hep önemli bir il olduğunu belirterek, Türk dilini diğer dillere egemen kılan fermanın da Karaman'da ilan edildiğini anlattı.

Karaman'ın ekonomisinin 81 il arasında 16. sırada yer aldığına da dikkati çeken Uğurlu, kentin gıda sektöründe de adından söz ettirdiğini vurguladı.

Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karataş ise kongreye 1 yıldır hazırlandıklarını belirterek, kongrede 98 sunum yapılacağını, bunların 77'sinin sözlü, 21'inin ise broşür şeklinde olacağını kaydetti.

Kongreye katılan yabancı öğrenciler de Türkçe selamlama konuşması yaparak, kongrenin önemine değindi.

-GEÇMİŞTEN GELECEĞE TÜRKÇE-

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın da "Geçmişten Geleceğe Türkçe" konulu sunumunda, Türkçenin yazının tarihi kadar eski ve köklü bir dil olduğunu belirtti.

Türkçenin tarihi süreci hakkında da bilgi veren Akalın, Türkçenin, Uygurlar döneminde çeşitli dallarda bilim dili olarak gelişmeye başladığını söyledi.

Karamanoğlu Mehmetbey'in Türkçe'nin Anadolu'da kök salmasına ve bugünlere ulaşmasına yardımcı olduğunu ifade eden Akalın, Türkçe'nin yaygın bir dil olduğunu, konuşulan dil bakımından dünyada beşinci sırada yer aldığını, 12 milyon metrekarelik alanda ise Türkçe'nin konuşulduğunu kaydetti.

Türkçenin diğer diller üzerindeki etkisini de anlatan Akalın, dile ve kültüre sahip çıkılması gerektiğini ifade ederek "Dilimizi en güzel şekilde öğrenmeliyiz. Dilimize ve kültürel değerlerimize sahip çıkmalıyız. Her alanda dilimizi kullanmalıyız. İletişim için yabancı dil değil, kendi dilimizi kullanmalıyız" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Gülten ve Gülşen Kahraman adlı kardeşlerin

"Renkler" konulu seramik ve resim sergisinin açılışı yapıldı.

Kongrenin ikinci bölümünde yabancı öğrenciler, sunumlarını yapacaklar.

- KARAMAN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 734. Türk Dil Bayramı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement