"80. Yılında Prof. Dr. Orhan Okay" Paneli - Son Dakika
Yerel

"80. Yılında Prof. Dr. Orhan Okay" Paneli

Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Üniversitesinin (Saü) İş Birliğiyle "80. Yılında Prof. Dr. Orhan Okay" Paneli Yapıldı.

19.02.2011 14:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Üniversitesinin (SAÜ) iş birliğiyle "80. Yılında Prof. Dr. Orhan Okay" paneli yapıldı.

Adapazarı Kültür Merkezi'ndeki panelin oturum başkanlığını yapan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, böyle bir panele başkanlık yapmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Bu sefer konuşmama konu olan şey, hayatım boyunca öğrendiğim her şeyde emeği olan hocamız... Platon, hocası Sokrates için 'Benim hocam boğa bakışlıdır' demiş. Boğadan kasıt bilgelik, bilgeliğin gücüdür. Benim hocam için ise herhalde onun şehirli birisi olmasıdır. Şehirli derken, şehirler, medeniyetin merkezidir, İstanbul gibi... Hocamız ilk derslerimize girdiğinde bizlere İstanbul'dan esintiler getirmişti. Bizlere hocalık yaptığı dönemlerde bizim için İstanbul'dan Erzurum'a düşen bir kıvılcım gibiydi. O kıvılcım bizleri şekillendirdi ve bugünlere getirdi. Hocamızın yaşamının her aşaması bizler için modeldir."

Prof. Dr. Nazan Bekiroğlu ise doktora çalışmasına Okay ile başlamasının hayatında dönüm noktası olduğunu kaydederek, "O, hayatın bizim gördüğümüzden çok daha değerli olduğunu düşünüyordu ve bunu bizlere öğretmeye çalıştı. Şu hayatımda Orhan hocamın hatıralarında da olsa bir yere sahip olabilmek, benim için büyük bir mutluluktur" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Turan Karataş da Okay ile 30 sene önce tanıştığını belirterek,

"Bazen 'keşke o günlere geri dönsem de hocamı daha iyi dinleyebilmek için daha fazla uğraşsaydım' diyorum. Hocamızın dersleri bizim için edebiyat dersleri değil, birer hayat dersiydi. 4 yıllık üniversite hayatım boyunca aklımda oluşturduğum hoca imajına uyan tek kişi Orhan hocamızdı. Kitaplarımız çıktığı zaman kendi kitapları çıkmış gibi sevindi. Kariyerim boyunca çok uğraştım fakat onun gibi bir hoca olamadım" görüşünü dile getirdi.

Doç. Dr. Erdoğan Erbay ise Okay'ın bir vasıtayla bin vasıtayı öğrenmeye çalışan büyük bir araştırmacı olduğunu anlatarak, "Eğer medeniyetler teferruatta saklıysa onu hocamızdan daha iyi bilecek başkası yoktur. Yaşadığı yeri tüm unsuruyla kabul eden ve bir bütün olarak seven, dışlayıcı değil, tam aksine kucaklayıcı bir hocadır. Onun gibi insanlara göre yaşamak, bilmekle mümkündür ve hocamız bu doğrultuda yaşamı boyunca daha çok bilmeyi hedefledi" diye konuştu.

Doç. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu da Okay'ın Sakarya'daki kısa yaşamında Sakarya'ya bilgi tohumları serptiğini belirterek, "Umarım ki bu tohumlarla Sakarya'da büyük bir bilgi ağacı meydana gelir" dedi.

Türkiye'de modern anlamda edebiyat dilini İstanbul Türkoloji akımının başlattığını ifade eden Daşçıoğlu, şöyle konuştu:

"Hocamız, Türkoloji çığırının odağında yer almış birisidir. Onun diğer odak Türkoloji temsilcilerinden farkı, 'Dindar adam bilim adamı olamaz' görüşünü çürütmüş olmasıdır. Yazılarında kesin yargılardan kaçınır ve sözcüklerin coşkusuna asla kapılmaz. Bu, onu diğerlerinden ayıran özelliğidir."

Panele onur konuğu olarak katılan Okay ise öğrencilerinin kendisi için anlattıklarını duyunca duygulandığını belirtti.

Panelin sonunda Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Türk bilim hayatına katkılarından dolayı Okay'a çerçeveli teşekkür metnini hediye etti.

- SAKARYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel '80. Yılında Prof. Dr. Orhan Okay' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement