9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları - Son Dakika
Yerel

9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları

Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneğince yıl dokuzuncusu düzenlenen "Uluslararası Türkçe Olimpiyatları"nin şiir finali Haliç Kongre Merkezi'nde yapıldı.

23.06.2011 09:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneğince (TÜRKÇEDER) bu yıl dokuzuncusu düzenlenen "Uluslararası Türkçe Olimpiyatları"nin şiir finali Haliç Kongre Merkezi'nde yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan gecede ilk olarak konuk öğrenciler, çeşitli halk oyunlarını sergileyerek, klasikleşen dünya eserlerini seslendirdi.

Belarus, Gürcistan, Azerbaycan, Tacikistan, Polonya, Avustralya, Kuzey İrlanda, Tayland, Makedonya, Yemen, Finlandiya, Sri Lanka ve Moritanya'dan 13 finalistin yer aldığı yarışmada, jüri üyeliklerini gazeteci-yazar Ahmet Turan Alkan, şair Yavuz Bülent Bakiler, Hilmi Yavuz, Nurullah Genç, TV yapımcısı Elif Dağdeviren, Prof. Dr. Abdullah Uçman, Erbay Kücet ve Serdar Tuncer yaptı.

Yarışmada, Gürcistan'dan Leila Kurbanova "Atiyi Karanlık" şiiriyle birinci olurken ikinciliğe "Kubbeler" şiiriyle Azerbaycan'dan Mehpare Zeynelova, üçüncülüğe ise "Utansın" şiiriyle Belarus'tan Uladzislau Voinich layık görüldü. Gecede dereceye girenlere madalyalarını veren İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, olimpiyatların bu yıl "Gelin tanış olalım" çağrısıyla gerçekleştiğini belirterek, bu amaç için yıllar önce yola düşmüş ve bu uğurda mücadele vermiş herkese teşekkür etti.

Bu kişilerin yaptıklarının gönül işi olduğunu ve binbir zorluğu bulunduğunu kaydeden Mutlu, şöyle devam etti: "Onların hepsini birer gönül sultanı olarak değerlendirmek istiyorum. Bu güzel öğretmenler, ilmi, sevgili yavrulara, dünyanın en güzel çiçeklerine öğretmek için gayret sarf ediyorlar. Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Atatürk, gençlerimizle ilgili 'Sizler bizim gönül bahçemizin mis kokulu güllerisiniz. İstikbalimizin parlayan güneşi ve yıldızlarısınız' değerlendirmesini yapıyor. Bugün Ata'mızın bu güzel sözlerini dünyanın her yerinden 130 ülkeden farklı öğrencilerin hep beraber seslendirdiğini görüyoruz. Bu öğrenciler, dünyanın istikbalinin parlayan güneşidir. Bu parlayan güneşler inşallah hep beraber parlamaya devam edecek ve başarılı olacaktır. "

Gecenin sonunda konuk ülkelerden gelen öğrencilerin "Beşinci Mevsim" gösterisi büyük beğeni topladı. Öte yandan, gecede, UNESCO'nun 2011 yılını "Evliya Çelebi Yılı" ilan etmesi dolayısıyla Evliya Çelebi hakkında araştırma yapan ve çeşitli eserleri bulunan Yücel Dağlı ve Seyit Kahraman ile dünyanın birçok ülkesinde tanıtım programı yapan Saim Orhan'a plaket verildi.

- İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement