'Babıali Sohbetleri' - Son Dakika
Yerel

'Babıali Sohbetleri'

Yönetmen Mesut Uçakan, 'Hür Adam' Filmine İlişkin, 'Benim Kafamda da Bir Said-i Nursi Var Ama Bu İmkan Meselesi

21.01.2011 09:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yönetmen Mesut Uçakan, 'Hür Adam' filmine ilişkin, 'Benim kafamda da bir Said-i Nursi var ama bu imkan meselesi. Bu imkan da şu anda bende yok' dedi. Edebiyat, Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneğince, Cağaloğlu'ndaki Timaş Yayınları binasında düzenlenen 'Babıali Sohbetleri'ne konuk olan Uçakan, muhafazakar kesimin Türk sinemasındaki yerini anlattı. Uçakan, 'Sanat alanındaki hegemonyanın dindar olmayan insanların elinde olduğunu ve dini inançları ele alan bir filmin çekimlere 10-0 yenik başladığını' söyledi.

Medyanın kendisine, bir 'değer' olduğu için değil, 'kendi üzerinden iktidara ya da dini değerlere yüklenmek için ilgi gösterdiğini' öne süren Uçakan, fikir sancısının çekildiği dönemlerde bayraklaştırıldığını, toplumun düşüncelerinden arındırıldığı dönemde ise 'tu kaka' hale getirildiğini ifade etti.

Uçakan, bugüne kadar çektiği dini ve milli hassasiyeti yüksek filmlerin eleştirisini de yaparak, 'Biz bir gübreyiz, asıl çiçekler bizden çıkacak' dedi.

'Minyeli Abdullah' filminde birlikte çalıştığı Mehmet Tanrısever'in 'Hür Adam' filmini de değerlendiren Uçakan, bir dinleyicinin, 'Filmin verdiği mesajlara bir itirazımız yok' yorumu üzerine, 'Hür Adam'ın verdiği mesajlara itirazı olanlar olabilir. Bazı cümleler var mesela ben kesinlikle katılmıyorum' diye konuştu. 'Doğrusu Hür Adam'ı eleştirmek kolay' diyen Uçakan, şöyle devam etti:

'Çok şey var yani. Mehmet Bey çok yormuş kendini. Orada bana yapılan bir eleştiri de vardır. Bizim nesil nedense böyle. Bundan kurtulmamız lazım. İşte Tanrısever ne yapıyor? Hür Adam'da Bediüzzaman hazretlerini doğumundan vefatına kadar anlatıyor. Anlattıklarından en az 100 tane film çıkar. Doğal olarak, hepsini bir arada anlattığında hızlı geçmek, eksik anlatmak ve atlamak zorundasınız. Burada çoğu sahnelerde bakıyorsun oyunculuk çok oturaklı. Kamera falan çok dikkatli kullanılmış. Kurguda müziği hiç öne çıkartmamış. 'A ne güzel' diyorsun ama diğer taraflara bakıyorsunuz, film amatörleşmiş, ilkokul müsameresi haline gelmiş. Geniş nefes almak kolay değil.'

Yaşanan süreci doğru okumak gerektiğini söyleyen Uçakan, 'Hür Adam'da söylenenlerin daha önce söylenemeyecek şeyler olduğunu ifade etti.

Uçakan, 'Kelebekler Sonsuza Uçar'ı daha önce çekecektim, 93'te çektim. Neden? Korktum çünkü. O filmde şapka yüzünden İstiklal Mahkemeleri tarafından idam edilen bir müderrisin hayatını anlatıyorum. Dedim ki, 'Ben şimdi bunu çeksem hemen Atatürkçü düşünce dernekleri bana saldıracaklar.' 'Hangi Müslüman bana sahip çıkar' diye etrafıma bir baktım. Şu korkuya kapıldım; hiçbiri sahip çıkmaz, hatta itham ederler. İşte, 'Bu ajan, provokatör, kışkırtıyor' derler. Bu sebeplerle filmin çekimi gecikti. Biz hangi dönemde ne söyleneceği meselesini tartabiliyoruz. Bu dönem cesur sözler söylüyoruz. Hür Adam'ın varlığı, çekilmiş olması bir olaydır. Benim kafamda da bir Said-i Nursi var ama bu imkan meselesi. Bu imkan da şu anda bende yok' diye konuştu. (SRK-TUR-SRP) - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Babıali Sohbetleri' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement