Başkentte Kültür Sanat (1) - Son Dakika
Yerel

Başkentte Kültür Sanat (1)

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (cso), 4 Kasımda Geç Romantizm ve Modernizm Arasındaki Dönemin En Büyük Bestecisi Olarak Gösterilen ve 20

04.11.2010 10:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), 4 Kasımda geç romantizm ve modernizm arasındaki dönemin en büyük bestecisi olarak gösterilen ve 20. yüzyıl bestecilik tekniklerinin öncülerinden biri olduğu kabul edilen Gustav Mahler'in doğumunun 150. yılı dolayısıyla yapılacak konserde, viyolonsel sanatçısı Robert Cohen, şef Rengim Gökmen'in önderliğinde dinleyenleri büyüleyecek.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, klasik müziğin ustalarını müzikseverlerle buluşturmaya devam ediyor. CSO Konser Salonunda bugün ve yarın gerçekleşecek konserlerde usta çellist Robert Cohen, şef Rengim Gökmen'in önderliğinde sanatseverlerle buluşacak. Konserde, 'Mahler'in '1. Senfoni Titan Re Majör' ile Antonin Dvorak'ın 'Viyolonsel Konçertosu si minör Op.104' eserleri yorumlanacak.

Bilkent Senfoni Orkestrası, yarın ve cumartesi günü Francesco Belli şefliğinde konser verecek. Orkestraya piyano sanatçısı İdil Biret eşlik edecek. Konserde, Wolfrang Amedeus Mozart'ın 'Saraydan Kız Kaçırma Operası'ndan, Uvertür, KV.384' ile 'Piyano Konçertosu No. 24, Do minör KV.491' ve Felix Mendelssohn'un 'Senfoni No. 4 İtalyan, La majör Op. 90' seslendirilecek.

Ankara Devlet Tiyatrosu, bu hafta 17 oyun, Ankara Devlet Opera ve Balesi 5 eserle sahne alacak.

Başkentte hafta boyunca yapılacak kültür sanat etkinlikleri şöyle:

- TİYATRO-

BÜYÜK TİYATRO: Ali Berktay'ın yazdığı, Ayşe Emel Mesci'nin yönettiği 'Kerbela', yarın, 7 ve 9 Kasımda izleyiciyle buluşacak. Dekor tasarımını Murat Gülmez'in, giysi tasarımını Hale Eren'in yaptığı eserin ışık düzeni Yakup Çartık'a ait. Oyunda, Rengin Samurçay, Aysel Çakar Kara, Ötüken Hürmüzlü, Gül Gökçe, Alpay Ulusoy, Erdinç Gülener, Serdar Kayaokay, Volkan Benli, Leyla Gülener, Nihat Hakan Güney, Ersin Ayhan, başlıca rolleri paylaşıyor.

KÜÇÜK TİYATRO: Modern dünyanın kadın-erkek ilişkilerini masaya yatıran ve özensizlik nedeniyle kısa sürede biten aşkları esprili bir dille işleyen 'Geç Kalanlar' adlı oyun, 5 ve 6 Kasımda seyirciyle buluşacak. Pervin Ünalp'ın yazdığı, Nesrin Üstkanat'ın yönettiği eserin dekor tasarımını Işın Mumcu, giysi tasarımını Sevgi Türkay yaptı. Işık düzenini Osman Uzgören'in yaptığı eserde, Füsun Günuğur, Levent Şenbay, Dilara Keyf Günüç ve Miraç Elligram oynuyor.

Çocuk oyunu 'Keloğlan Keleşoğlan', 7, 9 ve 11 Kasımda sahnelenecek.

Ankara Devlet Tiyatrosunun yeni oyunu 'Kahramanlar Öldü mü?' hafta boyunca izlenebilecek. Yönetmenliğini Tansu Aytar'ın üstlendiği oyunun dekor tasarımı Güven Öktem'e, kostümleri Fatma Görgü'ye ait. Işık düzenini Burhanettin Yazar'ın hazırladığı yapıtın müzikleri Nicola Piovani'nin imzasını taşıyor. Meral Niron, Erkan Alpago, Orkide Çivicioğlu, Pelin Dikmenoğlu, Necmi Çavdarlı ile Faruk Günuğur'un rol aldığı eser, yitirilmiş değerler sisteminin getirdiği zaaflar ve güçlü medyanın sistem içinde öğüttüğü insanları işliyor.

AKÜN SAHNESİ: İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı 'Kredi Kartı Vak'aaa' yarın, 6 ve 7 Kasımda seyirciyle buluşacak. Suat Derviş'in yazdığı, Gülriz Sururi'nin uyarlayıp yönettiği müzikal oyun 'Fosforlu Cevriye', 9, 10, 11 Kasımda ahnelenecek. Dekor ve kostümü Hakan Dündar'a, ışığı Yakup Çartık'a, özgün müziği Attila Özdemiroğlu'na ait oyunda Ali Hakan Beşen, Dara Tan, Deniz Baytaş, Feray Darıcı, İclal Karaduman, Kader İlhan, Nermin Uğur, Nusret Çetinel, Uğur Çavuşoğlu ve Zeynep Aytek Metin rol alıyor.

ALTINDAĞ TİYATROSU:

Semih Sergen'in yazdığı ve yönettiği 'Erkek ve Kadın' adlı oyun, hafta süresince sahnelenecek. Dekor ve giysi tasarımı Sertel Çetiner'e, ışık tasarımı Ahmet Karademir'e, müzik düzeni Can Atilla'ya ait oyunda, Bilal Gürdere, Buket Türkyılmaz, Nesrin Üstkanat, Emine Semra Gökalp, Oktay Dal, Pınar Gün, Akın Berk Sağıroğlu rol alıyor.

STÜDYO SAHNE: Nikolay Vasiliyeviç Gogol'un 'Bir Delinin Hatıra Defteri', yarın, 7 ve 9 Kasımda temsil verecek. Sylvie Luneau ile Roger Coggio'nun uyarladığı, Coşkun Tunçtan'ın Türkçeleştirdiği yapıtın proje tasarımı ve yönetmenliğini Cem Emüler üstleniyor. Eserde, 1960'lı yıllarda Türk tiyatrosunun büyük ustası Genco Erkal'ın iki farklı yorumla canlandırdığı Aksenti İvanoviç Poprişçin'i Erdal Beşikçioğlu canlandırıyor. Eserin dekor ve giysi tasarımı Sertel Çetiner'in, ışık düzeni Seyhun Ayaş ile Zeynel Işık'ın, müzik, ses ve efekt tasarımı da Tayfun Gültutan'ın imzasını taşıyor.

İRFAN ŞAHİNBAŞ TİYATROSU: Çocuk oyunu 'Boğaçhan', yarın 11.00 ve 14.00'de temsil verecek.

Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun yazdığı, Berkun Oya'nın uyarladığı, Bengisu Doğruer'in yönettiği 'Yaban' 6 Kasımda seyirciyle buluşacak. Dekoru Aytuğ Dereli'ye, kostümü Esra Selah'a, ışığı Kazım Öztürk'e, müziği Can Atilla'ya ait oyunda, Mesut Turan, Emre Erçil, Cebrail Esen, Şekip Taşpınar, Gürkan Görbil, Hayrettin Engin, Sedat Keçeci, Abdullah İndir, Pervin Ünalp, Meral Niron, İbrahim Korumaz başlıca rolleri paylaşıyor. Trabzon Devlet Tiyatrosu yapımı 'Git Gel Dolap', hafta süresince Başkentli tiyatroseverlerin karşısına çıkacak. Harold Pinter'in eserinden tiyatroya uyarlanan oyunun yönetmenliğini Akif Yeşilkaya üstlendi. Oyunda, Barış Bağcı ve Tansel Öngel rol alıyor.

ÇAYYOLU CÜNEYT GÖKÇER SAHNESİ: Tiyatro Fantasy'nin 'Maça Kızı' adlı oyunu, yarın 6 ve 7 Kasımda seyirciyle buluşacak. Sergeyeviç Puşkin'in ünlü eserinden Alexander Slavutskıy tarafından fantezi türünde tiyatroya uyarlanan oyun, Türkçe alt yazılı olarak sahnelenecek.

Larry Gelbart ve Bert Shevelove'nin yazdığı, Haldun Dormen'in Türkçeye çevirdiği 'Dün Gece Yolda Giderken Çok Komik Bir Şey Oldu' adlı müzikal oyun yarın prömiyer yapacak. Oyun, 9, 10 ve 11 Kasımda izlenebilecek. Yönetmenliğini Celal Kadri Kınoğlu'nun yaptığı, dekor tasarımı Hakan Dündar'a, kostümü Sevgi Türkay'a, ışık tasarımı Yakup Çartık'a ait oyunda, N. Levent Çelmen, Nejat Armutçu, Can Öztopçu, Zerrin Epikmen, Ahmet Bacınoğlu, Ahmet Erkut, Güven Besimoğlu, Kutay Sungar, Sinem İslamoğlu, Doğukan Özman, Aylin Dinç, Can Atak ve Elif Çelikcan başlıca rollerde bulunuyor.

ŞİNASİ SAHNESİ: Paola Levi'nin yazdığı, Tarık Leventoğlu'nun Türkçeye çevirdiği, Aclan Büyüktürkoğlu'nun yönettiği 'Trafik Cezası' adlı oyun, yarın ve 6 Kasımda seyirciyle buluşacak. Dekor tasarımı Aytuğ Dereli'ye, kostüm tasarımı Ceren Karahan'a, ışık tasarımı Zeynel Işık'a ait oyunda, Mithat Erdemli, Şemsettin Zırhlı, Ünsal Coşar, Ercan Eker, Ali Fuat Davutoğlu, Aykut Ünal, Edip Tümerkan, Eren Oray, Ebru Sungar, Haydar Gültepe, Tuncer Yığcı, Ahmet Türkoğlu, Hülya Dizmen, Mehmet Gökçer rol alıyor.

Çocuk oyunu 'Büyümek İstiyorum', 7, 9 ve 10 Kasımda minik izleyiciler için sahnelenecek.

Behiç Ak'ın yazıp Serhat Nalbantoğlu'nun yönettiği, dekor ve giysi tasarımını Işın Mumcu'nun hazırladığı, Cüneyt Mete, Devrim Yakut, Benian Dönmez, Merve Gül'ün rol aldığı 'Tek Kişilik Şehir', 9, 10 ve 11 Kasımda izlenebilir.

ODA TİYATROSU: Ankara Devlet Tiyatrosunun yeni oyunlarından 'Krem Karamel', yarın ve 6 Kasımda sahnelenecek. Zeynep Kaçar'ın yazdığı oyunun yönetmenliğini Ünsal Coşar yapıyor. Oyunun dekoru Hakan Dündar'a, giysi tasarımı Funda Karasaç'a, ışık tasarımı da Osman Uzgörön'e ait. Servet Pandur'un rol aldığı tek kişilik oyunda, Ali Yoğurtçuoğlu yardımcı oyuncu olarak esere renk katıyor.

Hatice Meryem'in yazdığı, Funda Mete'nin derlediği ve yönettiği 'Sinek Kadar Kocam Olsun, Başımda Bulunsun', hafta boyunca seyircinin karşısında olacak. Dekor tasarımını Ceren Karahan'ın, kostümlerini Günnur Orhon'un hazırladığı eserin ışık düzeni Zeynel Işık'ın imzasını taşıyor. Oyunda, Devrim Öney, Elvan Eker, Gülçin Yaşaroğlu ile Gonca Erçil rol alıyor.

- OPERA-BALE-

OPERA SAHNESİ: Tiyatro, opera ve müzik sanatlarının en keyifli yanlarının kesiştiği operet eserlerinden 'Çardar Prensesi' 6 Kasımda prömiyer yapacak. Eser, 8 Kasımda da izleyiciyle buluşacak.

Ünlü besteci Emmerich Kalman'ın en ünlü operetlerinden biri olan eserin rejisi Recep Ayyılmaz'a ait. Sunay Muratov ve Wolfrang Scheidt'in dönüşümlü olarak orkestra şefliğini üstlendiği operetin dekoru Tuncay Kalyon, kostümü Gazal Erten, koreografi çalışması ise Nilgün Birsel Demireller'e ait. Eserin kurgusu yanlış anlaşılmadan dolayı ayrılıklar yaşayan iki aşığın mutlu sonla biten hikayesi üzerine yapılmış. Eserde Slyva Varescu rolünde dönüşümlü olarak Funda Ateşoğlu ve Selva Erdener, Edwin Ronald rolünde Aykut Çınar, Murat Karahan, Kontes Stasi rolünde Begüm Mengü ve Sema Özer seyirci karşısına çıkacak. 'Atatürk'ü Anıyoruz...', 10 Kasım çarşamba günü saat 12.00'de Ankaralı sanatseverlerle buluşacak konser, acretsiz olacak. Yer numaraları gişeden alınabilecek.

Gicomo Puccini'nin üstün ilham ve kompozisyon kabiliyetini gösterdiği 'Tosca' operası, 10 Kasımda Büyük Önder Atatürk'ün anasına sahnelenecek. Eserin başrollerinde sayısız temsilde başrol alması nedeni ile adı 'Tosca Kraliçesi'ne çıkan Reyhan Görbil, performansıyla büyüleyecek. Tosca Operası'nda Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestrasını Tullıo Gaglıardo Varas, Alessandro Cedrone yönetecek.

'Üç Silahşörler' adlı bale yapıtı, 11 Kasım Perşembe günü son temsilini verecek.

LEYLA GENCER SAHNESİ: 'Mutlu Prens' adlı müzikal öykü 7 Kasım Pazar günü sahnelenecek.

(ELF-ZVR) - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Başkentte Kültür Sanat (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement