Dilovası'ndaki Kirlilik - Son Dakika
Yerel

Dilovası'ndaki Kirlilik

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Dilovası ilçesinde sanayi ile iç içe olan Yeniyıldızevler Mahallesi'ndeki kamulaştırma işleminin devam ettiğini bildirdi.

13.09.2011 20:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Dilovası ilçesinde sanayi ile iç içe olan Yeniyıldızevler Mahallesi'ndeki kamulaştırma işleminin devam ettiğini bildirdi.

Topaca, Kocaeli Valiliği 100. Yıl Toplantı Salonu'nda mart ayında yapılan Çevre ve Bölgesel Kalkınmada Dilovası Örneği Çalıştayı'nın sonuç raporunun tanıtımına katıldı.

Rapor hazırlanırken sadece kamu kuruluşları değil, sorunu yaşayan her kesimin görüşlerinin alındığını belirten Topaca, bu sorunları bilmenin yetmediğini çözmek gerektiğini ancak çözümün birinci ayağının da bilmek olduğunu söyledi.

Raporda öne çıkan bazı sorunları başlık halinde anlatan Topaca, şöyle konuştu:

"Özellikle sanayileşmenin getirdiği sorunlar bu raporun ana başlığını oluşturmaktadır. Çevre hava ve su kirliliği konusunda sanayileşme neticesinde ve sanayileşmeye bağlı olarak göç ve kaçak yapılaşma bir başka sorun. "

Raporda, çevre, kentleşme, istihdam, güvenlik, sanayi, eğitim, sağlık, sosyal hayat ve idari yapılanmayla ilgili 21 hedefin öngörüldüğünü ve 21 hedefe bağlı değişik kurumları ilgilendiren 57 tane proje yer aldığını anlatan Topaca, şöyle devam etti:

"Bunların önemli kısmı çevre sorunları ve kentleşmeyle ilgili. 57 projenin yaklaşık 16 tanesi 2 başlık altında toplayabileceğimiz alanda yoğunlaşan sorunlarımızı çözmeye yönelik bir öneri paketidir. Bu rapor bir kanun sihirli bir değnek de değildir. Bu bir iyi niyet göstergesi olarak kamu oyuyla paylaştığımız vatandaşımızın önerilerini dikkate alarak tespit ettiğimiz sorunların çözümüne yönelik bir öneri paketidir. "

-YENİYILDIZ EVLER MAHALLESİ-

Vali Topaca, Dilovası ilçesinde sanayi tesisleri ile yan yana bulunan Yeniyıldız Mahallesi'nin durumuna da değinerek şöyle konuştu:

"Hep gündeme gelen sanayiyle iç içe olan Yeniyıldız Mahallesi ile ilgili olarak vatandaşla OSB'yi bir araya getirdik. Biraz zor oldu belki tam vatandaşımızın istediği ölçüde bir bedel tam oluşmadı belki ama vatandaşımızın isteğine en yakın rakama, sanayiciler de biraz arkadaşları zorlamak suretiyle bu şekilde o sorunun da ulaşım sorununu da Yeniyıldız Mahallesi'nin bulunduğu yer itibariyle etrafı izole bir şekilde sanayi tesisleriyle çevrilmişti onu da rahatlatacak kamulaştırma süreci başladı. Tabi bu kamulaştırma sürecine bazı vatandaşlarımız belki sıcak bakmayabilir ona da saygı duyuyoruz. Gönüllü, tespit edilen bedel üzerinden arsalarını devreden vatandaşlarımızın devirleri şu an itibariyle devam ediyor. "

Topaca, "Yeniyıldız Mahallesi sakinlerine yeni ev verilecek mi?" şeklindeki soruyu da şöyle yanıtladı:

"Yeniyıldız Mahallesi'nde oturan vatandaşlarımızla Organize Sanayi Bölgesi arasında uzun bir görüşme ve tartışma trafiği yaşandı bizim koordinasyonumuzda. Büyükşehir Belediye Başkanımız da zaman zaman katıldı. Şöyle bir anlaşmaya vardık. Oradaki arsa değeri 375 TL metrekaresi, artı üzerindeki yapının durumuna göre betonarme ise 488, yığma binaysa 280 TL civarında, bina kısmında 3 çeşit bir fiyatlandırma var. Bir de kaçak gecekondular var. Onlarla ilgili de en az bedeli ödenmek şeklinde bir kamulaştırma süreci izlendi. Yani, evinin ve arsasının bedeli ödendiği için buradaki vatandaşlarımıza bir ev verme şeklinde bir düzenleme değil bu. Parasını vererek başka bir yerden ev alacaklar. Bu oradaki vatandaşlarımızla birebir yapılan görüşmeler sonucunda varılan bir uzlaşmanın neticesidir. Son nihai noktada oradaki vatandaşlarımız arsa için illa 400 olsun dedi. OSB 300 dedi biz bastırdık 350 en son 375 TL'ye ikna ettik. Şu an da tahmin ediyorum vatandaşlarımızdan gönüllü olarak satışlar devam ediyor. "

- KOCAELİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Dilovası'ndaki Kirlilik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement