Erken Roma Dönemine Ait Taban Mozaiği Bulundu - Son Dakika
Yerel

Erken Roma Dönemine Ait Taban Mozaiği Bulundu

İsmihan Özgüven - Hatay'da Arkeoloji Müzesi tarafından yapılan kurtarma kazısında, Erken Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen bir evin tabanında ilk tespitlere göre başında ve boynunda defne yaprakları bulunan bir kişinin yer aldığı ve mevsimlerle ilgili olduğu tahmin edilen taban mozaiği gün ışığına çıkarıldı.

11.11.2011 11:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsmihan Özgüven - Hatay'da Arkeoloji Müzesi tarafından yapılan kurtarma kazısında, Erken Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen bir evin tabanında ilk tespitlere göre başında ve boynunda defne yaprakları bulunan bir kişinin yer aldığı ve mevsimlerle ilgili olduğu tahmin edilen taban mozaiği gün ışığına çıkarıldı.

Arkeoloji Müzesi Arkeoloğu Ali Çelikay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkeze bağlı Maşuklu beldesinde bir kişiye ait 1118 numaralı parselde üç yıl önce yapılan çalışmada mozaik kalıntılarının bulunduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden alınan izinle 27 Ekim'de kurtarma kazısı yaptıklarını ifade eden Çelikay, arkeolog Ünsal Bolattaş ile birlikte 12 işçinin katıldığı, 20 bin TL ödenekle yapılan kazıda konut olarak kullanıldığını düşündükleri mimari kalıntı bulduklarını kaydetti.

Antik Antiocheia kentinin 2 kilometre kuzeybatısında yürütülen kazı çalışmasında toprağın yaklaşık 1,5 metre altında taban mozaiğine rastladıklarını vurgulayan Çelikay, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 400 metre kare alanlık parselin ilk etapta 100 metre karesinde çalışma yaptık. İki açma üzerinde yaptığımız kazıda, konut olduğunu düşündüğümüz bir mimari kalıntı ortaya çıkarıldı. Mimarinin, doğu bölümünde kesme blok taşlara rastlandı. Buranın kuzey güney doğrultusunda uzayan ana duvarın üzerinde giriş kapısı olduğunu gösteren kapı söveleri tespit edildi. Mimarinin ana duvarına bitişik kanal sistemi olduğunu düşündüğümüz bir yapı da gün yüzüne çıkarıldı.

İlk etapta yaptığımız kazıda girişteki mekanın 34 metrekare ölçülerinde taban mozaiğiyle döşeli olduğunu gördük. Çok fazla tahrip olmamış olarak bulduğumuz mozaiğin merkez panosunda mevsimlerle alakalı olduğunu tahmin ettiğimiz bir figür bulunmakta. Mozaik, beyaz zemin üzerine yer yer rozet içerisine alınmış ve duvarla sonlandırılmış. Merkezinde başında defne yapraklarından bir taçla boynunda da aynı şekilde bir girland bulunan erkek figürü olan bu mozaiğin üzerinde de Latince bir yazı yer alıyor. Mozaiğin tam olarak neyle ilgili olduğuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor."

-Aslan başlı yılan kuyruklu aplike -

Kazı çalışmasında Erken Roma döneminde konut olarak kullanıldığı tahmin edilen yapıda 5 adet bronz sikkeyle cam bir şişe bulduklarını vurgulayan Çelikay, ayrıca aslan başlı yılan kuyruklu bronz bir aplikeyi de gün ışığına çıkardıklarını belirtti.

Kazı çalışmasının hava şartlarının olumsuz olması ve taban suyunun yükselmesi nedeniyle sonlandırıldığını ifade eden Çelikay, bölgenin koruma altına alındığını, mozaiğin üzerinin jeotekstil ve dere kumuyla örtüldüğünü söyledi.

Çelikay, kurtarma kazısının önümüzdeki sezon devam edeceğini, mozaiğin ortaya çıkacak sonuçlara göre müzeye kaldırılabileceğini sözlerine ekledi.

- HATAY

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Erken Roma Dönemine Ait Taban Mozaiği Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement