Ev Hanımının Kitabına 100 Milyon Dolarlık Film - Son Dakika
Yerel

Ev Hanımının Kitabına 100 Milyon Dolarlık Film

Konyalı Ev Hanımı ve Yazar Melahat Kıyak Ürkmez'in 'Diyar-ı Aşk' İsimli Romanı, Mustafa Altıoklar'ın Yönetmenliğini Üstlendiği 100 Milyon Dolarlık Bütçeli Filme Kaynak Oldu.

06.01.2011 12:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Murat Aslan - Konyalı ev hanımı ve yazar Melahat Kıyak Ürkmez'in (52) Mevlana ile Şems'i anlattığı 'Diyar-ı Aşk' isimli romanı, Mustafa Altıoklar'ın yönetmenliğini üstlendiği 100 milyon dolarlık bütçeli filme kaynak oldu.

Toroslar'ın eteğindeki Hadim ilçesinde başlayan yaşamında, ev hanımlığından yazarlığa uzanan ilginç yaşam hikayesi ile son romanını 'Diyar-ı Aşk'ı, AA muhabirine anlattı. Lise öğreniminin ardından 12 Eylül öncesinde Ankara'da bir üniversite kazanmasına rağmen babasının izin vermediği için yüksek öğrenimine devam edemediğini belirten Ürkmez, 3 yıl önce Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü'nden mezun olduğunu ayrıca Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ne bağlı Türkçe Öğretmenliği Bölümü'nün 2. sınıfında okuduğunu söyledi. Üç yıl süreyle bir bankada memur olarak çalıştıktan sonra evliliği nedeniyle iş hayatını bırakıp ev hanımı olduğunu dile getiren Ürkmez, 'Edebiyatı çok seviyordum, ilk, orta ve lise yıllarımda bu derslerde çok başarılıydım. Daha ortaokuldayken dünya klasiklerinin çoğunu bitirmiştim. Ev hanımıyken de hiç durmadan okumaya devam ettim' dedi.

Lise yıllarında Hegel, Marks, Freud ve Nietzsche'den; 18'li yaşlardan sonra Mevlana, Yunus Emre, Fuzuli, Nesimi, Hallac-ı Mansur, Hoca Dehhani, Annemarie Schimmel, William Chittick ve Eva de Vitray Meyerovitch'ten etkilendiğini dile getiren Ürkmez, 2003 yılında katıldığı ulusal bir hikaye yarışmasında derece elde ettiğini, bu başarının kendisini yazmaya yönelttiğini söyledi.

'Sözcüklerin Nefesinde Ateizm'den Allah'a' isimli romanı ile yazarlık hayatına ilk adımı attığını, ardından bir Japon turistin Mevlana ile tanışmasını konu alan ve Japonca'ya da çevrilen 'Gönül Bahçesi'nde Mevlana' isimli romanını yazdığını ifade eden Melahat Kıyak Ürkmez, Şems-i Tebrizi ile ilgili detaylı bir araştırma kitabının yayınlanmasının ardından bir ay önce de 'Diyar-ı Aşk-İlahi Ulak Şems-i Tebrizi' adlı romanının basıldığını ifade etti.

- 100 MİLYON DOLARLIK BÜTÇELİ FİLME KONU OLDU-

'Diyar-ı Aşk' romanının Konya merkezli bir yayınevi tarafından basım ve dağıtımının yapıldığını ve bir ay gibi kısa bir süre içinde hiç beklemediği bir ilgiyle karşılaştığını dile getiren Ürkmez, şöyle devam etti:

'Bu kitap Konya'da yaşayan, o manevi atmosferi soluyan birinin yazdığı bir eser olması açısından önemli. Bugüne kadar Şems hakkında çok az şey biliniyordu, neredeyse Makalat'tan başka hiç bir kaynak yoktu. 5 sahih kaynak ve Mevlana hakkında yazan Avrupalı, İranlı araştırmacıların kitaplarından tarayıp derleyip, Şems hakkındaki bilgileri bir araya getirdim ve kitaplaştırdım. Diyar-ı Aşk romanım bu bilgilerin ışığında kaleme alındı. Film projesinin yapımcıları benimle temasa geçtiler. Daha sonra Mustafa Altıoklar bu kitap ile aynı ismi taşıyan film için senaryo çalışmasına başladı. Kitabımın, Mevlana ve Şems-i Tebrizi'yi konu alan 100 milyon dolar bütçeli 'Diyar-ı Aşk: Esans' filmine kaynak olması, kitabın gördüğü ilgiyi göstermesi açısından manidar.'

- 'DİYAR-I AŞK: İLK USTALIK ESERİM'-

'Diyar-ı Aşk' romanının, Mevlana ve Şems hakkında pek çok bilinmeyeni roman diliyle anlatması bakımından özel olduğunu vurgulayan Ürkmez, '5. kitabım ve 3. romanım olan bu kitabımı, tarihsel gerçeklere en uygun şekilde yazmaya çalıştım. Bu son kitap ilk 2 romana göre çok daha büyük ilgi gördü. Bir de artık bu kitabı her ne kadar kendimi usta olarak kabul etmesem de ilk ustalık eserim gibi görüyorum' dedi. Bu romanda tarihsel belgeler ve anlatımlara bağlı kalarak Mevlana ve Şems'in yaşamından ayrıntılar verdiğini aktaran Ürkmez, 'Kitabın en çok ilgi gören, benim açımdan da en çarpıcı iki yerinden biri Mevlana'nın gerçek ilahi aşk ile tanışma anı, 'Fenafillah' olarak tabir edilen 'ölmeden önce ölmek' olayını farklı şekilde anlatmış olmam' diye konuştu.

Ürkmez, İstanbul'da yaşayan yazarların aksine 'taşrada yaşayan bir yazar' olduğu için kitabını ön yargılı şekilde eline alanların bile romanın anlatımından çok etkilendiklerini, aldığı tepkilerden çok memnun olduğunu vurguladı.

Kitabın Konya'daki bir yayın evi tarafından basıldığını ancak bir süre sonra tüm haklarının kendisine geçeceğini ifade eden Melahat Kıyak Ürkmez, İstanbul'da büyük bir yayın evi ile görüşmeler yaptıklarını, anlaşma sağlandığı taktirde kitabın yeniden basılacağını sözlerine ekledi.

(MAT-MRS-HMD) - KONYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ev Hanımının Kitabına 100 Milyon Dolarlık Film - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement