Hacı Bayram Veli'nin Çilehanesi Ziyarete Açıldı - Son Dakika
Yerel

Hacı Bayram Veli'nin Çilehanesi Ziyarete Açıldı

Tolga Özgenç - Ankara'da Hacı Bayram Camisi altında bulunan ve Hacı Bayram-ı Veli'nin 40 gün "itikaf"a (Allah rızasını kazanmak düşüncesiyle belli adap çerçevesinde mescitte kalma) girdiği çilehane ziyarete açıldı. 14. ve 15. yüzyılda yaşayan din alimi Hacı Bayram-ı Veli'nin önde gelen öğrencileriyle pişmanlıklar ve kusurlar için af dilemek, Allah'a daha yakın olmak amacıyla 40 gün süreyle kaldığı çilehane ziyaretçilerle dolup taşıyor.

23.08.2011 11:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tolga Özgenç - Ankara'da Hacı Bayram Camisi altında bulunan ve Hacı Bayram-ı Veli'nin 40 gün "itikaf"a (Allah rızasını kazanmak düşüncesiyle belli adap çerçevesinde mescitte kalma) girdiği çilehane ziyarete açıldı.

14. ve 15. yüzyılda yaşayan din alimi Hacı Bayram-ı Veli'nin önde gelen öğrencileriyle pişmanlıklar ve kusurlar için af dilemek, Allah'a daha yakın olmak amacıyla 40 gün süreyle kaldığı çilehane ziyaretçilerle dolup taşıyor.

Çilehaneye küçük ve dar bir kapıdan giriliyor. Girişte, beyaz badanalı, tavanı kalın ağaçlarla desteklenmiş sohbet odası bulunuyor. Yaklaşık bir metre yüksekliğindeki dar bir tünelden ibadet yapılan odalara, ancak eğilerek geçilebiliyor. Tünelin solunda, Hacı Bayram-ı Veli'nin "itikaf ibadeti" yapan öğrencilerine ait odalar bulunuyor. Tünelin sonunda ise Hacı Bayram-ı Veli'nin ibadet odası yer alıyor.

-"ÇİLEHANE ALLAH İLE BAŞ BAŞA KALMA YERİDİR"

AA muhabirine açıklama yapan Hacı Bayram-ı Veli Camisi Baş İmamı Ahmet Karalı, çilehane kültürünün Hz. Muhammed'in (SAV) peygamber olmadan önce Hira Dağı'nda tek başına kalmasından geldiğini söyledi.

Hz. Muhammed'ten sonra din alimlerinin de 40 gün boyunca az yiyerek, az içerek, az uyuyarak ve bol bol ibadet ederek, Allah ile baş başa kalma geleneğini sürdürdüklerini anlatan Karalı, şöyle konuştu:

"Çilehane, çile çekme yeri değil, Allah ile baş başa kalma yeridir. Çilehanelerde dünyevileşmekten uzaklaşmak isteyen din adamları kendilerini hesaba çekerler, nefis muhasebesi yaparlar, Allah'tan af dilerler, ahiret hayatına kendilerini alıştırmaya çalışırlar. "

Hz. Muhammed'in her yıl ramazan ayının son 10 gününde, bir cami veya mescitte kendisini ibadete verdiğini belirten Karalı, "Büyük din alimlerimiz de çilehanelerde tıpkı peygamber efendimizin yaptığı gibi itikafa çekiliyorlardı" diye konuştu.

Hacı Bayram Veli Camisi'nde itikafa girmek için çok sayıda başvuru olduğunu vurgulayan Karalı, "Çilehanenin fiziki durumu nedeniyle ancak 3 veya 4 kişi itikafa girebiliyor. Bu durumda da çilehaneyi görmek isteyip de göremeyenlere haksızlık olacaktı. Biz de çilehaneyi Ramazan Bayramı'na kadar herkesin ziyaretine açtık" dedi.

-TÜNELİN BOYU, HAYATIN KISALIĞI MESAJINI VERİYOR-

Hacı Bayram Camisi altında bulunan çilehanenin derin anlamlar içerdiğini kaydeden Karalı, şu bilgileri verdi:

"Çilehane birer metrekarelik 4 oda ve 1 sohbet odasından oluşuyor. Çilehanenin kapısı da ibadet odasına giden tünel de insan boyundan kısa. Bunun nedeni ise Allah'ın huzuruna eğilerek girmek. Bu, Allah'ın huzurunda insanın ne kadar küçük ve aciz olduğunun göstergesidir. Çilehanedeki tünel dünyayla ahiret arasındaki yol gibidir. Bu kısa tünel bize dünya hayatının ne kadar kısa olduğu mesajını veriyor. "

Çilehanedeki tünelin ucunda bulunan son odanın, Hacı Bayram-ı Veli'nin; yanındaki odanın Fatih Sultan Mehmet'in hocası Akşemseddin'in, diğer odaların da Eşrefoğlu Rumi ile Bıçakçı Ömer Efendi'nin olduğunu anlatan Karalı, çilehanenin her yıl ramazan ayının son 10 gününde ziyarete açıldığını hatırlattı.

Karalı, öğle namazıyla ikindi namazı arasında kadınların, ikindi namazıyla akşam namazı arasındaki zaman diliminde ise erkeklerin çilehaneyi ziyaret edebileceklerini belirterek, herkesin çilehaneyi ziyaret etmesi ve o havayı soluması gerektiğini söyledi.

Çilehaneyi ziyaret edenlerden Osman Karagöz, çilehanede günlerce ibadet yapmayı çok istediğini belirterek, "Bu her adama nasip olmaz, Allah ile kişinin arasına kimsenin girmeden ibadet etmesi çok büyük mutluluk olsa gerek. Ancak bunu yapmak şimdiki devirde biraz zor, bunun için tam inanç olacak" diye konuştu.

Mübeccel Sevim de çilehanede kalmanın içten gelen bir duygu olduğunu ifade ederek, "Şimdiki insanları düşünürsek çok sabırsızlar, orada kalabileceklerini pek zannetmiyorum. Hacı Bayram-ı Veli gibi insanlar kendilerini Allah'a adamışlar" dedi.

- ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hacı Bayram Veli'nin Çilehanesi Ziyarete Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement