Hatay Arkeoloji Müzesi'nin Temeli Atıldı - Son Dakika
Yerel

Hatay Arkeoloji Müzesi'nin Temeli Atıldı

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, yeni yapılacak arkeoloji müzesinin birçok özelliği bakımından Türkiye'de ilk, dünyada da sayılı müzeler arasında yer alacağını belirtti.

26.05.2011 14:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, yeni yapılacak arkeoloji müzesinin birçok özelliği bakımından Türkiye'de ilk, dünyada da sayılı müzeler arasında yer alacağını belirtti.

Lekesiz, Reyhanlı yolu Maşuklu beldesinde yapılacak Arkeoloji Müzesi'nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, kentin sadece bölgenin değil, ülkenin yükselen yıldızları arasında bulunduğunu söyledi.

Kentte lokal düzeyde birlik ve beraberlik içerisinde çalışıldığını ifade eden Lekesiz, küresel düzeydeki rekabet için bunun şart olduğunu kaydetti.

Tarihi eser ve doğal güzellikler bakımından kentin buzdolabının tıka basa dolu olduğunu vurgulayan Lekesiz, şöyle devam etti:

"Dolabımız dolu ama kendimiz adeta aç geziyoruz, Bu kadar zenginlik gelişmiş ülkelerde olsaydı ne yaparlardı, biz şu an onları yapmaya çalışıyoruz. Yeni müzemiz birçok özelliği bakımından Türkiye'de ilk, dünyada sayılı müzeler arasında yer alacak. Müzemizi aynı anda 800 kişi gezebilecek. Bölgenin ev sahipliği yaptığı tüm uygarlıklara ait sergiler, 9 farklı temada, toplam 10 bin 700 metrekarelik alanda sergilenecek. Müzemizde ayrıca iki tane uygulama merkezi, işlik ile sözel kurs alanı bulunacak. 400 metrekare alanda çocuk müzesi ile eğitim alanı yer alacak. 97 metrekarelik alanda hediyelik eşya ve satış merkezi ile 250 metrekarede kütüphane ve arşiv salonu olacak. "

Müzede 88 araçlık otopark ve 222 kişilik toplantı salonunun da bulunacağını ifade eden Lekesiz, müzenin bahçesinde de lahit ve sütün başlarının sergilenmesinin yanı sıra gezinti yerleri, spor alanı ve kafelerin yer alacağını kaydetti.

Turizm sektöründe ziyaretçilere iyi şeyler sunmadan gelir elde etmenin mümkün olmadığını belirten Lekesiz, kentin bu anlamda büyük zenginliğe sahip olmasının büyük bir avantaj olduğunu söyledi.

-MOZAİK ZENGİNLİĞİ AÇISINDAN BİRİNCİ-

Eski Adalet Bakanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Sadullah Ergin de Hatay'ın mozaik açısından dünyada ilk sırada yer aldığını kaydetti.

Kentin sahip olduğu mozaik zenginliğini sergileyemediğini vurgulayan Ergin,

"Doğu'nun kraliçesi kendi kaderine terk edilmiş, yalnızlık içerisinde, bakımsızlık içerisinde kıvranıyordu. Artık kaderine terk edilen doğunun kraliçesi uyanıyor" diye konuştu.

Yeni müzenin, sergileme alanı açısından dünyanın en büyük müzeleri arasında yer alacağını ifade eden Ergin, çok önemli bir hizmetin başlangıcına tanıklık ettiklerini söyledi.

Kentte restorasyon çalışmalarının sürdüğünü, yeni müzenin temelinin atılarak çalışmalara başlanacağını ve Habib-i Neccar Dağı'nda bulunan surların önümüzdeki günlerde ihalesinin yapılacağını belirten Ergin, halkaların teker teker birbirine eklendiğini kaydetti.

Ergin, Antakya'nın, restore edilmiş evleri, müzeleri, surları ve Roma hipodromunun gün yüzüne çıkarılmasıyla Efes, Aspendos'tan farklı bir yer olmayacağının görülebileceğini söyledi.

Müzenin 700 günlük bir yapım süresinin öngörüldüğünü belirten Ergin, bu güzellikle bir an önce buluşmak istediklerini, bu nedenle daha kısa sürede yapılmasını beklediklerini kaydetti.

Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, kentin büyük bir değişim ve dönüşüm süreci içerisinde bulunduğunu belirtti.

Kentte, iki sokak ile bir caddede restorasyon çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Savaş, gelecek kuşaklara bırakacakları çok güzel çalışmalar yapıldığını söyledi.

-35 BİN 433 ESERDEN BİN 423'Ü SERGİLENEBİLİYOR -

İl Kültür ve Turizm Müdürü Aysun Çelenk, müzenin İl Özel İdaresine ait yaklaşık 53 bin 559 metrekare arazi üzerine kurulacağını kaydetti.

Müzenin ihale sözleşme bedelinin 36 milyon 300 bin TL olduğunu belirten Çelenk, mevcut müzede bin 423 eserin sergilenebildiğini, depolardakiyle toplam eser sayısının ise 35 bin 433 olduğunu ifade etti.

Antakya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, müzeyle kentin turizm gelirlerini daha da arttıracağını kaydetti.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, mevcut müzede eserlerin ancak yüzde 4'ünün sergilenebildiğini belirtti.

Yeni müzeyle kentteki zenginliklerin tamamının sergilenme şansının bulunacağını vurgulayan Çinçin, bunun tarihi açıdan çok önemli bir gün olduğunu kaydetti.

Hatay Esnaf ve Sanatkarları Birliği (HESOB) Başkanı Kadir Teksöz, tarihi ve doğal güzelliklere sahip ve büyük bir zenginliği barındıran kentte iki müzeden daha fazlasının da açılabileceğini söyledi.

Törende, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan gelen kutlama mesajı okundu.

Daha sonra Vali Lekesiz, Eski Adalet Bakanı Ergin, Antakya Belediye Başkanı Savaş ve törene katılanlar, düğmeye basarak, temsili olarak temel attı.

Törene, Cumhuriyet Başsavcısı Enis Yavuz Yıldırım, Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç ile sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

- HATAY

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hatay Arkeoloji Müzesi'nin Temeli Atıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement